2010. március 15.

Megszallott amatorok

Ez volt az a hetvege, amikor NY kornyeken 500.000 ember maradt aram nelkul. Okai ossztettek, allitolag a sok hotol iden meg mindig jo nedves a fold, most negy napot esett az eso, nem durvan de kitartoan, nem tudott lefolyni, adj hozza 100 km/h-s szellokeseket es a megpuhult fold miatt tobbszaz kidolt fat. Valami 16 ember halt meg csak a lezuhano agaktol egyetlen hetvegen. Amikor e sorokat irom hetfo van, mar csak 250e ember ul sotetben, a kornyezo allamok es Kanada is adtak kolcson villanyaszokat segiteni.

Ugyanerre a hetvegere szombat reggel 8-ra volt kiirva egy tavaszias 8 km-es futoverseny. Pentek este mar elegge kulonleges allapot volt varosszerte, akkor esett harom napja szunet nelkul, nyilvanvalo volt hogy a verseny alatt is szakadni fog. Gyors latogatas a szervezok weboldalara, pirossal irjak "Weather Update: Esni fog, oltozzetek fel" - nem mondtak itt meg le soha semmit, a NY-i kemeny nep, a NY-i futo meg plane. Csak 5 percre lakom a rajttol, de 7:20-kor mar az esoben kaptattam, mert meg talalkoznom kellett a futotarsammal, akit elitelendo modon radumaltam a mai testmozgasra. 7:25-re mar a bugyim is vizes volt, ami futas kozben nem zavaro, csak a rajtig meg volt fel ora. Ez a legszarabb mindig.

Eleg csaladias volt a hangulat, szokas szerint kihoztak vagy 100 ToiToi WC-t de most eloszor nem volt sor elottuk. Ahogy vartuk a rajtot, kopogott a fejemen az eso, nezegettem az embereket. A NY-i versenyek eleg prominensek ahhoz, hogy mindig legyen 30-50 profi indulo is, foallasu versenyzok, a jelenlevo orszagos-, olimpiai- es vilagbajnokoknak be is szoktak mondani a nevet, mindig van nehany. Ma nem volt :) Profi szar idoben nem jon ki, minek? Jo idot ugy sem lehet futni es csak kockaztat egy serulest a csuszos uton, ertheto. Szakado esoben az amator sem jon ki, mert a pamut trikojaban csunyan megfazna, meg talan a lelke sem birna a temat, nem mindenki el-hal a -10 fokban valo futasert es ez is tok rendben van. Kik maradtak? 

A megszallott amatorok. Ezek az atomhaboru masnapjan radioaktiv ruciban ott allnanak a rajtnal, az fix. Korulottem mindenkin kb. 400 dollar erteku cucc volt, rajtam GoreTex Nike cipo, varrasmentes technikai futozokni, hosszu futonaci ami atazva is melegit es konnyu, technikai futotriko, lelegzo vekony polar pulcsi, lelegzo-vizallo szuk esokabat, kapucni alatt napellenzos futosapka. A napellenzo miatt nem folyik szemedbe a viz es a hullo cseppek is kevesbe verodnek az arcodba. Sot, 100% vizallo fulhallgatom van az iPodhoz, miutan ketto mar tonkrement esoben futasnal. Azt hiszem kierdemeltem a helyem en is ebben a klubban.

A szokasos ritualek utan…
   1. himnusz eneklese - a tomeg tapsol
   2. Please welcome, Mr. Peter Ciaccia!! - a tomeg megjobban tapsol, mindenki tudja hogy innen mar csak 30 mp a rajtlovesig (a szerk: o a NY-i futoklub 56 eves elnoke, minden versenyt o nyit meg, barmilyen idoben, barmilyen koran). Mire Peter igy szol: Good morning runners…

...elindul a verseny. Par perc utan vegre nem fazol, a 96. utca tetejere felkaptatva elkap az eros deli szel, kiveri a szemed az eso, eleg embertelen volt, de megbirtuk. A vegen kapsz egy azott bagelt, otthon forro zuhany, az eredmenyek megteniktese online… Az atlagos hetvegi NY-i versenyen 4-4500 finisher szokott lenni, a legdurvabb idoben -10 fokban telen volt eddig a legkevesebb 3300. Ezt most 2644-en fejeztek be -  innentol dogles a kanapen egesz nap, elegedett vigyorral az arcodon :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése