2011. szeptember 30.

Szemelyi igazolvany


Neha tenyleg csodalkoznom kell, hogy ez a szep nagy orszag egyaltalan mukodik. Pedig mukodik, nem is rosszul. Gyakorlatilag minden Europabol atjott, itt elo ismerosommel egyetertunk abban, hogy az USA Europahoz kepest kevesbe burokratikus es a bizalmi elven mukodik a hetkoznapokban. Sokkal egyszerubb elintezni hivatali ugyeket es nem egyszer racsodalkozunk, hogy de hat nem is igazoltam, nem is bizonyitottam be, hogyhogy odaadjak? Azok meg legyintenek, hogy ugyan mar, haladjunk. Nyilvanvalo, hogy ez csak azert mukodik, mert keves magyar van itt ;-) Aktualis temank a szemelyi igazolvany.

A The Week magazinban olvasom a Controversy: Requiring an ID to vote cimu cikket es nem terek magamhoz. Het tagallam iden hozott olyan uj torvenyt, hogy nem lehet tobbe fenykepes igazolvany nelkul szavazni. Varok ot masodpercet, ezt olvassuk el megegyszer… mert eddig lehetett??

Azt eddig is tudtuk filmekbol, regenyekbol, hogy az USA-ban a rendor nem allithat meg vetkesseged alapos gyanuja nelkul sem gyalog sem kocsit vezetve, nem letezik az igazoltatas fogalma. Polgari jogvedo szervezetek javasoljak is, hogy ez legyen az elso kerdesed, miert allitottak meg. Erdemes pontositani: Am I detained or am I free to go? Ha utobbi, akkor koszonsz es tovabbmesz barmilyen kerdes megvalaszolasa nelkul, ideertve a neved iranti erdeklodesuket is. Miutan megalapozott gyanuval megallitottak, az 50 allambol mindossze 24-ben vagy koteles igazolnod magad. De most kapaszkodj: ezt kielegited a neved kimondasaval. Ha vezetsz, akkor kell jogsi, persze, de amugy nem kell nalad legyen semmilyen igazolvany (Wiki).

Nos eddig lehetett igazolvany nelkul szavazni is, csak bemondtad a neved es ha rajta volt a listan, mar x-elhettel is. De het allam mar bekemenyitett. Kis politikai hatterinfo segit jobban megerteni. Az igazolvanykenyszert erdekes modon a Republikanus part erolteti, holott ok a konzervativ, a szovetsegi kormany hatalmat a szukseges minimumra csokkenteni akaro part. A Demokratak pedig ellenzik, pedig ok inkabb szeretik a kozponti szabalyozast, az eros szovetsegi kormanyt. Viszont becslesek szerint a fekete lakossag 1/4-e nem rendelkezik semmilyen fenykepes igazolvannyal. Allitolag sok szegeny, diak es szinesboru kisebbseghez tartozo amerikai allampolgar szintugy. Ezek a retegek tradicionalisan Demokrata szavazok. Az elnokvalasztasig mar csak 12 honap, a Demokratak nagyon nem akarjak ezt a kerdest piszkalni most, mert szavazoik kozul sokan egyszeruen nem mennenek valasztani, ha ahhoz kell szemelyi is.

Ez a lazasag persze sok visszaelesnek ad lehetoseget nem csak a kisebbsegek koreben. Nem sok szamunk van a valasztasi csalasokrol, de a nehany ismert is sokkolo. A 2004-es elnokvalasztason 46.000 ember regisztralta magat New York-ban es Floridaban is, ebbol ezren szavaztak is mindket helyen. Coloradoban 12.000 illegalis bevandorlot talaltak a szavazo listakon, akik nem hogy nem amerikai allampolgarok de meg csak nem is legalisan vannak az orszagban - ebbol 5000 szavazott is szepen.

Az a teny, hogy a Demokratak ennyire ellenzik az uj torvenyt bizonyitja, hogy velhetoen sok embert erint, nem csak par ezer fedel nelkulit. Ha hiszunk a becslesnek, akkor 40 millio fekete negyede pont tiz, ha annak csak harmada jogosult valasztani, az is tobb millio ember szemelyi nelkul. Fenykepes igazolvany nelkul nem nyithatsz bankszamlat, nem lephetsz be kormany-epuletbe, nem vezetsz autot es nem szallsz repulore. Nos Harlem fekete utcain setalva el is tudom kepzelni, hogy valaki egy automuhelyben dolgozik, keszpenzben kapja a fizeteset hetente, a sarki boltban kap kajat, cigit, piat es esze agaban sincs elhagyni a szamara ismert es biztonsagos keruletet. De hogy ez milliokat erintsen, nem az indiai Himalaja legeloin, hanem az Amerikai Egyesult Allamokban 2011-ben, az megdobbento.

Szamit ez egy ekkora orszagban? Akar szamithat is. Geroge W Bush gyozelme 2000-ben eppen Floridaban dolt el, talan emlekeztek hogy tucatszor ujraszamoltak (es hogy pikans modon pont Bush occse volt a floridai kormanyzo… oops). Az elnokvalasztas eredmenye 537 szavazaton mult.

PS: Egy ujabb cikk 3-5 millio koze teszi azok szamat, akik az uj rendelkezesek miatt nem fognak tudni valasztani, mert vagy nincs szemelyijuk vagy nem tudjak allampolgarsagukat igazolni, tobbseguk szegeny, fiatal, kisebbsegi szarmazasu, vagyis alapvetoen Demokrata szavazok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése