2012. május 31.

Londonban berelni, Brightonba gyalogolni

Londonban lakast berelni es Brightonba gyalogolni - egyik sem normalis dolog. 

 

Egy olcsobb utca
London belvarosaban
Szokas szerint rengeteg dolog tortenik. Kerestunk peldaul lakast. Amit New York-ban megtanultam, az mukodott itt is: keress egy profi ugynokseget, akik lehet hogy dragabbak, de sok lakasuk van, kivalo allapotban mindegyik es odafigyelnek arra, amit mondok. Ha elmondom mi a bajom az elso harommal, a negyedik ahova visz pont olyan lesz, amilyet szeretnek. Aztan majd keresunk olyat is, amit ki tudok fizetni :) London oriasi kiterjedesu varos, sokfele ember lakja, jol meg kell nezni a kornyekeket, milyen szomszedokat szeretnel. Nincs baj a libanoni kornyekkel, de akkor az ettermek es boltok 90%-a is libanoni kajat ad, egy francia peksegnek jobban orulnek. Furcsa mod a gazdag feher kornyeknek is vannak hatranyai, ha a sarki boltban nincs parizer csak parmai sonka az utcan pedig negy Ferrari is parkol ket Maserati es ket Bentley kozott, valahogy zavaro. New York-hoz annyi kulonbseg tunt fel: a lakasok allapota jobb, szebbek az ajtok, ablakok, kilincsek, az amerikaiak nagyon puritanok, ha mukodik akkor jo, nem cifrazzak, ott minden modsokagylo ugyanugy nez ki, itt van mar olasz dizajn is. Az egesz berles folyamat atom le van szabalyozva es a berlot vedik. Itt tenyleg jo eselyed van a kauciot vissza is kapni. Meglepodtem viszont nagyon, hogy a penz, amibol egy 50 nm-es lakast Manhattan _barmely_ kornyeken berelhetsz, az itt keves. Mondom az osszeget, amit tavaly fizettem a Central Park sarkan egy szep lakasert, amiert Manhattanben a Fifth Avenue-n kivul gyakorlatilag barhol lakhattam volna, es nevetve mondja az ugynok: Akkor ezeket a keruleteket ne is nezzuk: Chelsea, Knightsbridge, Marylebone, Mayfair, St John's Wood es meg nehany, ahova amugyse mentem volna.

Londonban nem csak Anglia milliomosai tolonganak, hanem rengeteg gazdag ember el itt szerte a vilagbol. Zavaroan sok, mondom ezt New York-bol jove, de itt meg tobb. Mino veletlen, pont most irt errol a Newsweek is, miszerint az amerikai milliomosok jobban szet vannak szorva az orszagban, mig egy angol milliomos csakis Londonban elhet - felteve hogy nem vonult meg vissza az uzlettol. Ezen felul itt van a vilag masodik legnagyobb penzugyi kozpontja es tozsdeje, ami idevonzza a gazdagokat egesz Europabol, Oroszorszagbol, Afrikabol es a Kozel-Keletrol. Ha az o uzleteik foleg EMEA regioban vannak, nem fognak New York-ba koltozni. Valamint a Commonwealth orszagai szamara, ami nem csak Ausztralia es Kanada, hanem 54 orszag, a mai napig London a kulturalis fovaros. Ha gazdag vagy Del Afrikaban, tuti Londonban kell egyetemre jaratnod a fiad. Sokan kozuluk a tavolsag es a kulturalis kulonbseg miatt sem mennek New York-ba, pedig egy olajsejk fia megtehetne, de a szaudi kiralyi csalad sarjai Londonban jobban otthon erzik magukat. Ezek a retegek komplett keruleteket vasarolnak fel es parkoljak tele Aston Martinjaikkal. Az angolok pedig kivalo hazigazdak, viktorianus hazak felujitva, tiszta csendes utcak a varos kozepen de megis a turistaforgalomtol vedve, elegans butler, elit boltok, szabosagok, a visszafogott elgancia es kultura, ami szigoruan nem keveredik a porneppel. Nos pont ezek a keruletek vannak kozel a Hyde Parkhoz, amit kineztem magamnak, mint a Central Park helyettesitoje, majd milyen jo lesz nekem ott futni. Napersze.

Vegul sikerult egy jo ajanlatot kifogni, feluton a Hyde Park es a Piccadilly Circus kozott, holnap kapom meg a kulcsot. Varos kozepen egy jo allapotu lakas, de a belvaros apro hatranyai hogy pl. nincs kabel TV, csak telefonos ADSL meg tanyeros TV. Klima itt nincs sehol, de a mi epuletunkben futes sincs, helyette konnektorba dugott futotestek. Cserebe a mosogep, mosogatogep, hutoszekreny mindenhol alap es mar egy csapbol jon a hideg- es melegviz is. A sarkon van egy Starbucks es a Hard Rock Cafe, ha hianyozna A'merika, elobbiben persze dolgozik egy magyar barista, azt mar lattam. Londonban suttogva kell magyarul beszelni, mert a fel utca erti.

A Hyde Parkrol majd irok egy hosszabb szosszenetet, a hosszu tel miatt sajnos csak most majusban kezdtem el megint heti tobbszor futni, majus kozepen meg 7 fok volt a napi csucs. Meg rossz a tempom es hamar kifaradok, magas a pulzusom, de az erzes ujra a regi. Testem kezd atletasodni megint, egy ora futas utan meg tudom tolni neki emelkedore fel es ez baromi jo erzes. De a novemberi New York City Marathonig meg nagyon sok dolgom van, tul lassu vagyok es egy felmarathoni tavot orulok ha tulelek, van meg ido, de bele kell huzni. Tudatosan, turelmesen, okosan - na ez nem en vagyok.

London - Brighton 100 km
Londoni fonokom par honapja egyik ebednel bedobta a kerdest a kozosbe: lesz egy 100 km-es tura, London - Brighton 24 ora alatt, valaki csatlakozik? Mindenki rohog, meg fogtok dogleni, napot sosem latott, tulsulyos infosok, haha. Daniel keze lendul, I'm in! Azota eltelt ket honap, en rengeteget tuloraztam meloban, lakast kerestem, neha futkorasztam is, de egy ketoras felmarathonba majdnem megpusztultam a mult heten (1:45 a normal idom). Amit a weboldalon irtak, hogy jarasd be a turacipod, mindenkeppen csinalj 20-30 km-es _ejjeli_ turat, ismerd meg a csapatod tagjait, na ebbol en semmit. A fonokon kivul sosem lattam a tobbieket, ejszaka utoljara a cserkeszekkel turaztam - 1988-ban! Futokent, aki negyoras marathonhoz van szokva, ami utan haza lehet menni dogleni, fel sem tudom fogni milyen lesz majd 12 ora gyaloglas utan kimondani: na akkor megeccer ennyit. Karatekutya! Felmerve a tarsaim tempojat mi szerintem 26 ora alatt csinaljuk meg, oda- es visszautazassal egyutt ez egy 36 oras nap lesz. A sotet resz nekunk 50-80 km kozott lesz, mondd miert a masodik felere esik? Gozom sincs, hogyan fogok nem becsavarodni ott. Abbol indulok ki, hogy testi bajom nem lesz (olyan sok), de igazabol semmi alapom nincs ezt hinni, csak ezzel nem foglalkozom most :) Tapasztalt turazok szerint a legfontosabb kellek a szaraz zokni ez az Ibuprofen (fajdalomcsillapito) - franko... Angol szokas szerint nem eleg befizetnem a borsos nevezesi dijat, meg kalapolnom is kell adomanyokat egy jotekony szervezetnek. Az eloirt 250 fontbol eddig van 70, ha szeretned tamogatni a St. Dunstan alapitvanyt es a reszvetelem, akkor dobj te is 5 fontot nekik: http://www.justgiving.com/danvarga

Ha tulelem a 100 kilit es a 36 orat talpon, akkor masnap megyek Tankcsapda koncertre, igen, itt Londonban. Ez fog eltetni a turan, ugye a cel Brighton: "A tengerparton allunk, a sracok meg en, a legrohadtabb arcok az egesz eszaki felteken..." http://youtu.be/uk-tVSbQlPk Hell, yeah!!!

Visszaterve a cikk elejere, a vilagon nem New York es nem London ad otthont a legtobb milliardosnak. Hanem Moszkva. Nos e hetvegen atruccanunk es megnezzuk, Voros ter, egy balett a Bolshoiban, ami belefer. Beszamolo hamarosan ugyanitt.

3 megjegyzés:

  1. ez ugy hangzik, mintha itthon mennel a Kinizsi100-ra... sok sikert hozzá! :)

    VálaszTörlés
  2. Vaze, ez a nem semmi, NYból Londonba kell költöznöd, hogy Tankcsapda koncertre mehess! Neked, mint régi rajongónak: jó koncertet és minél kevesebb kínlódást a túrához. (Nem lesz kevés...)

    VálaszTörlés
  3. Egyszer voltam a Kinizsi 100-ason. Egyszer jó volt, de soha többet. Mondjuk akkor még semmit nem sportoltam, és túléltem, úgyhogy Neked nem okozhat gondot. Az éjszakai órákat a haver mögött zombiként lépkedve vészeltem át, viszont utána 3 napig nem bírtam menni... Neked azért sok sikert!!! Ja és a dupla zokni jó dolog, nem a bőr fog lejönni a talpadról.

    VálaszTörlés