2014. március 3.

Moshi kavefoldjei

Nem tudom hany eve keszulok mar felmenni a Kilimanjarora, de kicsit komplikaltabb egy maratoninal. Kell egy csapat, fizikai felkeszules, ket het szabi, halom penz, egy megbizhato turavezeto es lehetoleg egy jo tars. Iden minden osszejott, igy nem habozhattam. 


A tarsasaggal Moni ismertetett meg Londonban, mar kesz volt minden, utolso pillanatban csoppentem be a buliba, nem kellett szervezzek semmit. Huszonket fo, baratok es barataik, egyik fele Milanoban, masik fele Londonban el, de osszesen 14 nacio es egyik sem angol. Monit pedig igazabol Miklosa Erika reven ismerem, de ez egy tekervenyes, masik tortenet. 

Mindenki 27-37 ev kozott, fele fiu fele lany, nehany parocska, a tobbiek solo, turazo tapasztalata a legtobb embernek zero. Most vettek bakancsot, annyira. Veluk meg telen csinaltunk par bemelegito turat itt Walesben es bar lightosra terveztem, mindket turank eleg hardcore lett, gyorsan belerazodtak a fiatalok, hogy mire jo a vizhatlan naci, a turabot es -az en hulyesegem reven- az elsosegely doboz. A hangulat pazar, tok jo fejek! 
Eso elott eso utan
Ket het mulva talalkozunk Moshi, Tanzania egyik szallodajaban, ket napig tart mire mindenki megerkezik. Antonio egyenesen Mexicobol jott, a tobbiek "csak" Europabol szerteszet. Tunde es en nem biztuk a veletlenre, bakancsban es turahatizsakban utaztunk nem veletlenul. A lengyel tarsunk Kasha csomagja ugyanis nem erkezett meg es kenytelen volt azzal indulni a turara, ami a kezipoggyaszaban nala volt, meg amit tudott venni/berelni Moshiban. A bakancsom es fenykepezom nem adom fel, pont. 

Hajnal harom ora, Kilimanjaro Airport kisebb mint a vasutmegallo Zamardiban, ahogy leszall a gep, visszafordul a kifutopalyan mert taxi sav az nincs, odagurul a terminalhoz, abban a pillanatban a kifuto fenyeit lekapcsoljak es tok sotet lesz. Leperkalsz $50-t vizumert es mar bent is vagy, a gondosan beszerzett sargalaz oltasunkrol szolo kiskonyv a kutyat nem erdekel. Kilepunk az epuletbol es megcsap Afrika szaga. Meleg ejszaka, nedves, paras levego, es kicsit budos, nem ugy mint a varosban hanem mint az allatkertben, de hozzaszoksz hamar. A taxisunk szerint ilyen hideg ido varhato a heten, mint most es nem viccel. 28 fok van ekkor. 
Moshi vizeses
Hajnal negy ora, beerunk Moshiba es a fenyszoronk csovaja elkap par futot. Majd meg tobbet. Osszesen kozel ezer fiatal futott egyen trikoban az ejszaka kozepen az Arusha - Moshi osszekoto orszaguton, tok sotetben. Kerdezem a sofort, csokolom, ez mi...? Police Academy! In Moshi. The strongest young men in Tanzania, mondja buszken. Es women, mert hogy csajok is futottak. 

Moshi 800m-en fekszik, annyian lakjak mint Szegedet, de csak egyetlen aszfalt utja van, balra Arusha, jobbra Dar Es Salam, jo messze. A szallodank egy mellekutcaban, foldut, de legalabb csendes. Tiszta szobak, az ablak mellett akkora resek, hogy egy jollakott eger, kigyo vagy barmi beferne, meleg viz az nincs, de meleg ido van igy egyik sem zavar kulonosebben. Aram van, medence van, wifi neha van, elleszunk. A reggeli szegenyes, de a frissen felvagott mango korlatlan mennyisegben sok mindenert karpotol.

