2011. május 11.

West Point

Mult hetvegen ellatogattunk a West Point Military Academy-hez es nem gondoltam, hogy ennyire erdekes lesz, plane hogy nem katonai szempontbol. Rovid bevezeto utan raterek az izgalmas, kevesse ismert dolgokra, amit megtudtunk.

West Point madartavlatbol
West Point egy parezer fos kisvaros a Hudson River partjan egy orara a City-tol. Valojaban hamarabb volt itt katonai letesitmeny mint varos. 1802-ben Thomas Jefferson az akkori amerikai elnok alapitotta az eroditmenyt kizarolag katonai celbol. A Hudson folyo itt egy keskeny dupla S-kanyart ir le, hasonloan a visegradi Duna-kanyarhoz, kivalo hely ellenorizni ki hajozhasson fel a folyon. Ez idoben mar tul vagyunk a britek ellen vivott Fuggetlensegi Haborun, amit ideat inkabb Revolutionary Wars-nak hivnak. Az ifju USA a harmadik elnokenel tart, Washington mar meghalt, Jefferson pedig vegre meggyozte a parlamentet, hogy csak meg kene valositani az oreg George tervet egy professzionalis katonasaggal es katonai akademiaval kapcsolatban. Mig az europai hasonlo intezmenyek kizarolag a nemesi elit ifjaibol tevodtek ossze, itt hatarozott cel volt, hogy a katonai vezetes a tarsadalom aktualis osszetetelet tukrozze. Minden jelentkezo diaknak hoznia kell egy ajanlolevelet egy parlamenti tagtol, aki lehet: Representative (alsohaz), Senator (felsohaz), Vice President vagy President of the United States. Vagyis a parlamenti erovaltozasok szandekosan kovetve vannak a diakok osszeteteleben is. A mai napig!

West Point tehat egy elit egyetem, hivatalos neve USMA, US Military Academy. Mar a bejaratnal oriasi poszterek hangsulyozzak, hogy a kurzosok osszetetele 60% tudomany, 30% testneveles 10% katonai kepzes, tehat nem Rambo-suli. Evente ezer diak kezd, ennek 80%-a fogja be is fejezni. Erre az ezer helyre 14 ezren jelentkeznek a gimi masodik osztalyban, nem korabban, nem kesobb. Kivalo tanulmanyi es atletikai eredmenyek a gimiben alapkovetelmeny, bonusz az iskolan kivuli szervezeti tagsagok. Nem kell viszont gazdagnak lenni, az oktatas teljesen ingyenes, bar vegzes utan ot ev katonai szolgalat kotelezo. Min 17 max 23 eves lehetsz, nem lehet feleseged, gyereked vagy barmilyen eltartottad. Ma mar 15%-a a kadetoknak lany, kikepzesuk teljlesen megegyezik a fiukeval, csak okolvivas helyett nekik onvedelmi kurzust kell csinalniuk. 

Erdekessegek…
A muzeumban nezegetve a tortenetet az iskolanak tenyleg lejon, hogy itt katonai es tarsadalmi vezetoket kepeznek. A vadnyugat meghoditasaban oriasi szerepet jatszottak a West Point-ban vegzett mernokok, akik az orszag elso ut- es vasuthalozatat epitettek. Kozel husz NASA asztronauta vegzett itt. Mind a negy evben kotelezo tantargy a golf, a tenisz es a sieles, ami nyilvanvaloan a tarsadalom felso retegeibe valo beilleszkedest segiti. Epp ezert a tamaszponton van sajat golf-, tenisz- es sipalya (!) is. Gyakorlatilag minden jelentos amerikai katonai vezeto itt vegzett, Lee a deli csapatok tabornoka, Sherman akirol tankot is neveztek el, Patton a II. VH-s hos, Schwarzkopf iraki tabornok, Petraeus jelenlegi afganisztani fonok, de ketten a csucsig vittek: Ulysses Grant a polgarhaboru, Dwight Eisenhower a II VH utan volt allamelnok. Az iskola egyik kedvenc idezete: "Much of the history we teach was made by people we taught." 

A tamaszpont fo templomanak -mert van tobb kisebb is, mas vallasoknak- a szines ablakai gyonyoruek, pedig Europabol jove lattam mar par szep templomot. Viszont az orgona teljesen meglepo. Itt van kerlekszepen a vilag legnagyobb templomi orgonaja, 23.000 sippal, ki hinne? Nem a templom elejen vagy hatuljan talalhato, hanem elol hatul es korbe is, gyakorlatilag az orgonara epitettek egy templomot!

Mar 120 eve tart a "baratsagos" Army-Navy amerikai foci merkozes-sorozat es West Point nagy banatara a mult evtizedben 9:1-re elhuzott a Navy. Az eves meccs elotti esten a moralt emelve West Point nagy tavan ritualisan elsullyesztenek egy hajot. Ugyanezen este a Navy vadaszrepuloi veletlenul epp’ West Point felett huznak el alacsonyan repulve, erot demonstralva. Az egyik kaszarnya tetejen a szurke tetocserepek kozott feher darabokkal kirakva magasrol is jol olvashato a "NAVY STINKS" felirat :)

Kivalo kiruccanas New York-bol ha erre jarsz, nezd meg mikor indulnak a guided tour-ok, nem erdemes kihagyni. Erdekes bepillantast ad az USA tortenelmebe es picit jobban megertjuk az amerikaiak a katonasagot korulvevo mely tiszteletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése