2013. július 5.

Kimozdulni Londonbol

Londonba ugyanugy nem kell auto mint New Yorkba, de hetvegen kimozdulni, kirandulni, megiscsak konnyebb igy. Vettem is egy ordogszekeret, nem sporoltam a benzint. Papiron Anglia foldrajzilag nem buszkelkedhet sok izgalmassal, par 800 m-es domb, egy 60 m-es vizeses, ettol essen le az allam? Tevedtem. A kepeim remelem magukert beszelnek, sajat termes mind. 

Mielott elindulsz videknek olvasd el roviden az angol kiralyi vonalat, csak hogy nagyjabol kepben legyel a korszakokrol: William the Conqueror a Normandiai hazbol, Tudorok es VIII Henrik, 1534 Church of England levalik Romatol majd jonnek a Stuartok meg Oliver Cromwell. Vegul 1707 ota letezik Britannia a skotokkal egyutt, Hanover haz, Windsor haz, Victoria kiralyno nagyon fontos, szinte minden rola szol, a tobbiek utana mar nem lenyeg.

Var meg kastely annyi van, mint a szemet. Mind legalabb ezer eves, templomok szinten. Nezz meg kettot, mondjuk a King's College Chapelt Cambridge-ben es a Canterbury Cathedralt, hamar egyszer ott el az Anglikan egyhaz feje. Erdekesseg: a Canterbury ersek a szigoru brit nemesi rendben minden ember felett all rangban, kiveve az uralkodot es a kiralyi csalad tagjait. Csak a miheztartas vegett.

De Angliaba videkre nem feltetlenul a kultura es a tortenelem miatt megyunk, abbol van Londonban is rogyasig, most masra vagyom: angolokra. Videki egyszeru emberekre. Ezert kerulom is a turista-kozpontokat, mint Bristol, Brighton, Oxford, Cambridge, egyszer el kell menni, szepek, de ebedelni en mar a kis faluban szeretek, valami lepukkant kocsmaban. Ahol allnak a sracok a pultnal Guinness-el es teljesen erthetetlen nyelven kiabalnak a TV fele, mert rogbi vagy foci megy. 

Londont elhagyva hirtelen eltunnek a szines emberek, kretafeher, szeplos, balta-arcu angolok, vastagdereku csajok, de pirospozsgasak es mosolyognak. Radcsodalkoznak, nahat, egy varosi. En rendes bakancsban jarok, de meg igy is nevetnek rajtam, a helyiek kizarolag terdig ero gumicsizmaban toljak. Es nekik van igazuk, minden vizes, meg a hegy tetejen is 20 cm suppedo moha van, a tengerparton meg az apaly-dagaly miatt tocsog minden.

A kaja egyszeru, Sunday roast van vasarnap, ami lehet diszno, barany, marha, pulyka - sima sult hus ugyanazokkal a koretekkel: krumpli, a Yorkshire puddingnak nevezett kenyerszeruseg es gravy, a mindent beborito gravy... A marhabol sutes kozben kifolyt lebol csinaljak ezt a barna szoszt es bokezuen leontik vele az egesz tanyert. Ha gravy nelkul kered a Sunday roastot, siman kidobnak az utcara. Delutan kell egy tea, ne aggodj, a tengerparton setalva elobb-utobb lesz egy vilagitotorony a semmi kozepen is, ahol kapsz teat porcellan poharban, tejjel, mezzel es Scone-nal, az angolok edes pogacsaja, amire vajszeru edes kremet kennek, a clotted cream. Nem szar cucc...!

Na de mi ujsag a termeszettel? Hol van az angol Grand Canyon vagy a velszi Kancsendzonga? Van latnivalo boven, tessek tessek, ime a kedvenceim.

Tengerpartok

A 100-150 meter magas kreta falak a deli tengerpartokon olyan latvany, amivel nem lehet betelni. Ulsz vagy setalsz, de csak bamulsz. Szep napon siman atlatni Franciaorszagba. A szelere azert nem tanacsos kimenni, ezek rendszeresen leomlanak. Vigyel kesztyut, fuj a szel. Nyaron is. Ezek mind 100-200 km-re vannak Londontol, az 2-3 ora kocsival, mert a varosbol kijutni sokaig tart ha csak keso delelott indulsz. Kicsit kevesebbet pialsz szombaton es nincs gond.

Eastbourne
Isle of Wight
Durdle Door
Jurassic Coast


Varosok


Brighton a legbulisabb varos nyaron a tengerparton, az orszag legnagyobb gay community-jevel. De nem csak melegek, hanem mindenfele muveszek otthona Brighton, bohem varos, mint ha nem is Anglia lenne.







Oxford es Cambridge, nem tudok valasztani, mindketto kulonleges. Najo, Cambridge kicsit szebb de Oxfordban forgattak a Harry Pottert :)







Torquayben ugy erzed magad, mint egy francia varosban, egy tengerparti nyaralohely, gyonyoru. Itt szuletett Agatha Christie.






Stonehenge, szerintem meg kell nezni, csak erj ide nagyon koran, a turistak elott. Ha egyedul vagy az 5000 eves kovek kozott, azert megerint a druidak hangja. 






Newmarket, az angol es a vilag lotenyesztesenek Mekkaja, Szechenyi anno ide jott megtanulni, hogyan lesz egy lobol teliver. Ez mind nem erdekes, de itt van a vilag leghiresebb loversenypalyaja. Ha szezon van, ez az egyik leg-angolosabb dolog, amiben reszt vehetsz! Vegyel zakot, nezd, ahogy korbevezetik a verseny paripakat, fogadj, egyel olcso fish'n'chipset es kiabalj, ahogy az utolso 400 yardra fordulnak a vagtazo csapat.



Turazni

A legkozelebbi nemzeti parkok emlitesre erdemes dombokkal, erdokkel az Exmoor es a Dartmoor, sajnos mindketto legalabb 3 ora utra, az egy napra mar necces, de megcsinalhato. Esszel kell tajekozodni, a turista utak itt sokszor slamposan vannak jelolve a terepen. Esokabat, kesztyu es tenyleg vizallo bakancs alap, suppedos a talaj.


Haytor Rock, Dartmoor
A kedvencem megis Wales... Itt vegre vannak rendesebb hegyek. Elso ranezesre nem olyan sok a 800-900m, mint a Dobogoko vagy a Csovanyos, de ezek tengerszintrol mennek fel idaig. Hatalmas gleccservolgyek, tengerszem tavak, fu borit mindent, sehol egy fa, kopar csucsok. Nagyon kulonleges az europai szemnek, teljesen mas mint a mi hegyeink es gyonyoru. Nem sok emberrel talalkoztam, konnyu olyan volgyet talalni, ahol csak te vagy. Meg a birkak. 

Caernarfon Castle, Wales

Mount Snowdon 1085m
 Fan Brycheiniog es a birkak 802m


4 megjegyzés:

  1. Vasarnap voltam turazni, na nem nagy cucc, 15 km seta par falu kozott, turista uton. Atmentunk egy mezon, ami tele volt borjakkal, fiatal, talan egy eves tehenek, szerintem nem bikak, olyan 400 kilosak, negyven darab. Ahogy megyunk at a mezon, odebb sunnyognak, de latszik, hogy tele vannak energiaval, fiatalok, sut a nap, fickosak, jatszani akarnak. Az egyik batrabb megfordul es elindul utanunk, kuksol kivancsian, jonnek a tobbiek is utana, egyre gyorsabban. Busa fejukkel egymasra neznenek es szinte latom a fogaskerekeket mozogni az agyukban: Megkergessuk oket?

    Heten voltunk, negy lany, es mindenki aggodva nezett hatra - gondoltam azert ha 40 tehen elindul feled vagtaban, darabja negy mazsa, az nem lesz fasza. A kerites meg messze... Tehat elkezdtek felenk jonni, egyre szaporabb lepesekkel es meg pont mielott vagtaba valtottak volna felbatorodva a tomegukon, szoltam a tobbieknek, hogy alljanak meg, felkaptam ket botot, megfordultam, es kinyujtott kezzel mely hangon elkezdtem kiabalni:

    - AAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    Es tettem harom lepest a 40 borju fele. Megalltak. Neztek. Tettem meg ket lepest es

    - AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

    A csorda hirtelen megfordult es hanyatt homlok elvagtaztak. Kicsit beszartam :)

    VálaszTörlés
  2. Szépek a tájak, szívet melengetők....
    Borjúk vezére :)

    VálaszTörlés
  3. Az oxfodri nagyteremben sohan nem forgattak Harry Pottert ez csak paraszt vakítás:)
    Stuart Craig maradt a sorozat látványtervezője, így Roxfort, és a többi helyszín sem változott lényegesen.

    A forgatási helyszínek is a régiek voltak. A Rolls Royce repülőgép-gyárból lett stúdióban, a Leavesdenben forgatták a belső jelenteket. Craig már bevált díszletei a helyükön maradtak a harmadik részre is, így például a Roxfort nagytermét, a Griffendél klubhelyiségét, a márványlépcsőt vagy éppen a Privet Drive 4-et, azaz a Dursley-rezidenciát sem kellett újra felépíteni.
    http://index.hu/kultur/mozi/potterazk/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagyteremben pont nem forgattak, de Oxfordban es a Christ Churchben tobb helyen igen. Koszi az infokat a Rolls Royce gyarrol, ezt nem tudtam :)

      Törlés