2010. június 18.

Sivatagban ismet #3

Elso resz, masodik resz.

A harmadik nap reggelen azon aggodtam vajon hany fok lesz a Grand Canyonban ma. A neten errol nincsen nagyon info, a kornyezo varosok jo 100 km-re vannak, egy 2500m magas fennsikrol beszelunk es egy sziklas volgy-katlanrol, ahol nyaron lehet 50 fok is. Igen, ha turazni akarsz, ne juniusban gyere, hanem aprilis kornyeken… 

Horseshoe Bend
Reggel megneztuk sebtiben a Page-hez kozeli Horseshoe Bend-et, egy patko alaku volgye a Colorado folyonak. Kiallsz a peremere, alattad egy 1000m-es szakadek, legalul pedig az elkapraztato szinekben pompazo folyo, ahogy voros sziklak kozt csordogal zoldesen. Nem csak gyonyoru, hanem oriasi is, negy eve voltam itt es most megis kicsuszott a szamon: Hinnye, ez ekkora?! Es sehol egy korlat, csak kiulok a szikla szelere es lobalom a labam majd elfog a para, es beljebb huzodok.

Grand Canyon Sunset
Kepek: http://picasaweb.google.com/daniel.varga12/Deserts2010

Delutan erunk a Grand Canyonba, vagyis nagy tura kizarva, de naplementeig van azert meg jo par orank. A legerosebb napsutes mar elmult, kellemes 38 fokot mutat a homero, ez nem olyan veszes. Magunkhoz veszunk vizet es par energiaszeletet, megkeressuk a Bright Angel Trail elejet es leereszkedunk a canyon pereme ala. A Grand Canyon meg mindig felfoghatatlan, nezed es nem erted, oriasi minden tekintetben, kietlen, kopar, szeles es mely es forro. Ezert jo maszni kicsit, ahogy taposod a km-eket, jobban rogzul, hogy mekkora porszem is vagy ehhez az egeszhez kepest. Az osszes terkepen oriasi betukkel irjak, hogy NE probalj meg lemenni a folyoig es vissza egy nap alatt. Nem veletlenul, evi tobb ember hal bele ebbe a probalkozasba, sok masikat pedig kimentenek, de nem helikopterrel. A canyonban szinte keptelenseg repulni, egy varatlan szel konnyen a sziklahoz csapna a szitakotot, ezert mentes max annyi, hogy osszefutsz egy Rangerrel, akitol kapsz vizet es talan segit tamolyogni vissza. Ha letersz az osvenyrol es elgyengulsz, eleg keves az eselyed a tulelesre. A turistautak tetejen irjak hol van az uton WC es kut, nemelyik kut viszont csak tisztitotablettaval ihato. Mindkettobol nagyon keves van tobb orara egymastol. A volgy osszesen 1600m-es szintkulonbsegebol mi 800-at toltunk (meg 800-at vissza), ez kozel 4 ora volt, sportos tempoval. 

Kemeny felfele a melegben
A turistaut kelloen szeles ahhoz is, amikor oszverek jonnek fel, be lehet fizetni olyan turara is, de amikor elhaladnak melletted, mozdulatlanul kell allni a hegy fele eso oldalon es megvarni az utolso allatot is. Sok mokussal talalkoztam, lett is par jo foto, de annak ellenere, hogy kozvetlenek, odajonnek, nem konnyu fotozni oket. Gyorsan mozognak, arnyekban sotet van es nagy mokus mellett vagy teljesen elmosodott hatteret akarok, vagy pont hogy eleset, hogy latszodjon a canyonbol is valami. Ezen kivul a nap fuggolegesen esik be, pocsek fenyek, sok por, keves szin es kontraszt. Probalsz segiteni digitalisan Saturation emelesevel, de a voros sziklak miatt konnyu atbukni a lo masik oldalara, ahol minden tul bibor, szinte lila lesz a kepen. Raadasul csak este tudod ellenorizni beallitasaid eredmenyesseget, mert nincs arnyek sehol, ahol rendesen latnad a LCD-t. Nem egyszeru. Tuleltuk a turat es visszaertunk naplementere a peremre, szamomra oriasi elmeny volt itt maszni. Beszeltem tapasztaltabbakkal is, megvannak a tippek mostmar, hogy legkozelebb megprobaljam egy nap alatt teljesen le es fel. Nem lehetetlen, koran kell indulni, delben arnyekba huzodni, 2 par potzokni es 5-6 liter viz egy camelback hatizsakban, kb. ennyi.

Este ujabb lepukkant motel, masnap reggel vissza Vegas, Atlantan keresztul haza, begyujtve meg egy etelmergezest, amitol majdnem beadtam a kulcsot, de ez mar nem a tura resze. A tura csodalatos volt, nem hittem volna, hogy negy nap alatt ennyire ki tudok kapcsolodni, de teljesen feltoltodtem es annak ellenere, hogy joreszt ismert helyekre mentem vissza, csupa uj elmenyekkel jottem haza. Koszonetet mondanek a Nikonnak, hogy ilyen jo kamerat gyartott :) valamint egy szem utitarsamnak, Barbaranak, akinek szokimondo stilusa igen szorakoztato volt a hosszu vezetesek alatt, kitarto szivossaga a forro canyonban gyalogolasok alatt pedig mindekeppen elismerest parancsolo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése