2013. február 3.

A Grand Canyon legaljan


Nincs olyan hely a vilagon, ahova annyiszor mentem, mint az amerikai vadnyugat sivatagjai. Csak a Grand Canyonban haromszor, a tagabb kornyeken pedig vagy otszor voltam es most visszamentem ujra. Biztonsagos valasztas, egy jolszervezett orszagban, ami roadtripre van kitalalva, hosszu szeles egyenes utjaikkal, olcso benzinnel es motelekkel, lepukkant berautok es gyorskajaldak - de kozben olyan taj, hogy eldobod az agyad. Azert vittem bele kis izgalmat, ne felts engem. Hajtas utan jon egy hardcore gyalogtura, atmegyunk harom idozonan, 4000 km-en es kokettalunk negy tarantulaval

Az elso orultseg, hogy utitarsamat hat hettel a tura elott meg nem is ismertem. Elhittem neki bemondasra, hogy szeret turazni, tud vezetni, nem hisztis, o meg nekem, hogy eddig meg mindenki elve jott vissza velem a sivatagbol az osszes vegtagjaval egyutt. A ket vakmero vilagutazo Minneapolis felejtheto repteren talalkozott, o Londonbol en New Yorkbol, persze kesett a gepem es tiz percem volt atszallni, na lassuk furgelabu baratom, meghuztam a hatizsakom szijait es uvoltve sprinteltem a ket terminal kozott. Tudomet kikopve, a gate-zaras pillanataban, de odaertem - indulhatunk Vegasba.

Las Vegas ajnarozasaval nem farasztalak, meg mindig a vilag legolajozottabb varosa, landolsz hajnali negykor es fel oraval kesobb van berautod, becsekkoltal a hotelszobadba es mar a kaszinoban valtasz zsetont. Tudtad, hogy a Paris Paris hotelben csak fuzo es harisnyakoto van a croupier csajokon? Igy figyelj a pokerre...
Maganyos fa
Evek ota szeretnek lemenni a Grand Canyon aljara, mar kifakult a tinta is, amivel rairtam a bakancslistamra. Minden utikonyvben, terkepen es tablan irjak, hogy NE menj le a Colorado folyohoz es vissza egy nap alatt! Tobb mint 300 mentoakcio es a rengeteg jarorozo Park Ranger mellett evi 20 ember hal meg a Canyonban, foleg kiszaradasban, ertsd megbotlik, soka veszik eszre, soka jon a segitseg es nincs nala annyi viz, hogy kibirja. Vagy leter az osvenyrol es sosem talaljak meg csak a keselyuk. 

Ez egy kosivatag, nem a Janos hegy. Az osvenyek amugy nem meredekek, konnyu setalni, viszont lefele indulsz es visszafele jon a neheze. A szaraz sivatagi levegoben telen is 3-4 liter viz kell fejenkent, az uton nincs csap csak ket pottyantos budi. Nyaron szetszed a nap a 46 fokban, napfelkeltekor mar indulni kell mert a deli orakat mar arnyekban kell atveszelni. Telen viszont hideg van es sietni kell, mert rovid a nap. Az ut le es vissza 26 km es 1350m le (es ugyanannyi fel!). Ha nem derult volna ki eddig: mi egy nap alatt nyomjuk le.

Kepek: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/Deserts2012

Nem plazacica
Beaval a novemberi napkelte utan mar a Bright Angel Trail-nel vagyunk, ahol nyaron turistabuszok szazaibol todulnak ki a neveletlen, iPodjat nyomkodo, japan es amerikai fiatalok, ott most siri csend van, nincs senki csak mi. Privat napfelkelte a Grand Canyonban? Alljunk meg egy percre, szivjuk be a pillanatot. Najo, uljunk vissza a kocsiba, mert -10 fok van, bakker! Erre nem szamitottam. Tizig kell varni, hogy nulla fokig felmelegedjen, az mar kellemes turazasra.

En mindenkinek ajanlom, hogy turazzon egy _kicsit_ a Grand Canyonban, ha mar elmegy oda. Csak egy fel orat indulj el lefele, felolem strandpapucsban, legyen rajtad sapka es fordulj vissza idoben. Fentrol nezve egyszeruen nem lehet felfogni a Canyon meretet, masfel km mely... 30 km szeles es nincs egy darab fa sem, amihez viszonyithatna a szemed. Csak nezed es nem tudsz vele mit kezdeni. Ha elindulsz gyalog lefele es mar van folotted 200m, akkor kezded erezni a meretet.

Panoramas budi, messze lent a folyo
Igy megyunk mi is csendben, de hatalmas mosollyal az arcunkon, ahogy egyre tobb hegy van mar felettunk es... hat van meg alattunk is boven :) Gyonyoru ez a kietlenseg, hopp, itt az elso pottyantos WC, ami alatt egy kilometer mely a kilatas, nem gyenge. A turazasban az a jo, hogy a futassal szemben ehetsz-ihatsz menet kozben. Nem idealis, de nem veszes, idonk ugyanis nincs. Csak tizkor indultunk de mar otkor lemegy a nap. Olyan gyorsan megyunk lefele, ahogy a mult heti marathontol meg fajo terdem engedi es csendben szamolom fejben, hogy nem fogunk visszaerni vilagosban. Van fejlampam, de nyolc ora turazas vegen nincs kedvem -10 fokban tolni meg egy orat. Megosztom a matekomat Beaval, dontsunk, lemenjunk vegig? Azt mondja, ha biztosan nem fogunk eltevedni a sotetben, akkor toljuk, megbirja a hideget es a sotetet is. Kokemeny.

Lazulunk
Sok szerpentin utan leertunk a folyohoz sut a nap es meleg van, 15 fok! Valami csoda levenni a bakancsot es belelogatni a labam a Colorado hus vizebe. Nincs itt senki... amikor a sebes vizen megjelenik par gumicsonak, River Runners, ahogy a viziturazokat itt hivjak, integetunk nekik, de ok az orvenyes vizben lapatjaikkal vannak elfoglalva. Ugy vagyunk, mint a hegymaszok a csucson, alig negyed orank van csak bameszkodni, meg sok van elottunk. Azzal a kulonbseggel, hogy nekik onnan mar csak lefele van. Mi meg ulunk a folyonal es rancolt homlokkal sanditunk a perem fele. Kevesebb mint harom ora van hatra a napbol. Hatrafordulok, meg egyszer latni akarom a folyo melyzold szinet, aztan indulunk felfele.

Visszafele nem beszelgetunk sokat, jo a kedvunk, de csutkan toljuk, lihegunk, izzadunk, kozben egyre hidegebb lesz mi meg szinte egyre gyorsabbak. Lehorgasztott fejem egyszercsak felkapom valami zajra, alig par meterrel elottunk a keskeny osvenyen _rohan_ felenk ket muflon. Falhoz! kialtom, egymas moge allunk es a ket szarvas allat arasznyira suhan el mellettunk. Csak kergettek egymast. Kicsit beszartam. Ranksotetedik, jonnek a minuszok, belehuzunk. Naplemente utan egy oraval, teljes sotetsegben, 8 ora alatt erunk fel a Canyon peremre. A felfele szakasz csak husz perccel volt hosszabb a lefelenel, ne kerdezd hogyan. A parkoloban csak a mi kocsink all. Megcsinaltuk!

Nyolc ora munka
Azota mar tobbszor hasznaltam, de ez a kifejezes itt szuletett: "Es most: jacuzzi & steak". Mert lehet, hogy Arizonaban lepukkantak a motelek, de tudjak mi kell egy hosszu nap utan.

PS: Azota a guglisok vegigmentek a Bright Angel Trail-en es mar latni StreetView-ban is. Sok kattingatassal te is vegigmehetsz, latod, most mar nem is kell kilepned a lakasbol :)

A tura folytatodik: masodik resz




5 megjegyzés:

  1. valamit biztos rosszul értelmezek: "2700m szint" <-> "masfel km mely"?

    VálaszTörlés
  2. Attila, wikipedia szerint "The Grand Canyon is 277 miles (446 km) long, up to 18 miles (29 km) wide and attains a depth of over a mile (6,000 feet / 1,800 metres)"

    De pont ott, ahol a mi osvenyunk indult, a perem es a volgy kozotti kulonbseg csak 1350m, vagyis a mi turank oda-vissza 2700 szintmetert jelent.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak minimális teljesítménytúrázó kötözködés, de a lefelé szintet _nem_számoljuk_ tehát ez a cucc 26 km-en 1350 szint, ami azért erősen meredek, de nem tragikus, simán vannak itthon is 2x-3x durvább teljesítménytúrák.

      Törlés
  3. Nem rossz - ugyesek vagytok! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű képek, köszi. :-)

    VálaszTörlés