2014. szeptember 22.

A nagyi, aki lehagyott

Minden sport kivalo arra, hogy helyretegyen. Nem letorjon, csak hogy tudd hol vagy a rangletran es mindig van feletted is valaki. Inspiralo megismerni oket. A mai inspiraciom egy 70 eves nagymama volt a Bristol Half Marathonon.Van meg ket felmarathonom az idenyzaro nagy versenyem elott: a Bristol Half es a Birmingham Half, majd novemberben lesz a csucs: a Las Vegas Marathon. Edzek kemenyen, odaig fajult a dolog, hogy mar palyara is jarok gyors ezreket tolni. Mar feluleseket is csinalok. Sose hittem volna, de segit.

A mai Bristol Half elott talalkoztam Kardos doktorral, Dublinbol repult at, az ireknel el felesegevel es harom majdnem felnott gyerekevel, 43 eves es 3:07 alatt futja a marathont,  egy oraval gyorsabb nalam... Azt mondja jo uton vagyok a palyas repulofutasokkal, de azert ha leadnek par kilot, konnyebb lenne. Most vagyok 74 kg… sosem voltam az a vastag nagy zabas gyerek, na majd ezen is dolgozunk.


Az Avon folyo partjan a Clifton Bridge alatt
A verseny elott meg talalkozunk par magyar futoval, eppen SMS-elek nekik, amikor latom, hogy ugyanabban a kavezoban ulnek, mint mi. Ani, Geza es baratnoje es az en szurkolotaborom, edzom, fotosom Ildi. Spontan magyar kompania itt az Avon partjan. A remek rajtolasi rendszernek koszonhetoen mindenki a sajat tempojaban tudott futni, elol a gyorsak, hatul a lassabbak, jo szeles utak, elfertunk. Az elso tiz km-en nem volt oriasi szurkolas, csak az Avon folyo partjan csattogott tobbezer cipotalp szep csendben, amig mi a hatalmas granit sziklafalak volgyeben elsuhantunk a Clifton Bridge alatt.

A masodik tiz km mar a varosban ment ujra, sok kanyarral, de tobb szurkoloval is. Egy csapat japan tam-tam dobos, egy szaxofonos, egy csapat fiatal katona vizet osztogatva dobta fel a hangulatot. Tipikusan angol szokas, hogy amikor atfutunk egy hid alatt vagy bemegyunk egy alagutba, akkor egy futo elkezdi uvolteni:

- Oge Oge Oge!!!      Majd a tomeg valaszol…
- HOI HOI HOI!
- Oge! - HOI!
- Oge! - HOI!
- Oge Oge Oge!!! - HOI HOI HOI!


Kepek: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/BristolHalf

Ezen a versenyen nem volt nyulam, bar volt par csinos szuk nadrag elottem, de olyan pocsek napom volt, fajt ez is az is, alig eltem, csak kuzdottem a tulelesert az elejetol fogva. 16 km-nel szokott elvalni a buza az ocsutol, vannak akiknek befeszul a tartasuk, csunya mozgassal kuzdenek az utolso kilometereken es vannak akik ilyenkor is szep mozgassal meg rakapcsolnak es elkezdenek finoman gyorsitani. En probalok raakaszkodni ezekre a profikra, hogy huzzanak egy kicsit, mindjart ott vagyunk, gyerunk Dani!

Geza, Dani Londonbol es Peter Dublinbol

17 km-nel egy hosszu balkanyarban elozom a lassuakat rakaszkodva egy triathlonos-testu ferfira, nyomjuk le a mezonyt a kulso iven, amikor a szemem sarkabol meglatok egy nalam ket fejjel alacsonyabb not. Minket eloz a meg kulsobb iven! Hatranezek es egy 70 eves mamat latok, latex naciban, csupa osz hajjal, hofeher borrel, pirospozsgas arccal. Es eppen tol le engem meg a triathlonos fickot…

Ranezek az oramra, 18 kili, 4:50 perc/km tempoval megyunk es a mama tavolodik! Nem is a sebessege dobbentett meg, hanem az arcan az a magabiztos kifejezes, az a felszabadult orom, hogy Jolvan gyerekek, ez buli volt, de most mar huzzunk bele, mert meg kell fozzem a levest az uramnak.


Eselyem sem volt rakapaszkodni a suhano nagyira, hagytam elmenni es vegul 1:44:52-vel zartam, nem olyan rossz az, harom eve nem volt ilyen jo idom. Ahhoz kepest, hogy szar napom volt, egesz szepen preseltem a szuszt. Hazaerve elso dolgom volt megnezni a mama idejet. 

Neve: Sue Nicholls, kora: 70 eves, Bristol Half ideje: 1:41 ora.

Epilogus: Kis guglizas eredmenyekeppen kiderult, hogy Sue-t az Egyesult Kiralysag legsikeresebb senior futojanak valasztotta az Athletics Weekly. Meg csak negy eve fut, de sorban szorja ki az 1:40 koruli felmarathonokat. Tavaly futott eloszor teljes marathont, a London Marathon szervezoi kertek meg, hogy volna-e kedve indulni. Volt. Sue 69 evesen, csupa osz hajjal, elso marathonjat 3:35 ora alatt teljesitette - ezzel pont fel oraval gyorsabb nalam. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése