2011. január 4.

Argentina - Iguazu esoerdo

(A cikk elso es masodik resze es a kepek)

BA utan mar csak egy uticelunk volt hatra, az Iguazu esoerdo - igen, ott van az a kisebb vizeses is, de ne lojuk le a poent rogton. Amikor BA-t Budapesthez hasonlitottam es megjegyeztem, hogy hasonlo csak lepattantabb, akkor egy dolgot meg meg kell emliteni: az emberek meg sokkal pozitivabbak. Vidamak, lazak, kedvesek, dudalnak, de csak ilyen latinosan hogy He itt jovok paraszt, nem igazabol agressziven. Nagyon jo a hangulat errefele. Node az esoerdo… mivel a buszt mar kipipaltuk Mendoza-BA utvonalon ezert most belfoldi repulovel ruccantunk fel 1500 km-t eszakra a harmas hatarhoz: itt talalkozik Argentina, Brazilia es Paraguay, ebbol az argentin oldal a legvadabb, egy kis falu van mindossze tobbnyire foldutakkal, viszont a vizeses 90%-a is itt van. 

Puerto Iguazu a harmashataron
Puerto Iguazu tunderi kisvaros, egy ekszerdoboz, olcso de hangulatos hostelekkel, csomo hatizsakos bakancsos joarc turista, hollandok, kanadaiak, mindenhonnan, konnyu ismerkedni. Itt esszuk a tura legeslegjobb steakjet, pedig eddig sem szarral mergeztuk magunkat. Es igen, a jo steak veres, ugy jo, 33 ev kellett hogy ezt belassam, meg egy argentin tura. Egy meleg nap utan pedig jol esik a sor, szamomra ez is ujdonsag volt. Es szerintem kifejezetten jo tangotancos lennek, legalabbis egy steak es egy uveg vorosbor utan mindenkepp. Ejjel egykor bandukolunk haza a hostelunkbe a hianyosan kivilagitott kihalt mellekutcakon amikor zene sikoltozas uti meg a fulunket, ezt ki kell vizsgalni. A mi szomszed-hostelunk tartotta fennallasanak ket eves evfordulojat egy laza garden partyval es mire kettot pislantottam Rachel mar a csapossal dumalt. Intett nekem ne aggodjak miatta, tud magara vigyazni. En egy szakadt farmerben, bakanccsal, atizzadt poloban vallamon egy fenykepezovel acsorogtam a buliban tetovan, jolvan, kattintok par eletkepet, talan nem banjak. Nos partyt crashelni ezentul csakis fenykepezovel fogok. Tiz perc mulva lengen oltozott argentin brazil es paraguayi party-gorlok tolakodtak, hogy csinaljak fotot roluk, pozoltak, pucsitottak, hoztak nekem sort es mindegyik a mailcimet irogatta a karomra, hogy hova kuldjem a fotokat. Az egyik brazil szepseg azt mondja nekem "Edesem!" magyarul… allitolag pincerkedett egy oceanjaro hajon, ahol a magyar vendegek szolitottak ot igy. Mar vilagosodott mire hazaertunk pedig csak ket sarokra voltunk.

A ver-mosomedve
Par oraval kesobb mar a helyi Volan buszon zotykolodtunk, ami az Iguazu Nemzeti Parkba visz be es basszus mar megint faj a fejem, de most Rachele is :) A park nagy, huzos menet egy nap alatt bejarni, de mi kemenyek vagyunk, estig turazunk es minden oldalrol megnezzuk a vizesest alaposan. A New York-i nyar plane a Queens Half meglepoen jol felkeszitett az itteni klimara, 99%-os paratartalom es 36C fok, rutinosan nincs rajtam semmi pamut, muanyag turacuccban tolom, ami kis szelre azonnal megszarad es vizesen sem nehez rajtad. Hamar rajossz, hogy nem erdemes kimaradni a hajokazasbol, az a kozepes motorcsonak, ami bevisz a vizeses ala, mondom _ala_, kozvetlenul zuhan rad 100m-nyi viz… azert nem szabad kihagyni, mert mar elotte is csurom vizes vagy a paratol, teljesen mindegy. A radzuhano viz azert faj mint ezernyi apro tu szur, csak az adrenalintol nem erzed elsore, de utana eg a pofad mint akit jol megvertek, kesobb elmulik. 

Iguazu Falls - egy resze!
Akkor itt egy kis vizeses szajbarago, mert az evek soran egesz expert lettem. Az Iguazu Falls egyik kategoriaban sem gyoztes, de csak definicios aprosagok miatt nem az. A legszelesebb vizeses a Victoria, Zimbabweban 1.7 km-rel, az Iguazu bar 2.7 km szeles, de technikailag nem egyetlen egybefuggo vizfuggony, hanem tobb vizeses egymas mellett. Azert erzed, hogy hatalmas latvany, lattam a Victoriat is es az Iguazu odavert. Vizhozamban masodik a vilagon a Niagara mogott de csak azert, mert az eves _atlagos_ vizhozam alacsonyabbra jon ki kicsivel, a nyari csucs-vizhozama az Iguazunak viszont 4x akkora mint a Niagaranak. Lattam a Niagarat is es az Iguazu odavert :) Magassagban kb. ugyanakkora a Vic es az Iguazu 80-100m, a Niagara picit alacsonyabb 60m. A galeriaban a videot nezd meg a vegen, az talan jobban visszaadja a mellbevero erot, amivel lezudul a viz, felelmetes.

A park egy rendes esoerdo tele allatokkal, hangos es szines madarak, pokok, iguanak de a sztar a helyi mosomedve, a Coati. Cukin nez ki de agressziv ha kajat lat a kezedben, el kell rejteni kulonben radmaszik. A hulye turistak persze nem fogjak fel es csodalkoznak, ha leharapja az ujjukat amikor nem adjak oda neki eleg gyorsan. A 10 eves gyereket csokival a kezeben a fel parkon at kergette egy ilyen ver-mosomaci, mielott az apja odebbrugdosta a szoros fenevadat.

Az a bizonyos Mojito
Naplementere ertunk vissza a hostelbe, ahonnan mar reggel kicsekkoltunk, cuccaink a recin a pult alatt. Meg van egy orank a repuloig vissza BA-be, csak nagyon szerenyen, hatha nem veszik rossz neven kerdezem a recis Gabrielat, hogy leulhetunk-e esetleg-e a medencehez-e mig jon a taxink. Mosolyog, megolel, mondja biztos kemeny napunk volt, uljunk le a napagyra, hoz ket torolkozot es ket Mojitot, csak jo lenne csobbanni is egyet repules elott, nem? Hat most hogy mondod, Gabriela… :) Labam a medencebe logatva, a Mojitomat faradtan szurcsolve pislogtam kettot, mintha fenykepeznek, de most a fejembe egettem bele ezt a kepet. A tura melto befejezest kapott, kis relax, kis befordulas, halat adas a sorsnak, mert azert allati szerencsesek vagyunk, hogy itt lehetunk. Tudtam, hogy 48 ora utazas all elottunk es a tuloldalt egy nulla fokos hideg, hangos, orult New York, de a maradek 50 percben meg hallgatom egy kicsit a hatalmas palmak suhogasat, a madarak ricsajat, es Alejandro, nem hoznal meg egy italt, ha szepen kerlek? Koszi :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése