2010. június 23.

Worldcup

Nagyon erdekes a del-afrikai foci vb-t New York-ban atelni, nem is gondoltam volna! Furcsa viszonya van Amerikanak a focihoz, mint tudjuk egy nem tul ismert sport ez itt. A vb elott egy hettel mindenfele ismeretterjeszto musorok voltak a TV-ben, ujsagokban, amelyek probaltak a szabalyokat bemutatni, meg a csapatokat, kb. ilyen hasonlatokkal, hogy a brazilok olyanok mint a Lakers kosarban, mert… bla. Ez elkepzelhetetlen barmely mas orszagban, hogy igy szajba kelljen ragni kik a brazilok a fociban. A TVben hires emberek, pl. Larry King, Steve Colbert viccelodnek folyamatosan azon, hogy ez aztan tenyleg izgalmas sport, ahol a vilagsajto szuper meccskent ir valamirol, aminek 1:1 lett a vege. Sajnos az olaszok hiszteriai, amikor foldre vetik magukat egy szellotol is szabadrugast remelve, sem segitenek abban, hogy atjojjon a sport komolysaga, lenyege. Csodalkoznak, hogy a fociban nem all a biro rendelkezesere Instant Video Review, mint itt az amerikai fociban, ahol a biro itelkezes elott a kispadon gyorsan visszanezi a lassitast. Tudni kell, hogy az amerikai noi (!) focicsapat elso helyen van a vilagranglistan, 2 VB cimmel es 3 olimpiai arannyal, meg a filmekben is sokat latni, hogy gimiben a fiuk amerikai fociznak, a csajok meg soccer. Mindez igy egyutt jarul hozza, hogy egy atlagos amerikai komolytalan sportnak tartja a focit. Annyira, hogy meg azt is buszken mondjak, hogy marpedig e sport neve soccer, akkor is ha a vilag tobbi resze futballnak hivja, mert a football az az amerikai foci es pont (amit allatira nem labbal jatszanak, de ez oket nem zavarja :)

Ellenben…
azert latszik, hogy legalabb negyevente aterzik, hogy a Worldcup egy irto nagy buli. Az itteni sajto is elismeri, hogy ez a legnagyobb globalis sport. Latjak, hogy az egesz vilag unnepel es tori magat, hogy jol teljesitsen, allamelnokok vannak ott az utolso jatekokon a csapatukat tamogatva, majdnem olyan mint az olimpia. Azzal a kulonbseggel, hogy mig az olimpian ‘96 ota az USA viszi haza a legtobb ermet, az utolso fennmaradt szuperhatalom (ezt igy irjak a sajtoban), elsok, ahogy azt kell. Addig fociban pedig jo esellyel kiesnek az elso korben es annyi, mehetnek haza, vege. Erzik, hogy ez ciki. Probalnak rajta valtoztatni de szerintem nem fog sikerulni, van is ra egy teoriam: Jo nemzeti csapat akkor lesz, ha sok fiatal megy le focizni, a fiatalokat ez akkor fogja erdekelni, ha sokat latja a TV-ben a hazai ligat, nepszeru es cool focistanak lenni (most nem az). A bokkenot abban latom, hogy a fociban 45 percen at nincs reklamszunet…!

Azonban…
New York nem Amerika. Borzaszto sok a kulfoldi, sokan elso generacios bevandorlok vagy csak atmeneti latogatok mint en. A legtobben Latin-Amerikabol, ahol a foci orult fontos dolog. A NY-i baroknak, boltoknak, a varos vezetesenek remek erzeke van ahhoz, hogyan lehet az ittlakok sokszinuseget kihasznalni jora, minden heten mas fesztival van. Trivialis a Puerto Rico felvonulas, a St. Patrick’s Day parade, de itt meg bajor es norveg fesztivalok is vannak, mindegy, csak legyen buli es so:r. A Worldcup alatt csomo helyen vannak ingyenes kivetitok a varosban es a barok plazma tevein is folyamatosan foci megy. Mult heten volt az NBA dontoje, akkor kis kofliktus volt, de azota egeszen Wimbledonig csak foci lesz. A meccsek itt 7:30 es 10-kor vannak reggel, a barok mar akkor kinyitnak es lehet sort is kapni! Nalunk a cegnel az informatikan van mindenfele nacio, amerikai a legkevesbe es a sok autista egyutt szurkol a meccseken, amiket a kave sarkokban lehet nezni a lehalkitott TV-ken. Meg a meetingeket is igyekeznek ugy intezni, hogy USA vagy ENG meccsekkel semmikepp se utkozzon. Mokas, amikor egy Wall St-i bank NY-i felhokarcolojaban egy kolumbiai kollega magyarazza eros spanyol akcentussal az amerikai igazgatojanak, hogy kerlekszepen a les az ugy van, hogy… :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése