2013. február 20.

Olvasoi kerdesek

Kaptam par erdekes olvasoi kerdest Amerikaval, Angliaval es a nagyvilaggal kapcsolatban, szerintem a valaszok jol szemleltetik a kulonbsegeket. Kezdenem a szokasos disclaimerrel, hogy persze ez csak az en velemenyem. Hozzateszem viszont azt is, hogy a legtobb altalanositasomban azert vagyok ilyen biztos, mert az ittelo kulfoldi barataimmal egyetertunk ezekben, hogy igen, az angolok ilyenek. Es ha egy orosz, egy japan, del-afrikai meg egy magyar igy latja Londonban / New Yorkban elve, akkor valami igazsag csak van benne.

Kerdes 1: Amerikai filmekben miert mindig az a legnagyobb csaladi drama, ha az apa nem megy el a hetvegi edzesere a gyereknek?

Egyreszt tenyleg kicsit sablonos a rendezoktol, de azert van benne valami igaz. Amerikai filmeken es sorozatokon nottel fel te is, igy pontosan tudod, hogyan elnek, de azt hiszed a valosag biztos nem ennyire sablonos. Hogy 30 eves korukig mint a ribancok partiznak, majd gyorsan hazassag, kikoltoznek a kulvarosba, vesznek hatalmas gyemantgyurut, ket boszme nagy autot es hazat, kutya, babysitter, es a baseball edzesek, majd a hires "Prom", az erettsegi bal, ahol mindenki elveszti a szuzesseget. Mindig ezt mutatjak.

A valosag szerintem meglepoen kozel van ehhez. Sokan tenyleg igy elnek - New Jerseytol San Franciscoig! Ebben a sablonban hatalmas szerepe van az apas vasarnapoknak. Meg a nem-kifejezetten-csaladbarat New Yorkban is vasarnap megtelik a Central Park az apakkal, akik kolkeikkel kettesben baseballoznak meg dobjak a tojas alaku amerikai focit egymasnak, majd delben egy dinerben hotdog, burger, milk shake es haza. Minden vasarnap, szent kotelesseg. Es csinaljak. Sablonos, de tiszteletre melto, szeretnek en ennyi fatert latni ilyen szepen jatszani a gyerekeikkel a Normafan vasarnap vagy barmelyik nap. Aztan lehet, hogy ezek mind elvalt apak es csak ez az egy napjuk van a gyerekkel, vegulis ez New York...

Ugyanilyen sablonos de igaz a sport a suliban. A legtobben komolyan sportolnak valamit egesz egyetemig, csapatban, az iskolaert, versenyeken. Tobbszori edzesek egesz heten.  Mondjuk foleg a feher iskolakban... Ha a fenti kettot osszevonod, akkor magatol jon: a vasarnapi edzesekre az apanak _kell_ vinnie a gyereket, anya addig otthon kicsit lazit (vagy takarit, foz...). Ott lesz az osszes apa, nagy szegyen, ha a tied nincs ott. 


Kerdes 2: Hogyan tudod megszokni a nem-SI mertekegysegeket? A valtopenzt?

Konnyu fejben atvaltani a merfold / lab / inch / merfold-per-ora. Apropenzt fel font vagy 25 cent alatt a charity boxba dobom vagy az elso keregetonek hazafele, de egyebkent kartyaval fizetek mindenhol. A trukkosek a Fahrenheit / Celsius, mert a keplet ez volna: (°F  -  32)  x  5/9 = °C. Na koszi... Vagy a negyzetlab (sqft), amiben a lakasok meretet adjak meg. Itt savokat jegyzek meg, pl 0/10/20 Celsius az 32/50/68 Fahrenheit es small-talk hozben eleg annyit mondani, hogy "Tomorrow it will be in the high 50s, have you heard? Wow!" Az angolok egyebkent gyakorlatilag mindenben SI-egysegeket hasznalnak mar, a merfold az egyetlen, ami megvan meg, de amugy meter, cm, kilo, Celsius, ami azert nagy konnyebbseg. 

Mert ne feledjuk, nem eleg megjegyezni a valtoszamokat, hogy egy merfold az 1610m, de ezek ugye nem a tizes szamrendszer alapjan szamolnak, ami szimplan agyrem.
  • 1 foot = 12 inches
  • 1 yard = 3 feet = 36 inches
  • 1 mile = 1760 yards = 5280 feet
A futas miatt mar a min/mi -> min/km valtas is megy fejben, mert e blogban a kedvetekert km-t irok, de magamnak merfoldben szamolom: a 26.2 sokkal baratibb mint a 42.2 :)


Kerdes 3: Angol humor? Amerikai humor?

Az angol humor zsenialis, a skot meg jobb. Sotet, sot banto, cinikus, szarkasztikus, csavaros es nem mosolyognak melle. Az angolok szeretnek jatszani a szavakkal, tehat a viccben lehet pont az a poen, hogy nem a legtrivialisabb szot hasznalta, hanem direkt egy masikat, aminek kettos jelentese van. Az elso problema tehat, hogy a fapofa miatt sokszor nem veszed eszre, hogy ez most vicc volt, de erre hamar raerzel. Nem kell valaszul harsanyan rohogni, eleg fapofaval hummogni es biccenteni egyet. Magukban orulni fognak, hogy Ha, vette a poent! Itt egyebkent nem finomkodnak a nokkel sem, marmint elottuk is megy az obszcen humor es nem pirulnak, van ra valaszuk! A masik problema a nyelv: az akcentusuk miatt sokszor azt sem erted, mirol beszelnek. A kettos jelenteset a szavaknak nem ismered, ehhez mar nagyon jonak kell lenni angolbol. Es ha valasz-poent akarsz lokni, a szokincsed megintcsak szanalmas ehhez, inkabb furcsa lesz a valaszod, mint poenos. Egy nagy multinacionalis vallalatnal kicsit jobb a helyzet, az ott dolgozo angolok megtanultak erthetoen beszelni es megvarjak, amig en elmondom a szerintem vicces tortenetemet. 

Az amerikai humor furcsa dolog. Egyreszt annyira politikailag korrektek es kedvesek mindenkivel, hogy az megol minden humort. Genetikailag hianyzik beloluk a szarkazmus vagy a cinizmus. Sokszor meg sem ertik, ha egy kulfoldi alkalmazza ezeket, csak neznek, illetlenseg cinikusnak vagy akar csak ironikusnak lenni. Mast kifigurazni. Vagy nemzetek kozotti kliseket viccesnek tartani. Akar csak megemliteni, hogy jo segge van a fekete pincerlanynak - felnott ferfiak ijedten osszeneznek, hogy Jajj Dan, mar megint hogy beszelsz es lesutik a szemuket. Fiatal sracokat hallgattam sokszor a metron egymas kozt (!) beszelgetni es egy csunya szo sem hagyta el a szajukat 16 evesen. Ez Nemetorszagban sem lenne igy. Nekem es mas kulfoldieknek is mindig nagy megkonnyebbules, ha Amerikaban egymas kozt vagyunk. Fellelegzik a tarsasag, hogy Ahh, vegre lehet kicsit szabadabban beszelni, a dolgokat a nevukon nevezni. Egymas kozt = nincs ott amerikai. Mert az indonez, a portugal es az argentin siman rohog ugyanazon a viccen, amin az amerikai csak csovalja a fejet. 

De, viszont, ellenben - amivel nem kezdunk mondatot - Amerika ad otthont a legjobb humoristaknak, marmint nem csak ott elnek, de jol elnek, ertsd oriasi kozonseguk van. A Late Night Show-k, legyen az Leno, Letterman, Kimmel, Conan, Craig Ferguson... nagyon jo es csipos es intellektualis humort tolnak. Ferguson es Conan obszcenebb, Letterman es Leno intellektualisabb, Kimmel csak siman idiota. A stand-up comedy kulturajuk irigylesremelto, vilagsztarokat termelt az evek soran. Meg a filmsorozataik is, a 30 Rock vagy az Office, is tele vannak komoly szarkazmussal, kifigurazott rasszizmussal is. Chris Rock es Bill Maher nem eppen prudek es az HBO legnagyobb sztarjai. A legmocskosabb szaju (es gondolkodasu) Louis CK, avagy Szekely Lajos - oh, miert nem vagyok meglepve :) Szinte szegyellem, hogy rohogok a poenjain, annyira gusztustalan nemelyik, csak... rohadt vicces. Nos Louie telthaz elott lep fel a Carnegie Hallban, New York legkulturaltabb hangversenytermeben, ahol a nyitokoncerten egy Pjotr Iljics Csajkovszkij nevu ficko vezenyelt. Szerintem ertik ok a jo humort, csak nehez megtalalni azt a helyzetet, ahol ok maguk is merik gyakorolni.

3 megjegyzés:

  1. (angliai megjegyzes) Ami a mertekegysegeket illeti, en meg nem talalkoztam olyan angollal, aki kg-ben szamolna a sulyt, vagy cm-ben a magassagot. Szoval ezeket egyszerubb megtanulni stone-ban meg feet-ben, mert kulonben 3 perc hangos fejszamolas kovetkezik a tarsasagban, hogy akkor hogy is vannak azok a centik? A square foot szerencses eset: kb 10 a valtoszam a negyzetmeterre, igy nem gond a lakasok merete. Bar a legtobben nem is tudjak mekkora a lakasuk terulete, mivel a bedroomok szama definialja a lakas/haz meretet. Ami szinte eselytelen, az az urmertekegysegek, szinte eselytelen pontosan valtani, mert van vagy 3-4 rendszer ra minimalis kulonbsegekkel (lasd peldaul: http://en.wikipedia.org/wiki/Pint )
    Koszi a humor szekciot, eddig nem nagyon vagtam le, hogy miert nem nevetnek a viccesnek szant beszolasaikon, valoszinuleg en meg tulreagalom oket :)

    VálaszTörlés
  2. A nemtizes váltószámról: Korábban többször téma volt kollegákkal, hogy hogy-hogy nem tudják gondolkodás nélkül a váltásokat? Mivel mindig valami mondókára gondolnak vissza, hogy meglegyen például a stone/pound váltószám. Aztán arra jutottam/jutottunk, hogy amit mi az általános suliban olyan szépen begyakorlunk, hogy tudjunk mindent váltani minden másba, annak a való életben szinte semmi jelentősége nincsen: senkit nem érdekel hány méterre van egymástól két város, sem az, hogy hány kilométer magas vagyok, vagy hány köbcentiméter két deci tej. Mindenre megvannak a megfelelő mértékegységek, és nagyon ritka esetben van arra szükség, hogy az ember yard-ba váltsa át a maratoni távot, vagy gallonba a tegnap megivott sörmennyiséget.

    VálaszTörlés
  3. angliából amerikába költözésünkkor ezt versként tanultam meg, és kész.
    http://dorka.tumblr.com/post/33905896805/tessek-vannak-meg-rendes-megoldasok-kitesszuk-a

    VálaszTörlés