2011. március 25.

Ettermi szokasok

Voltam az Ohazaban megint par napot es ismet okosabb lettem kicsit. Amikor elmesz kulfoldre mindig vannak dolgok, amire ravagod, ez baromsag. Aztan hozzaszoksz. Majd hazalatogatsz es rajossz - ahh, egy resze nem is olyan hulyeseg.

Aki volt mar az USA-ban mindenkeppen feltunt neki, hogy az etteremben miutan rendeltel es kihoztak mindent, a pincer leteszi a szamlat az asztalra. Fizetni lehet a pincernel is de altalaban a bejaratnal van egy kassza. Ha befejezted a zabalast, felkapod a blokkot, kisetalsz a kasszahoz, fizetsz, csok. Milyen baratsagtalan elso ranezesre. Par megjegyzes: attol mert leteszik a szamlat meg rendelhetsz ujabb dolgokat nyugodtan. Attol mert a szamla letetele utan 5 percenkent megkerdezik kersz-e valamit meg nem kell ugy erezned, hogy ha nem kersz el kell menned. Parizsban ultem egy repteri etteremben es kajalas utan meg 10 percig vadasztam a pincert, hogy fizetnek. Aki ezutan meg 10 percig nem jott a szamlaval. En meg mentem volna a repulomhoz, csipaztam volna az amerikai blokkos rendszert. E husz perc alatt az asztal mar szabad lehetett volna uj vendegnek. Az ettermek 90%-a idekint normal "Let’s go eat something" jellegu etterem, ahol ez igy megy, gyorsan, hatekonyan, semmi felesleges csicsa vagy voros szonyeg. Leulsz, eszel, elmesz. Vannak itt is "Let’s go to the X.Y. fancy restaurant" ahol mar nincs asztalra blokklerakas, cserebe lehet hogy zakot kell hordani, amikor belepsz es minden min. 2x annyiba kerul.

Itt szokvanyos az egyszerubb ettermeknel is a sorbanallas. Altalaban adnak egy radios buzzert, egy cigisdoboz meretu muanyag eszkoz, ami vibral, ha ok akarjak - azt jelenti kesz az asztalod, johetsz a kasszahoz, leultetnek. Az erkezes es a buzzer kozott eltelhet akar egy ora is ami itt tok normalis. Siman varnak. De addig leulnek a barhoz, ahol pialnak es eloeteleket fogyasztanak. Zsenialis, nincs eleg asztaluk de megis ravesznek, hogy penzt koltsek es meg nem is erzem kibabralasnak, beszelgetunk a haverokkal addig. A parizsi etteremben azonnal leultettek mert volt eleg hely. Majd a pincerno olyan elfoglalt volt, hogy 10 percig ram se nezett. Vagyis 10 percig ultem ugy, hogy en frusztralt voltam a hely pedig nem csinalt belolem forgalmat. Akkor a bar + buzzer mar szimpibb.

Erdekesseg meg, hogy itt van legalabb negy kulonbozo ember, akivel talalkozol az etteremben. Van a mosolygos diaklany a bejaratnal, aki az asztalhoz vezet es annyi. Van a pincer, aki felveszi a rendelest, nala lehet fizetni is - e ket szerepkor beszel angolul. Vannak a fiuk, akik kihozzak a tanyerokat, ok nem beszelnek angolul, ha kernel toluk meg valami sultkrumplit, butan ingatjak a fejuket es odakuldik a pincert hozzad, aki megkerdi mitakarsz. Es vegul vannak a vizesfiuk, akik vizeskannaval jarnak korbe es utantoltik a vizespoharakat, ami minden asztalhoz jar, keres nelkul (ez amugy remek szokas, es nem neznek ki ha nem rendelsz emiatt kulon piat). Na o sem beszel angolul. Nehol ezen felul van meg a manager is, aki odajon az asztalhoz es megkerdi minden rendben van-e. Komplex rendszer, meg kell tanulni kit szolits le miert, ne kerj pl. a fopincertol vizet vagy a vizes fiutol kajat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése