2011. január 11.

Birosagi targyalas

Ezt is megertuk, 33 evesen eletemben eloszor beideztek birosagra. Na nem kell rogton rosszra gondolni, de erdekes volt, amikor valaszthattam, hogy azonnal fizessek buntetest vagy menjek birosagra, en bulibol az utobbit ikszeltem, gondoltam egy blogcikkre jo lesz. Hat ime, az ugy volt, hogy… :)

Volt egy nagyon szep oszi hetvege, amikor harom angyal meg en autot bereltunk es elsuhantunk a varosbol egy kikapcsolo de megis izgalmas hetvegere Upstate New York-ba, a Catskills parkba. Borkostolo Amerika legregebben mukodo boraszataban, fagyizas naplementeben Woodstock hangulatos utcain, este party egy nagyon videki -mint utobb kiderult- melegbarban a Coxsackie varoskatol nem messze (kiejtve valahogy vicces) es fak feletti suhanas egy drotkotelpalyan voltak kalandos utunk fenypontjai. A kepek segitik kiszinezni soraimat: http://picasaweb.google.com/daniel.varga12/CatskillsCanopy

A rend ore
Suhanunk ket falu kozott az oszi szinekben pompazo fak kozott, dombok fel, le, szep kilatas jobbra, szol a zene, hatso ulesen nevetnek a csajok, egyszercsak szembesavban jon egy hatalmas rendorauto, rapillantok a sebessegre, oops… belefekezek mint atom, hatso ulesen csond lesz hirtelen, megszeppenve nezem a visszapillantot vajon megfordul-e utanam, persze hogy megfordul, mar jon is mogottem szirenazva, en meg huzudok le szepen az ut szelere. Not again...

Kezet a pisztolyara helyezve jon elore hozzank a County Ranger, az en ket kezem szigoruan a kormanyon - ez tenyleg fontos itt, nehogy kiszallj vagy akarcsak levegot vegy ilyenkor mert agyonlonek. Koszonunk, elkeri az irataimat, hatramegy a kocsijahoz es sokat varunk. Tiz hosszu percig ellenorzi a papirjaimat a hadihajo meretu jarganyban, addig mi csendben es bunbanoan nezunk magunk ele. Sajnos alkudozasra semmilyen teret nem hagyva mar a kitoltott feljelentessel ter vissza, jonapot kivan es elmegy. Pedig milyen franko tortenettel keszultem mar de ez bukta volt az elso pillanattol. Szerencsere a vidam tarsasagnak nem esett csorba a jokedven es a legjobb hangulatban telt a hetvege hatralevo resze. (A kepek kozott megtalaltad a rendorrol keszultet? Az az a rendor - hiaba, egy izig-verig fotos meg a szakadekba zuhanva is nyomja a gombot :)

-snitt-

Par nap mulva postan kapok egy sarga papirfecnit, a feljelentes, hatuljan kell alairnom: GUILTY vagy NOT GUILTY. Marmint hogy en minek vallom magam. Ooo… tudomisen? Itt indul a brainstorming, gyorsan felhivom azt a par ismerosomet, aki kezi valtos autoval rendelkezik, olyan itt csak a sportos orulteknek van, nekik tuti volt mar ilyen ugyuk (nana hogy volt, mindegyiknek, tobb is :) A kollektiv intelligencia azt javasolta, legyen NOT GUILTY, be fognak idezni, menjek el a targyalasra alkudozni. Legyen sracok, vesziteni nincs nagyon mit az idomon kivul, legalabb lesz mit meselni a klubban. Egy het mulva ujabb level, miszerint harom het mulva szeretettel varnak a County Court Room-ban szemelyesen.

-snitt-

Ki kellett vegyek szabit, hogy felmenjek, kolcsonkerni kocsit, utidij, hiddij, benzin es hat ora vezetes, de a legnagyobb buntetes megiscsak az volt, hogy a kolcsonauto egy ketuleses Mazda MX5 cabrio volt. Tudod milyen nehez egy ilyen jo kocsival 90 km/h-val menni vegig? Mert az megiscsak ciki volna, ha a birosagi targyalasra menet kapnek be megegy gyorshajtast! 

A targyaloteremben padokon ul 30 vadlott, alairjuk a jelenleti ivet, bejon a biro asszisztense, letesz csomo aktat az asztalra, bejon egy tucat rendor es megallnak a falnal, siri csond. Majd bejon egy oszhaju ember fekete togaban, a Sheriff elkialtja magat ALL RISE! Felallunk, biro bacsi leul, kezdodik a targyalas. 

Kiderult nem kell kacifantos tortenetet eloadnom, hogy miert is szaguldoztam. Amig a biro mas ugyekkel foglalkozik odajon hozzam az a rendor aki anno elkapott, nem masik hanem ugyanaz, felrehiv a szomszed szobaba. Ugy latja ez az elso vetsegem ebben az allamban ezert azt fogja javasolni a bironak, hogy minositsuk le parkolasi vetsegge. Eredetileg negy pont a jogsimon es $300 korul lett volna, ez meg valoszinuleg nulla pont es $50-150 lesz. Ha a biro elfogadja - de elobb nekem kell alairnom. Ha nem irom ala, akkor perre megyunk, tegyuk fel hogy bizonyitani tudom, hogy egyaltalan nem is jartam arra akkor. Do you accept the plea-bargain? I do. Itt irja ala. Ez volt a vadalku.

Tiz perc mulva az en nevem van soron, biro bacsi elolvassa a vadiratot es a rendort meg engem a katedrahoz szolit. Csak a rendor beszel, Tisztelt biro ur, V. Daniel szaguldozott ekkor akkor erre arra, de mivel olyan szep napunk van ma azt javasoljuk legyen parkolasi birsag es toroljuk el a pontjait is. Biro ramnez, nade 72 mph?? Karjaim szettarom es mosolygok mint Tom Sawyer a spejzban lekvaros szajjal. Biro hummogve elfogadja, alairja es kiszabja a buntetest: otven dollar, helyben azonnal befizetendo. Next!

Ez igen meglepo europai szemmel nezve, csak megjelentem es 300 helyett 50-re csokkent a birsag anelkul, hogy megszolaltam volna. A parkolasi vetseg nem kerul bele az aktamba igy legkozelebb is szuz lesz a bunlajstromom. Miert jo ez nekik? Jo kerdes. Ahogy a filmekben is latni, itt sokkal konnyebb bortonbe vagy birosag ele kerulni, de ez csak ilyen beijesztes. Meg kell mondjam, mukodik. Felnott ferfikent is eleg megszeppento, amikor vadlottnak szolitanak egy targyaloteremben es szerintem erre a hatasra hajtanak. Vagy fizetsz szo nelkul 300-at, vagy megalazkodsz, megjelensz, kiveszel szabit munkabol es 50. Visszafele ujabb harom ora vanszorgo vezetes kozben a kezivaltos ketuleses hatsokerekhajtasu szexi MX5-tel hajdani aposom szavai jarnak a fejemben: Azert megtorkolasznam...!

3 megjegyzés:

  1. Most akadtam rá erre a cikkre. Nagyon jó. Úgy érzem be fogom tartani nyáron a sebességhatárokat. :)
    Nemzetközi jogsival vezettél?

    VálaszTörlés
  2. Hehe, ajanlatos. En amcsi jogsival vezettem.

    VálaszTörlés
  3. Jópofa story és tanulságos :) én "végiggyorshajtottam" tavaly nyáron egy NYC-Orange County-Niagara Falls-Buffalo-NYC tripet (sietős volt, másnap, pontosabban visszaérést tekintve aznap indult a gépünk), ezek szerint nagy mázlink volt ;) 1310 km, google maps szerint 14:22p. és közben meg kellett nézni az orange county chopperst no meg a vízesést is, és nem szabadott kihagyni egy steaket buffalo-ban :) mindezt egy böhöm nagy fekete crown victoria-ban. azóta is emlegetjük, hogy csak azért úsztuk meg, mert szövetségi autónak nézték :D

    VálaszTörlés