Szerzunk egy vezetot es egy taxit, ami elvisz a Moshi feletti kavefoldekre. Itt 1000m magasan az esoerdoben elnek emberek, akik fokepp a kave termesztesbol elnek. Egy ora kocsival, kozben Moses, a cernavekony labu de meglepoen jo bakanccsal maszkalo mosolygos gyerek mesel nekunk. Volt mar o is fent a Kilin, de mostanaban nem tervez ujra felmenni, ma egy vizesest fog nekunk megmutatni. Gyalogolunk osvenyeken az esoerdoben, korulottunk mezitlabu koszos arcu gyerekek jatszanak es bamulnak minket. Feher ember. Egzotikum. Mas a hajunk, a ruhank es maskepp beszelunk, integetnek. 

Kaveorles
Vasarnap van, kora delutan, az emberek a legszebb ruhajukban gyalogolnak a nagy palmafak es pafranyok kozott. Jonnek vissza a templombol, ami tobb mint egy ora innen gyalog, de vasarnap mise van. Masnap jarunk a templomban mi is, elektromos orgonaja van es egy fiatal fekete srac jatszik nagyon szepen feher zokniban a pedalokon, mellette tam-tam dobok. Erdekes lehet egy mise itt, talan Gospel korus is van? 

A vizeses hatalmas, 80-90 meter, bo vizzel, be tudunk menni teljesen kozel, a dzsungel kozepen, nincs ott senki. Kovet minket par fekete kisgyerek, vigyorognak, Moses mondja ne izguljunk miattuk. Neha odaszolnak hozzank angolul, itt mar az altalanosban is angolul tanulnak. Par ora seta utan megallunk es Moses eloveszi a tizorait, amit vett nekunk meg indulas elott, eddig cipelte. Sult csirke lefoliazva, egy veggie burger tukortojassal, ket kis banan. Nem fogok elhizni, de a burgert lenyomom valahogy, vegulis eheto. Amit otthagyok visszaadom Mosesnek, o odaadja a suhanc gyerekeknek, akik mosolyogva elszaladnak vele.

Benezunk egy csaladhoz, rozoga fakunyho a zold esoerdo melyen, ugy latom se viz se aram nincs bevezetve, de az anya nyakaban mobiltelefon log, azon zsiroztuk le a latogatasunkat elotte, gozom sincs hol tolti fel, talan a templomban mise alatt. Mutatja a napon szaritott kave babszemeket, ad egy mozsart es elkezdem orolni, kiszorjuk egy zsakra es kezzel kiszedjuk a kave magvakat. Betesszuk egy kormos labosba, kiabal a ferjenek valamit, aki elszalad szaraz faert a legkozelebbi palmafahoz, letep a kergebol par darabot. Begyujt es elkezdi porkolni. Ot perc alatt feketek lesznek a kave babszemek, ujra mozsar, megoroljuk sebtiben. 

Zacc
Elokerul ket porcelan csesze, ez a turistaknak van, egyiknek mar letort a fule, de latszik hogy nagyon vigyaznak ra. Fem kanal, cukor, talca, ulunk egy koszos kis kertben a dzsungel kozepen, amit egy oras gyalogturaval kozelitettunk meg, ahol a vallukon hozzak a vizet a folyobol es a fekete no porcelan cseszebe tolt nekunk forro vizet. Szurrealis. Van egy kis szitaja, abba rakja a kaveport, amit most oroltem, viz atfolyik, kesz a kave. Tej nincs, jobb is, ebben sem vagyok biztos, hogy bele kene inni, de muszaj lesz. Es finom, nem hazudok!

Kepek: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/MtKilimanjaro

Szombatra teljes a csapat, 22 fo, elunkon Filippo Tenti, az olasz TV sztar, olyan vilagjaro filmeket csinal, mint nalunk Frei Tamas, csak neki most ajanlott szerzodest a Discovery Channel. O a turavezetonk. Az apja Beppe 19x volt a Kilin, Filippo meg csak negyszer, bele kell huznia. Vasarnap reggel latjuk meg a kisbuszt, ami elvisz a Kilimanjaro Nemzeti Park bejaratahoz, 1800m-re, ahonnan indul a tura, na es ki vigyorog a kormany mogul? Moses, a vekonylabu jobakancsu vezetonk a kavefoldekrol, jon o is. Hello Mister, avagy szuaheliul: Jambo Bwana!

A Kili csapat 14 orszagbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése