2010. október 5.

Delfinek es krokodilok

Florida Keys egy ezernyi kis szigetbol allo majdnem 200 km hosszu foldnyelv, ennek a legvegen van Key West, ami mar csak annyi Kubatol, mint Bp-Siofok. Az ut onnan vissza is festoi volt, turkizkek viz jobbra-balra, a szigetek kozt hosszu, neha 7 merfoldes hidak visznek. Yacht-kikotok, halaszhajok, snorkeling lehetosegek es jetski kozpontok teszik a kepet teljesse. Itt vannak az olyan nevu helyek, mint Key Largo vagy Tortuga, de erdekes modon a Kokomo az kitalalt, nem letezik. A szigetnyelv kellos kozepen van Marathon faluja, enyhe kepzavar a Karib tengernel, de ezen csak a turistak csodalkoznak. 

"Pax"
Itt van a Dolphin Research Center, egy non-profit delfinkutato szervezet, akik mellesleg delfinuszasokat is csinalnak. Ha erre jarsz, erdemes oket valasztani, naluk tenyleg az allat jolete van az elso helyen olyan szinten, hogy ha nem ersz oda az etetesre idoben, akkor bizony kintmaradsz es csak ket etetes van egy nap. Inkabb visszaadjak a borsos belepot semmint hogy par perccel kesobb kapjanak a delfinek enni. Talan husz ember volt a csoportban, egy delfinre jutott 3-4 ember max. Egy guide bevezenyelt mindharmunkat a vizbe es jott "Pax", a mi delfinunk. Ez nem egy medence, hanem az obol egy elkeritett resze. A keritest rohogve atugorhatnak, de nem teszik, itt kapnak kajat, vannak haverok, jol elnek. Szoval allunk derekig a vizben es a guide utasitasara mindenfele kezjeleket adunk a delfinnek, aki erre a betanult mokas mutatvannyal valaszol, lefrocskol, forog, szaltozik, kozben kap halat. Amikor mar osszemelegedtunk kicsit, megfoghatjuk az uszonyat es magunkat huzatva kicsit korbevisz a vizben. Rettento eros! Bar be van tanitva, hogy emberekkel finoman, megis ugy indul mint a raketa, kapaszkodni kell. A bore pedig puha :) Fel ora utan vege az etetesnek, a tobbi turista elmegy, de mi meg maradunk dumalni az idomarral. Szep szoke napbarnitott gyerek, nem tunt szomorunak az elete, Floridaban delfineket kutatni… Meselte, hogy ezek fogsagban szuletett vagy felnott allatok, pl. arvak, akiknek az anyjat megette egy capa es egy hajo behozta a halara itelt kicsit. Vadonban elo delfineket nem lehetne emberekkel osszeengedni mert olyanok mint a vadlovak, jatszani akarnanak az emberrel, pl. megharapdalnak a nyakunkat, az meg eltorne. Fogsagban megtanuljak, hogyan kell velunk banni. Allitolag alig varjak a napi ketszeri emberekkel valo talalkozast, azt hiszik az o szorakoztatasukra vagyunk ott. A nagy agyukat stimulalni kell es mivel a halszerzes a fogsagban mint agytorna kiesik, ezert a mutatvanyok megtanulasa kifejezetten jo nekik. Ahogy harman acsorgunk a stegen, 4-5 delfin is odajott es dumalt hozzank azon a magas neveto hangjukon. Mehettek volna barhova, mar jol is laktak, de kifejezetten keresik az ember tarsasagat, mint valtozatossag a napjukban. Nagyon jo fejek voltak, hatalmas es meghato elmeny volt, sokaig nem tertunk magunkhoz utana.

Krokodiltanya
Florida masik nevezetessege az Everglades Nemzeti Park, egy nagy mocsar, tele krokodilokkal, amik valojaban alligatorok es a helyiek nagyon idegesek, ha lekrokodilozod oket, csak mondom :) Piedone filmekben vagy a Miami Vice-ban biztos lattal mar ilyen aluminium ladikokat, amiknek nincs a vizbe logo hajocsavarja, hanem egy nagy ventillatorral hajtja magat, na ilyennel mentunk. Jo buli volt, plane, amikor tolta neki ezerrel! Kaptunk fuldugot is, olyan hangos - egy laza V8-as automotorral hajtjak, nem tudom miert, szerintem egy elektromotor siman eleg lenne, de itt a V8-as jobban kezreall, van minden bontoban tucatszamra. A krokodilok, nyeh, alligatorok pedig ott uszkalnak a nadasban, a hajo mellett bekesen. A legjobb, hogy nem is adnak mentomellenyt. Ha kiesel a hajobol velhetoen nem eled mar meg, hogy megfulladj… :)

Zsofi es Imola remek utitarsak voltak, teljesen feltoltodtem pozitiv energiaval, rengeteget nevettunk. Szeretik az eletet es ezt nem titkoljak, amig varunk a berautora spontan tancra perdulnek a parkoloban. Mindig tokeletesen neznek ki de megis idoben odaerunk a reggelihez. Ot ora beszelgetes a kocsiban izgalmas idotoltes veluk. Sikitanak, ha jo a kedvuk, sirnak, ha meghatodnak, megkoszonik, ha kinyitod az ajtot. Barcsak mindig ilyen egyszeru lenne az elet, ez a hetvege mindenestere felhotlen volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése