2014. augusztus 19.

Rendorallam

Tegnap ota haborus allapotok uralkodnak  Missouriban, ma reggel a kormanyzo kivezenyelte a National Guard-ot, hogy segitsenek megfekezni a zavargasokat. Egy fegyvertelen fekete sracot lott agyon egy feher rendor par napja. Ez az eset csak olaj volt egy forro tuzre.


A pontos reszleteket lehet sosem tudjuk meg, mert nincsenek komplett video felvetelek az esemenyrol, de annyira sablonos a tortenet, hogy sok magyarazatra nem szorul. Ket fekete srac setal az utcan gyalog, fegyver nelkul, a rendorauto megall, dulakodas lesz es a 18 eves Michael Brown kap hat golyot a fejebe, a helyszinen meghal. A baratja Johnson el.

Ferguson, Missouri, 2014 (c) huffpost.com
A rendorseg szerint Brown a rendor fegyvereert nyult. Mint ha egy rossz filmben lennenk, sosem ertettem, hogy ez a kifogas mikor mentseg egy fegyvertelen ember lepuffantasaert. Egy kepzett es fegyveres rendor aki kocsiban ul megallit egy fegyvertelen jarokelot, abbol hogyan alakulhat ki olyan helyzet, hogy le kell loni a sracot? Hat golyoval, szembol, kozvetlen kozelrol?

Az elkoveto rendor nevet hat napig nem hoztak nyilvanossagra, mert feltettek a testi epseget, de mara az 'I support Officer Wilson' facebook oldalt tobb mint 20.000 ember lajkolta. Ferguson, Missouri utcain pedig zavargasok tortek ki, kijarasi tilalmat rendeltek el es megjelentek a National Guard harckocsijai.

Obama elnok TV-s beszedet tartott nyari szabadsagarol, miszerint USA fougyeszet bizza meg a reszletek kideritesevel, es bar sosem oke a rendorok elleni eroszak, az sem oke, ha rendorseg valkinek korlatozza a szolasszabadsag vagy bekes gyulekezes jogat. Bekere es turelemre kerte az embereket, amig kivizsgaljak.


Ennel sokkal nagyobb botrany volt 2012-ben, de abbol hajszal hijan nem lettek zavargasok. Talan azert, mert nem rendor volt az elkoveto, hanem egy polgaror. A polgaror egy teljesen civil szemely, aki a szabad idejeben koroz a kocsijaval estefele es ha lat valami gyanusat felhivja a rendorseget. Semmilyen joga nincs. Mivel Floridaban vagyunk, nyilvan van fegyver nala, mert itt gyakorlatilag mindenkinel van.

Obama beszede: whitehouse.gov

A legfelhaboritobb eset, amit el lehet kepzelni. A 17 eves fegyvertelen fekete srac Trayvon egy kapucnis pulcsiban setal haza, hona alatt a konyveivel. A feher polgaror Zimmerman a kocsijaval megallitja, dulakodnak es lelovi. O hivja a rendorseget, azt mondja onvedelem volt, meg aznap este szabadon engedik, az ugy lezarva. Hat hettel kesobb a hatalmas media-felhaborodast kovetoen New Yorktol Californiaig, megis elfogjak es gyilkossaggal vadoljak. Masfel ev mulva kezdodik a birosagi pere, ahol rovid ket het alatt tisztazzak minden vad alol. Nem sikerult a vadnak bebizonyitania, hogy nem onvedelem volt. Ez volt a hires Florida vs Zimmerman per.

Floridanak vannak a legszabadabban ertelmezheto onvedelmi torvenyei, az un. Stand Your Ground Law. Gyakorlatilag nem csak a sajat otthonomban, de az utcan is ha veszelyeztetve erzem az eletemet, valaszolhatok a fenyegetettsegre halalos erovel, vagyis lohetek. Ha csak ketten voltunk ott, akkor az ugy korulmenyeit bizony csak tolem fogjatok hallani. Egyszeru.

Az eset kovetkezmenyekeppen New Yorkban es mas varosokban is utcara mentek az emberek un. "Million Hoodie March" ahol mindenki kapucnis pulcsiban menetelt bekesen, foleg feherek mutattak ki a szolidaritasukat ily modon. Az elkoveto Zimmerman ugyanis ezt hozta fel vedelmeben, hogy miert volt gyanus neki a fekete srac: mert 'hoodie' volt rajta. Nem vicc.*** A rendorseg haboruban

Az utobbi evekben egyre brutalisabb az amerikai rendorseg barmerre nezunk. Tobb ujsag megirta, hogy ha barki New Yorkban fegyvert rant egy rendorre, akkor az illeto meghal, ez evidens, de nem ritkan 90-100 golyot talalnak a helyszinen. Ennyit lottek ki ra a rendorok. Nemetorszagban a rendorseg tavaly 85 golyot lott ki: 50 golyo figyelmezteto loves volt, 36-ot bunozokre celozva, 15 ember sebesult meg es 6 ember halt meg. Egy 80 millios orszagban a rendorseg egesz evben 85 golyot hasznalt es mindegyikkel el tudnak szamolni! Harlemben egyetlen fekete drogkereskedo kapott tobbet...

A Boston Marathon robbantasok utan ket napig uldoztek a ket elkovetot, kijarasi tilalmat renedeltek el a varosban es itt is kizavartak a National Guard-ot is a rendorseg melle. Tankokkal. Harci helikopterekkel. Amerika bar orult a sikeres akcionak, elfogtak a menekuloket, de meg ez a haboruhoz szokott felfegyverkezett orszag is meglepodott, hogy milyen arzenalja van egy teljesen normalis rendorsegnek.

Boston Manhunt

A Pentagon jopar eve ahelyett, hogy leselejtezne az Afganisztanbol visszahozott tankokat es pancelozott konnyebb jarmuveit, inkabb eladja a rendorsegnek olcson. Granatvetokkel es raketakkal egyutt. Es ha a fiuknak uj jatekszere van, azt hasznalni kell. A 80-as es 90-es evekben terjedtek el az un. SWAT reszlegek a rendorsegen belul, ezek olyan specialis alakulatok, amelyek erovel hatolnak be emberek otthonaba es allitanak elo bunozoket.

A legtobb US allam nem kozol statisztikat errol, de ahol van adat, onnan azt sejtjuk, hogy Amerikaban evente 80.000 SWAT bevetes tortenik, mig husz eve alig volt evente 2000. De husz eve folyamatosan csokken a bunozes. Regen csak akkor ment ki a SWAT csapat, ha fegyveres bunozot akartak elfogni, ma a bevetesek fele fegyvertelen hazkutatasokbol all. Marmint a gyanusitott a fegyvertelen, a SWAT csapat az Afganisztanbol hazajott pancelozott Humvee dzsipekkel jon granatvetokkel.

Es ki az a National Guard? Az amerikai hadseregnek a divizioi (Army, Navy, Marines, Air Force) nem vegezhetnek polgari feladatokat, csak a rendorseg. Valamint ezeket a szovetsegi kormany fizeti. Ellenben a National Guard az egyes allamok hadserege, az allamok fizetik. A National Guard bevetheto polgari feladatokra, ha a kormanyzo kihirdeti a kulonleges vagy katasztrofa allapotot.

Osszefoglalokent idezem Bill Mahert az HBO-tol: "Felek a rendorsegtol es en feher vagyok" 


A brit parlament elott (Big Ben) all ketto darab fegyveres rendor, mig egy manhattani metro megalloban siman van egy tucat gepfegyveres egy atlagos kedden. A sima angol rendorsegnek meg pisztolya sincs. Latszolag egesz jol mukodik az orszag.

1 megjegyzés:

  1. Ez ugyan nem rendőrség, de felvet bizonyos kérdéseket...
    http://www.cbc.ca/news/world/arizona-gun-instructor-dead-after-9-year-old-accidentally-shoots-him-1.2747867

    VálaszTörlés