2011. május 26.

Munkatempo az USA-ban

Egy a heten megjelent CNN cikk buzditott ra, hogy vegre irjak errol a temarol is: Az amerikaiak kemenyebben dolgoznak-e mint masok?

Szogezzuk le, hogy en New York-rol irok, es NY meg Amerikan belul is egy porgos ultra-nagyvaros. Washington vagy Boston egy szanatorium ehhez kepest. Ohio es Kansas pedig vegkepp teljesen mas vilag. De eltem Budapesten, Stuttgartban, Londonban es mindenutt egy nagy multinal voltam IT-s, ahogy itt is - szerintem ez fair osszehasonlitas, erdekes eredmennyel. (Altalanositok, elore szolok. Attol mert vannak kivetelek, a nagy szamokban meg lehet igazam.)

A CNN cikk lenyege, hogy az USA az egyetlen fejlett orszag, ahol a torveny semmilyen fizetett szabit nem ir elo, minden ceg annyit ad, amennyit jonak lat. Az elfogadott normal szint a 12 nap. Egyes iparagakban, ahol nagy a versenges a jo minosegu munkaeroert, 20 napot is adnak, a banki szfera pl. ilyen. Marmint mindenkinek 20 nap, kortol, gyerektol vagy ceges evektol, beosztastol fuggetlenul. Es ez nem no sehova.

A durva dolog az, hogy
  1. az amerikaiak csak fele veszi ki ezt a 12 napot!
  2. a legtobb ember nem is erti, hogy minek 20 nap!
Valoban erezheto itt egy teljesitmenyorientaltabb felfogas. Penzt keresni nem szegyen. A munkahelyedert tulorazni nem szegyen, a mailjeidet hetvegen Blackberryden megnezni sem ciki, elfogadott dolog. Hajtod a karriert a multinal, hajtod a sajat ceged, nem kell belerokkanni, de odateszed magad. Elvegre 25-35 ev kozott ez a dolgod, tolni az ipart ezerrel. Ez a hozzaallas itt, sokkal jobban, mint barhol az EU-ban ahol eddig jartam. Ez eddig meg szimpi is. A bajt ott erzem, amikor a fonok elvarja, hogy hetvegen nezzem a mailjeim. Amikor rossz szemmel nezi, hogy a negy het szabibol kettot egyben vennek ki. Az en fonokom spec nem ilyen, de ismerek ilyet is. Baj az is, ha a szerencsetlen munkavallalo nem meri kivenni a 12 napjat sem. Egy 3-4 hetes ausztral tura nem feltetlen penzkerdes hatizsakkal de csak akkor lehetseges, ha felmondasz ugy, hogy meg nincs uj allasod! A regi hely sosem adna ennyi szabit, az uj hely sosem varna rad egy honapot. Kemeny.

Nos nekem 22 evesen Nemetorszagban 30 nap szabim volt torveny altal garantalva es ebbol negy hetet illett egyben kivennem kettot meg kulon kulon. A napok szama pedig eletkorral nott. A meglepo szamomra, hogy akivel csak beszeltem a versenyszferaban itt azt mondta, a husz nap szabi baromsag. Azok az orszagok lazsalnak, az Marxizmus. Tenyleg? Nemetorszag nem az a lazsalos hely vagy gazdasag barhogy nezzuk is, de a 30 nap szabit kiveszik es nem mailezgetnek alatta. Szoval e teren olyan sikeres kapitalista agymosast erzek itt, amire meg Brezsnyev elvtars is buszke lenne.
 
Ennyit a szabirol de mi a helyzet a munkatempoval? 

Roviden: kevesebb orat intenzivebben. A pesti irodankban pentek este 8-kor meg siman bent van a fel emelet, itt szerdan hatkor mar gyakorlatilag senki. Viszont itt senki nem tart meg fel oras ebedszunetet sem, 15p max de azt a kajat is a monitor elott eszik meg, kozben mailt olvasva. Munka kozben nincs smuz, kavezgatas, a nyolc orat fokuszalva toljak le, dolgoznak mint atom. A pesti irodankban szerintem nem idegen a 9-10 ora senkitol de kozben tobb kavezgatas van. Nem hosszu, csak ot perc itt ot perc ott. Az elvegzett munka kozel ugyanannyi de a magyar verzio sokkal jobb csapatot formal es kevesbe faraszt. Ha 8 orat egyetlen tizperces szunettel es egy wc-vel tolsz le az nagyon kifacsar, inkabb 9 ora harom kisebb szunettel. Nem veletlen, hogy a Google es az Apple is tolja a lazabb, szocialisabb munkaformat, eljen a csocsoasztal.

Amiert talan jobban szeretnek dolgozni ideat az a sokkal kisebb munkahelyi stressz. Foleg Magyarorszagon de meg Ausztriaban is lattam temerdek frusztralt beosztottat es kocsog, dilettans fonokot. Itt nem. A fonokok alapvetoen ertenek ahhoz, amit csinalnak, nem is kicsit. Es ok is odateszik magukat. Nem basztatjak a munkast, plane nem lelkileg, szabad hibazni. Valamit tudnak, elerik, hogy a dolgozo erezze munkaja fontossagat es magatol akarja azt a leheto legjobban csinalni. Ehhez nagyon ertenek. Ha valakinek ez nem megy, bekesen eltanacsoljak: Kedves Dzsoni, ez az iparag nem neked valo, talald meg mi az almod es vesd bele magad es sikereid lesznek, ne pazarold itt az idod, jobb dolgok varnak rad. Follow your dreams. Maszlag, de mukodik, ha vegul a legtobb ember azzal foglalkozik, amit szeret es jol csinalja azt.
Nekem fekszik az itteni munkastilus -egy oras ebedszunettel es par kaveszunettel tegyuk hozza, persze ittelo europai kollegakkal-, de azert a nemet 30 nap szabit bevallalnam. Nos az USA-ban ket eve felmerult egy torvenyjavaslat, hogy csak a nagycegeket kotelezzek minimum egy het (!) szabi megadasara mindenkinek. Napirendre se kerult, mar az Alsohazban meghalt…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése