2012. május 8.

Focihuliganok


A Wembley stadion
A minap egy varosszeli barban ert az este, kocsival hazafele megalltam ketbetus kiterore meg gondoltam valami kaja se jonne rosszul. Nyugat London, a Wembley stadion diadalivenek arnyekaban, egy erthetetlen Cockney akcentusu fekete sraccal a barpult mogott ledumaltuk, hogy burger + kola, meg kerdezett valamit, mondtam ja. Ez lehetett hogy medium kerem-e vagy elvitelre, esetleg sajttal, en nem tudom csak bologattam, ha a vegen ebbol kaja es kola lesz, a tobbit megoldom.


Ekkor neztem eloszor korul, pedig a Piszkos Fred a kapitany ota tudhattam volna, hogy kesdobalo helysegbe ovatosan lepunk be, hattal a falnak kozlekedunk es az egyik kezunk mindig a zsebunkben legyen, akkor is, ha csak egy alma van benne. Szep lassan allt ossze a kep: rajtam kivul itt mindenki focihuligan es nagyon izgatottan kiabalnak. De a TV-ben a falon valami szappanopera megy, akkor miert van itt mindenki nyakig feloltozve foci triko, mez, sapka sal, minden. "Chelseaaaaaaaa, Chelseaaaaa!!!" uvolti egyik cimborank, jolvan, megvan a csapat neve. Mig kijott a kolam kiderul, hogy ma jatszottunk a kocsog Tottenham ellen, de nyertunk, mert mi vagyunk a faszak, a vilag kiralya, a legtokosebb kurafi a gaton, mert a Chelseaaaa, yeaaahh!

Csak kiszurtak engem is, ahogy ulok egy barszeken es nem uvoltok, tiszta fekete nadragom felett feher galleros polo, szereny de megis jol kiveheto pirosan himzett Porsche felirattal, iszom a kolamat szivoszallal. Azert kihuzom magam, nem kihivoan de magabiztosan nezek es felmerem a menekuloutvonalakat a barszekem es az utca kozotti tangenseken. Odajon rogton ket tag is erdeklodve mit szolok a Chelsea-hez? Izgatottan mondom, hogy Sracok jo hogy itt vagytok, egesz este vezettem, tiszta ideg vagyok, mi lett a meccsen, nyertunk? Kivirul az arcuk, vegre valaki meg nem hallotta, es az egesz bagazs egyutt uvolti nekem: Mint a szar, apus, ugy elvertuk a Tottenhamet, 5:1! Gyere, mitiszol, miezalotty, sor kell neked!

Innentol volt tancolas, majd atcsaptunk heves eselylatolgatasba, hogy a kovetkezo Chelsea-Barca BL elodonton 1:0 vagy 2:0 nyerunk-e. Muszaj volt nyilatkoznom, de ezt meg lerendeztem egy diplomatikus "Csak a gyozelem szamit!" kirohanassal - a kajam meg csak nem jott. Istenem, meg fel ora ezekkel es egy Chelsea jel lesz a hatamra tetovalva, nem uszom meg! Az ennel komolyabb vita csak most bontakozott ki, egy fiatal 40 kilos zsiros hosszuhaju szemuveges geek mely torokhangon allitja, hogy a Chelsea notak tul hosszuak, kellene rovidebb, frappansabb indulo nekunk. Az idosebbek kezdtek ingerulten mocorogni a szekukon, hogy nem kene pofazni, ezek az _osi_ versek, szentiras minden szavuk!

Megjott a kajam de meg kellett hallgassam az osszes indulojukat, egy 12 fos reszeg bofogo tenor korus eloadasaban, de hangero az volt, lagy dulongeles szinten. Spontan uvoltesek szineztek a vokalt, "Halal a Barcara!" es tarsai. Mikozben kihult a sultkrumplim igyekeztem ragyogo arcot vagni a produkciohoz, majd az egyik refreny alatt egy harapasra megettem es egy slozilatogatast imitalva elhagytam a placcot. Ket hettel kesobb valoban szetvertek a Barcat, a sracok megmondtak a tutit.

8 megjegyzés:

  1. Haha, fasza lehetett :) En hasonlot, csak kisebben jatszottam el nemreg, pont a Chelsea-Barcelona meccset neztem egy angol, egy skot, egy ir meg egy amerikai kollegaval - Spanyolorszagban. Egyszer allt csak meg a levego, amikor megkerdeztem, hogy miert van C betus karszalag az egyik fickon, na akkor lebuktam, hogy nem is ertek a focihoz :))

    VálaszTörlés
  2. Ezek nem huligánok hanem szurkolók. Meg kellene szoknod, hogy nem USAban vagy. Angliaban a foci, a krikett es a rugby a nepsport. Menj csak ki meccsekre, zsenialis nagy tomegben vegignezni. Ha maga a sport nem is erdekel, a hangulat felejthetetlen.
    A kocsmazas meg beletartozik, remelem lesz eszed es a BL dontot egy ilyen helyen nezed es nem a nyúlkajádra fogsz koncentrálni közben hanem rendes ember módjára sört vedelsz és böfögsz közben! :)

    VálaszTörlés
  3. Ferko: lattam USA-ban is szurkolokat, stadionban es barokban is, eleg komolyan veszik az amerikai focit meg a bezbolt, kiabalnak es bofognek ok is - de ez egy kicsit nyersebb elmeny volt. Hogy mennyire igazad van, hogy tenyleg egy vallas itt a futball, arrol majd irok meg, kezdem kapizsgalni.

    Jolvan, felveszek egy szakadt farmert bakancsot es kocsi nelkul leballagok egy kocsmaba a BL donton - aztan csak tortenik valami blogcikkrevalo :)

    VálaszTörlés
  4. Dani: nem mindegy hova mesz, ott a klub az elso. Masik csapat torzshelyen egesz mas vilag van, ott nem szokas agymasnak szurkolni mert angol. Chelsea helyre menjel. Emlitsd meg hogy 10 eve stutgartban dolgoztal szemelyesen is tapasztaltad hogy a bajor az egy kocsog ganajturo taplalek.:)
    ui.: rugby es krikett is!

    VálaszTörlés
  5. ferko :DDDD

    elso elmenyem irorszagban: menjunk el kocsmazni, van jo kis pub nem messze, csondes, dumalunk egy kicsit. kupaszerda volt. nem dumaltunk :D

    VálaszTörlés
  6. Remélem ott voltál ahol lenned kellett!

    VálaszTörlés
  7. Ferko: en igyekeztem! Volt sor, volt foci, csak kicsit maskepp ahogy gondoltam, olvasd a folytatast :)

    VálaszTörlés