2010. február 11.

Melo #2 - Autistak

Bo fel eve irtam az elso szosszenetet a melomrol, ennek a folytatasat akartam most megirni, ez pedig foleg a kollegaimrol szol.

Egy ketfos csoportban dolgozom alapvetoen, van tehat a fonokom es en. Szerencsem van majdnem minden szempontbol vele, mert szakmailag is penge, munkabol kiveszi a reszet rendesen es emberileg is korrekt. Hivo hindu es vegetarianus, nala nyugodtabb es jobb lelku embert nem hordott meg hatan a fold, munkan kivul jogat, legzestechnikat es meditaciot tanit es a tobbezer eves indiai asztrologiarol tanul. Egyedul sorozessel bulizassal kapcsolatban nem idealis partner, de ezt elnezzuk neki. Sajnos ez igaz mindenki masra is, akit csak ismerek az emeleten. Korulottem van kb. 30 Unix szerver uzemelteto es fejleszto mernok, az emeleten vannak meg Windows desktop es szerveruzemeltetok, virtualizacios, adatbazisos, webes es proxys csapatok, kb. 300 ember. Ebbol max 10% no. Atlag eletkor 30-40 kozott, a pesti iroda mindenkeppen fiatalabb ennel. Szines tarsasag, van itt minden, kinai, indiai, fekete, sarga, orosz, kippas zsido, turbanos muzulman, amit akarsz, elvetve latni feher amerikait is, de nem sokat. Az angolt legtobben csak torik, de gyorsan beszelnek, csak alacsony szokinccsel, borzaszto kiejtessel, hatekonyan, IT-san, mindenfele sallang nelkul.

A bulizas hianyara tehat a fentiek alapjan a kovetkezo okokat talaltam ki:
  • Szinte senki sem lakik Manhattanben, viszonylag jolszitualt csaladapak, akiknek Jerseyben vagy Long Island-en van hazuk, ergo napi 2 x 1.5 orat utaznak.
  • Otthon varja egy feleseg es egy kis gyerek, ergo munka utan szalad haza, hogy a lefekves elott meg lathassa 1 orat a kolkot, nem motivalt sorozesre.
  • Mig munkaban tenyleg kivaloan elvan minden kultura egymas mellett, szabadidejukben azert szemmel lathatoan nincs keveredes. A feher a feherrel jar pokerezni, a fekete a feketevel focizni, az indiaiak is maguk kozt mittomen mit csinalni. Van alkalmi kivetel, de nem jellemzo.
Ezen kivul a legszembetunobb jellemzoje az emeletunkon dolgozoknak a hihetetlen intelligencia. A pesti irodankban is van sok okos kollega, el vagyunk kenyeztetve, jo ott dolgozni. De itt a magas IQ atlag parosul szakertelemmel es tapasztalattal. Marmint az olyan szintuvel, amikor valaki 10-15-20 eve egy bizonyos teruleten dolgozik. Mi MO-on nem szakosodunk ennyire, kevesebb ember van, rendszergazdakent erteni kell mindenhez. Ezek itt talan kevesebb dologhoz ertenek fejenkent, de ahhoz nagyon. Ugye ez egy nagy multi vilagkozpontja, kivalogathatjak maguknak a legjobbakat minden kontinensrol, plusz tavaly volt par layoff korunk, ezert aki most itt van, az mar tenyleg a kemenymag. Amikor ilyen koponyakkal bemesz egy meetingre, a megszokottnal tobbszor erdemes atgondolnod, mielott megszolalsz, mert ha nem 100%-ig kidolgozott amit mondasz, ezek rogton megtalaljak a terved gyenge pontjat.

A magas IQ-hoz parosul egy alacsony kommunikacios keszseg is. En magamban csak autistaknak hivom oket, mert latszolag mogorvak, szokimondoak de szukszavuak, bakancsban es szakadt Nine Inch Nails poloban jarnak tojva a Dress Code-ra es utaljak a 10p-nel hosszabb meetingeket vagy az ugyfellel valo barmilyen kommunikaciot. Nem szemelyeskednek, nem sertodnek, a hibat hibanak hivjak, a hulyeseget hulyesegnek, imadjak a logikai feladatokat, elkepeszto a memoriajuk es rekordsebesseggel talaljak meg a tut a szenakazalban. Tiszta Rain Man az emeleten minden masodik ember.

Olvastam nemreg egy komoly ujsagban, hogy az enyhe autizmust Asperger Syndrome-nak hivjak es hogy foleg IT es egyeb mernoki teruleten dolgoznak az ezzel megaldottak. Tegnap olvastam viszont a NYT-ban, hogy a jovoben megszuntetik ezt a kulon megjelolest, helyette inkabb enyhe autizmusnak hivjak, felismerve azt, hogy ez ugyanaz az allapot csak szeles spektrumon mozog. Szamomra az a furcsa, amikor egy ilyen zseni, ittszuletett, feher amerikai kollegaval kozosen rajovunk egy problemara, utana en diktalom neki azt a haromsoros mailt, amiben osszefoglaljuk az ugyfelnek, amire rajottunk. Sem megfogalmazni sem helyesen irni nem lenne kepes magatol. A szentimentalisoknak kozuletek pedig ajanlom ezt a cikket, az igazi Rain Man-rol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése