2014. március 9.

Mt. Kilimanjaro

A Marangu Gate 1800 meteren fogadja az utolso civilizalt WC-vel a turazokat. Egy hetig nem latsz ilyet. A turavezeto cegunk persze beszerzett minden letezo engedelyt elore, ennek ellenere tobb orat varatnak mire elindulhatunk. Igazabol csak egy kis csuszopenzt akart a park igazgato (najo, egy csomot), nem tudom miert kellett ehhez ennyi ido. Ahogy vilagjart Apam mondta, ketszaz dollar mindig legyen a zsebedben huszasokban ha elhagyod Europat. Azaz sotetben indulunk.

Fejen a konyha
Sotetben, a dzsungelben, nem igy terveztuk, kicsit megszeppen a tarsasag, de orulunk, hogy vegre elindultunk, feltunk nem engednek fel mar ma. Este tizre erunk a 2700m-es elso taborba, egy kunyho nekunk lefoglalva, benne tizenvalahany emeletesagy, a kiseroink rogtonoznek meleg vacsorat nekunk.

Kepek: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/MtKilimanjaro  

Huszonket embert hatvanket fekete kiser. Ebbol otven hordar, akik hoznak egy 15 kilos hatizsakot maguknak, egy heti cuccuk benne van tokkal-vonoval. Nem, valtasruha ebbe nem fer bele. Nyakaba dobnak egy vagy ket masik 15 kilos taskat, egyik mondjuk az en cuccom, masik a konyha, gazfozo, edenyek, kajak, amit hoznak a kozel 100 ember elelmezesere egy heten at. Van ket szakacs es negy pincer, akik csak teritenek es hordjak a kajakat. Es van 12 guide, ok tapasztalt hegyivezetok, sokszor jartak a Kilin, profin beszelnek angolul, az arcukba nezel es latod az oriasi kulonbseget, ok nem hordarok. Bar a tobbi hordarral alszanak, de ok csak a sajat hatizsakjukat cipelik, velunk esznek es velunk vannak egesz nap. Es otszor annyit keresnek, mint a hordarok. Ha itt nem kapsz motivaciot angolul megtanulni, akkor sehol.
Tunde kedvenc kaktuszerdojevel
Az elso harom nap bekes es kellemes. Szokjuk a terepet, a napi hat ora gyaloglast, a kemeny agyon alvast, a nappal valo kelest, a zabkasat, a pottyantos WC-t, a hidegvizet, a fejlampaval megyunk mindenhova erzest. Uj merfoldko az eletemben, amikor este tizkor koromsotetben allok a noi wc-ben 2700 meteren, csordogal ram a jeghideg zuhany, halkan vinnyogva szappanozom pucer habtestem, mikozben a fejlampam vegig rajtam van. Tunde a mellettem levo fulkeben teszi ugyanezt, csak o egy hang nelkul.

Eloszor latom meg a csucsot 3700m-en
 Az elso fejfajas 3700 meteren er utol, tudni kell, hogy en rosszul birom a magassagot, tudom magamrol az Andok ota. Teljesen ertelmetlenul alakul a vegetacio ezen a hegyen, 4000 meteren meg kaktusz erdok vannak, epp csak most hagytuk el az esoerdot magunk alatt. Masol mar reg gleccserek lennenek itt. Azert valasztottam pont ezt a turat, mert a leghosszabb, leglassabb utvonalon megy fel, osszesen hat nap es 64 km, napi csak 1000m szintet megyunk fel, tenyleg nyugdijas tempo ez, barki megbirja. Vezetoink vegig csak egyet mondanak: Pole pole, vagyis lassan lassan. Ez az akklimatizacio kulcsa. 3700 meteren van egy piheno napunk, aznap csak elsetalunk a Zebra sziklakig es vissza. Estere el is mulik a fejfajasom. Elkap a remeny, hatha megsem en doglok meg elsonek.

Van velunk ket tuzolto Olaszorszagbol. Simon es Dionisos nem beszelnek sokat, de rajuk nezel es egyertelmu: ha lezuhan a repulo, veluk akarsz lenni. Amikor nem tuzet oltanak, akkor hegyi mentok az Alpokban, vagy Indoneziaban dobjak le oket helikopterrol foldrenges tuleloket menteni. Simon hatizsakjara rogzitve van egy gumicsirke, fejen kendo, derekan is, o Cucco Camilla. Minden reggel hatkor arra ebredunk, hogy visit egyet. Nem lehet nem rohogni rajta.

Vulkanikus sivatag

Abhik a masik turatarsunk, indiai szulok gyereke, New Yorkban szuletett, Svajcban nott fel, anyanyelve angol, indiai es Schwyzerdütsch, de persze folyekony olaszul, spanyolul, nemetul es franciaul is. Ilyet szol Hey Dan, Magyarorszagon tenyleg az a bogyos csaj mondja az idojarast? Hogy is hivjak, valami Gaal... Mondom Gaal Noemi? Azaz! Ize Abhik, errol te honnan...? Mondja ne vicceljek, a New York-i Columbia egyetem belso email listan minden heten korbemegy egy uj video rola. Hat, ha csak errol vagyunk hiresek a vilagban, akkor nagy baj nincs.

Ugy erkezunk meg 4700 meterre, az utolso hazhoz, hogy senkinek sincs nagyobb gondja. A tuzoltokat es Tundet leszamitva en vagyok az egyik legfittebb a csapatban, de ismerem az Achilles inam, az oxigen hiany ki fog nyirni, most ismet kicsit remenykedek, a Mont Blanc magassagaban egesz komfortosan mozgok a negyedik nap vegen. A kaktuszerdoket elhagyva egy kosivatagon kellett atvagjunk, ahol szegeny lanyok megtanultak, hogy pisilni igazabol egy mikrosuto meretu ko is elegendo takarasnak - ket fonek. Ez kb. 20 percenkent jon, mivel napi 4+ liter vizet iszunk, kulonben szetrobbanna a fejunk.

A csucstamadas


A Kibo kunyho 4700 meteren tenyleg lepattant es hideg, egy buszmegallo kenyelmevel bir olyan helyen, ahol ejszaka -10 fok van nyaron es a szel atfuj a szoban, mert az ablakbol csak a keret van meg. Francia baratunk Guillaume (ejtsd: gijom, a Vilmos frank megfeleloje) elokap egy orias alufoliat es vastag ezust duct tape-et es maris van ablakunk. Csak ha kerdezned, hogy mik a hasznos dolgok fent a hegyen, hat ezek peldaul. Gijom amugy cigizik es lapos uvegjeben a bourbon whiskyt minden reggel meghuzza, de o volt fent elsonek a csucson. Szerintem szaz evesen ugy kell majd agyonutni, mert ennek semmi sem art meg.

Az utolso vacsoran eleg megszeppent arcok vesznek korul, remek turavezetonknek talan ezt az egyet tudom felroni, hogy nem keszitette fel az embereket lelkileg erre a napra. Be van szarva mindenki. En nem vagyok beszarva, sokmindent ismerek ebbol az erzesbol a marathonokbol. Izgalom, nem tudsz aludni, felsz mert mesz az ismeretlenbe, osszeszorul a gyomrod es kezdodik a szedules. En szoktam oxigenhianyosan futni a versenyeim vegen, amikor mar nem latok jol csak tolom, de itt meg el sem indultunk es mar itt tartok. A tobbiek csak aggodnak, en masszivan szarul vagyok. Nem sokat eszunk, Tunde pl. aszerint valaszt a vacsibol, hogy mi az amit semmikeppen sem szeretne viszontlatni a hoban par ora mulva. En letolok ket mezes kenyeret es lefekszunk par orara aludni, -5C fok lehet a kunyhoban.

Kibo hut 4700m-en
 Ejfelkor kelunk tobb okbol. Ezen a magassagon mar nem jo egy egesz ejszakat aludni, csak szarabbul leszel reggelre. A talaj felettunk fekete vulkanikus hamu, rajta kis ho. Ez ejszaka megfagy, konnyebb jarni rajta. Nappal a melegtol megolvad es omlos talaj lesz, de ez lefele mar nem zavar. Valamint ha ejjel indulsz, akkor pont napkeltere ersz fel Afrika tetejere. Na de ez lesz eleted leghosszabb hat oraja, azt garantalom.

Indulaskor en masszivan szedulok, de mas bajom nincs. A normal hegyibetegseg jelensegei a fejfajas, hanyas, kohoges ha kezd telni a tudod vizzel, es persze elajulas. Nekem nincs egyik sem, a vezetok turakepesnek minositenek, holott nehezsegeim vannak az egyenes jarassal, barmennyire is koncentralok. Vacsorara nem ettem semmit, a marathont is mindig ures gyomorral kezdem es kozben eszek cukros zseleket, ez nekem nem uj. Ezen a magassagon a test a gyomrot lekapcsolja. Vannak lataszavaraim, de remelem, hogy nem romlik majd. Tudomisen mi tortenik majd 5000 felett? Tunde meg senki sem erzi nagyon jol magat, de abszolut biztonsagosan jar. Szoros libasorban, nagyon lassu lepesekkel elindulunk felfele.
Ej lepje alatt fel 5000m fole

A Kilinel az a kitolas, az 5800 meteres magassagon kivul, hogy az elso harom nap annyira nudli... a csucstamadas napjan pedig minden bedurvul egyszerre. Hirtelen -10 fok van, bazi meredek, nem aludtal, nem ettel es harom lepesenkent meg kell allnod lihegni. Orankent kapunk egy par perc pihenot, en lefekszem a foldre es kesobb azt mondtak a tobbiek, hogy artikulalatlanul vonyitok. Kuzdok, hogy ne ajuljak el. Magamnal vagyok, semmim nem faj, de 5000 meternel mar biztos vagyok benne, hogy a kovetkezo lepesnel en ajultan fogok arccal elore a hoba zuhanni. Mindezt orakon at, de nem ajulok, viszont egyre kevesbe eszlelem mi van korulottem.

A csapat ketteszakad, vannak akik fittek es nem nagyon bantja oket az levegohiany, ok temposabban mennek a csucs fele. Es vannak akiket vagy jobban bant az oxigen mint pl. en, vagy akik nem fittek es mar erosen faradnak. Az eredmeny ugyanaz, ott szenvedunk egymas mellett centinkent haladva. Intek Tundenek, hogy menjen ha tud es elsuhan a gyorsabbik csapattal a csucs fele, latja, hogy van mellettem vezeto, nem lehet semmi bajom. Az egyik tuzolto visszafordult a Kibo haz fele mert rosszul lett, a masik pedig ott rokazik mellettem.


Mawenzi napkelte
5400 meteren latjuk meg a napkeltet, ilyenkor mar a csucson kene lennunk, szornyu lassuak vagyunk, de akkor is gyonyoru. Hatterben a Mawenzi 5150 m-es csucsa szurja at a felhoket, felettunk pedig most jon a legmeredekebb resz, jobb ha nem nezek fel mert beleszedulok. Innentol nem nagyon emlekszem a dolgokra, gyakorlatilag lekapcsolt az agyam, de a labaim mentek tovabb. Megfogtam Tobi hatizsakjat bal kezzel, szoritottam nem tudom miert es ha o lepett, leptem en is. Neha megcsusztam, neha bealudtam, de nem almos voltam, hanem egyszeruen lefagyott az agyam vagy elajultam, nem tudom. Percek estek ki, felriadtam, mentem tovabb.

Reggel hetre er fel csapatunk lassabbik resze a Kibo krater peremere, ez a Gilman's Point 5681 meter. Foszlanyokra emlekszem csak, ulok es nezek meredten magam ele majd egyszercsak elkezdek zokogni. Csinalok ket kepet, nem tobbet, ranezek Tobira, mehetunk vegre? Bolint es elindulunk lefele, visszuk Simont a tuzoltot meg Camillat is magunkkal. Lefele talalkozunk a csapatunk lassabb reszevel, kiderult hogy kozuluk mi vagyunk az eleje de az, hogy tovabb menjek a csucsra, az kizart, gozom sincs hogyan fogok leerni, minden masodik lepes utan leall az agyam es ugy kell felebresztenem magam. Ez a lejutas volt eletem testileg es lelkileg legmegterhelobb dolga.
 
Tunde-Alex-Fede-Guillaume az Uhuru csucson!
5895 m

Tunde egy oraval elottem volt a Gilman's Pointnal es tovabb mentek az Uhuru csucs fele, ami meg 200 meterrel van magasabban, de a krater masik oldalan. Kis setanak hangzik, de 5600 meter felett semmi sem kis seta. A 22 fos csapatunkbol kilencen jutottak fel Uhurura, ebbol negy lany, ot fiu, fele szedett Diamoxot, fele nem. A cigizo francia baratunk volt az elso nyilvan. A krater peremere, a Gilman's Pointhoz harom fo nem jutott fel, mindenki mas ha lassan is, de felkuzdotte magat.

A Kibo hazhoz en erek le elsonek, pedig annyira lassan vanszorogtam lefele, mint egy csiga. A fekete hamu a labunk alatt tenyleg ugy omlott napkelte utan, mint ha homokdunen szaladnek lefele es trikora vetkoztem, annyira meleg lett. Viszont lejottem ezer metert a krater ota es egy picit sem lettem jobban, ver a szivem, szedulok es gyakorlatilag minden belso szervem kulon faj. Bezuhanok az agyba es elalszom. Amikor lejonnek a tobbiek is szep lassan orak mulva, eszunk, iszunk kicsit es indulunk tovabb, ma delutan meg ezer metert le kell menjunk, 3700-on alszunk. Nincs party, gyors vacsora es mindenki alszik azonnal, senki sem tudja meg felfogni, hogy mi tortent.

Le is kell menni a csucsrol
Masnap reggel mar mosolyognak az arcok. En is, a tuzoltok is, mindenki jobban lesz es kezdunk orulni magunknak. Ez az utolso reggelunk a hegyen, 3700 meteren, meg mindig a felhok felett napkeltekor a fekete hordaraink eltancoljak a Jambo Bwana dalt nekunk es onfeledten tapsolunk a ritmusra. Kitisztul az eg, egy felho se boritja a csucsot, mindenki kap egy portret a Kilivel indulas elott. Ma is ketezer metert megyunk le, egeszen a park bejarataig, vegig ujra a kaktuszerdokon, a dzsungelen, talalkozunk kamelonnal es a fak kozott jatszo majmokkal.

Leertunk Pole Pole
Hat napja jottunk fel itt lent, csigalassan, a vezetok Pole pole! utasitasanak engedve, meg persze a legszomj miatt is. Velunk szembe jottek le szamunkra fenysebessegnek tuno tempoval azok, akik megmasztak es irigykedve neztunk rajuk. Azota lesult az arcunk, kinott a szakallunk, kocos lett a hajunk es borzalmasan koszos a nadragunk. Most mi szarnyalunk lefele, nevetve, felszabadulva es mondjuk az utanunk jovoknek, hogy You need not worry, Hakuna matata! Jobb ha nem tudjak mi var rajuk.


PS: Alexia is irt egy beszamolot angolul, akit megerintett az en cikkem egy kicsit is, az mindenkeppen olvassa el. Nem unalmas, sot, egy drama az egesz, sokkal jobban elmeseli nalam a lelki oldalat a turanak. A nehez donteseket, a belso orlodest, a csapat spontan osszekovacsolasat, ragyogo cikk:
http://www.stepsdrama.com/news-resources/blog/april-2014/


PS#2: Osszegezve mi 6 nap alatt masztuk meg, az 5. nap reggel voltunk a csucson, a tipikus az 5 napos, de nekunk volt egy pihenonapunk. Tudni akarod kie a vilagrekord? Nana':

  • Kilian Jornet spanyol ultrafuto, az UTMB 3x-os bajnoka, reggel hetkor indult el az Umbwe kaputol  es 5:23 ora alatt futott fel, 22 evesen. A sztorinak nincs vege, mert lefele sem pihent, hanem full speed futott, 1:41 ora alatt ert le. Ezzel megdontotte a kombinalt fel-le Kili rekordot is. Akitol elvette a rekordot, a tanzaniai Mtuy, ott varta Kiliant a celban, ezzel bizonyitva mekkora gentleman es atleta.
  • Simon Mtuy tanzaniai hegyivezeto viszont tovabbra is tartja a segitseg nelkuli fel-le rekordot, tehat o a hatan vitt mindent, kajat, vizet, ruhat, 34 evesen oda-vissza megfordult 9:19 ora alatt - vagyis csak 50 perccel volt lassabb Kiliannel a hatizsak ellenere! Ebben benne van egy haromperces video a csucson es masik ket szunet, amikor hanyt, mert amugy hasmenese volt.
  • Martin es Esther Kafer, a 85/84 eves hazaspar Vancouverbol a legidosebb ferfi es no, akik megmasztak a Kilit, de gondolom ok nem siettek :)

3 megjegyzés:

  1. Gratulálok, le a kalappal, egészen szemléletesen írtad le, hogy mennyire kicsinálja az embert az oxigénhiány....
    De akkor milyenek lehetnek az igazán magashegyi mászások, 7000 környékén...?
    És most hogyan tovább? :-)

    VálaszTörlés
  2. En ugy tudom a 7000-hez meg lehet akklimatizalodni, ha eleg idot toltesz 5-6000-en... Nem tudom hogyan lesz tovabb, de nincs kizarva, hogy lesz meg hegyi kalandom, csak nekem akkor kell plusz 1-2 nap 3500-on es 4500-on is. Ez pl. Peruban tok jol kivitelezheto, mert vannak rendes varosok is ilyen magasan.

    VálaszTörlés
  3. Régi elmaradásaimat pótlom, nem csalódtam, jó kis cikk ez, izgalmas beszámoló! Kicsit sajnálom, hogy nem jutottál fel a legtetejére, de mindig tudom értékelni azokat, akik időben visszafordulnak.

    VálaszTörlés