2012. szeptember 26.

IT rangletra az oroszoknal


Irtam korabban mar orosz kollegaimrol, eleg mokas bagazs a Times Square-i epuletunkben. A ma reggeli chatunkon, ahogy eppen hibat kerestunk egy grid alkalmazasban megint besirtam. A dolog hattere: az alkalmazas tobb ezer gepen fut (grid, vagod) de ebbol nem minden gep egyforma. Vannak sorkatonak es iranyito tisztek. Ha amerikai fejlesztok lennenek, akkor bizonyara valamilyen militarista nevet adtunk volna e gepeknek, de ezek oroszok.

Az iranyito gepeket ugy hivjak 'master', az alarendelteket 'slave'-nek. Nem eppen politikailag korrekt megfogalmazas egy orszagban, ahol 300 evig rabszolgakat tartottak, de szemet hunyunk felette. Idovel rajottek, hogy kene meg egy reteg a masterek fole. Ez lett a 'tzar' - logikus. Mindezt Amerikaban, hideghaboru, remlik? Batrak!

Na ma reggel elemezzuk mit beszel a slave es a master egymassal a halozaton es nagyon furcsan nez ki. Az a gyanum, hogy nem csak master-slave kommunikal, hanem a rabszolgak is beszelnek egymassal. Felvetem teoriam a fejlesztonek, aki nagyon meglepodik:

Sergey: Nem hiszem, hogy a rabszolgak beszelnek egymassal, a master nem engedi, info csak a masteren keresztul mehet.
En: Megkerned a fo-fejlesztot is, hogy nezzen ra? Nekem nagyon ugy tunik, itt valami rebellio van, mert ezek pofaznak keresztbe is.
    (10 perc csond)
Sergey: Beszeltem Mikhaillel - a rabszolgak nem beszelnek, pont.
En: OK... en azert rajtuk tartanam a szemem :)

1 megjegyzés: