2010. október 25.

Carnegie Hall - uncensored

Sokat hallottam mar rola de csak most szombaton voltam eloszor a Carnegie Hall-ban. Ez gyakorlatilag New York City hangversenyterme, a nalam komolyabb zenerajongok biztosan ismerik hallomasbol, mert nagyon sok hiresse valt elofelvetel keszult itt, Liza Minelli at Carnegie Hall cimu lemezek es tarsai. Boven idoben erkeztem a delutani eloadasra ezert korbejartam kicsit a 57th St es 7th Ave sarkan levo regi epuletet. A show elott negyed oraval engednek csak be a nezoterre, addig a hazban levo elegans barban csapod agyon az idot pezsgovel, vagy mint en, a mellette levo muzeumban bameszkodsz. Alig 120 eves, csipobol legyintunk, tele van az Andrassy ut ilyen epuletekkel, de NY-i viszonylatban 1891 az reginek szamit. Ahogy a huszadik szazad Europajabol megindult a tudosok es muveszek tomeges menekulese, ugy valt New York egyre inkabb kulturalis kozpontta, itt volt igeny es penz. Ezzel a koncertteremmel pedig tenyleg melto helyszint teremtettek, nem csak szep, de szinte erezni a nagy elodok jelenletet. Csak annyit mondok, hogy a nyito koncerten egy Pjotr Iljics Csajkovszkij nevu figura vezenyelt. Ot kovette gyakorlatilag minden komolyzenei hiresseg, Dvořák, R.Strauss, Gerschwin, Rachmaninov, Stravinszki, Bernstein… A New York Philharmonic Orchestra torzshelye volt otven even at, akik tobb vilagpremiert is jatszottak itt, ertsd pl. Stravinszki irt egy uj szimfoniat, amit a NY Philharmonic adott elo a vilagon eloszor, ebben a teremben. Nemigen lehet ettol szohoz jutni, a muzeumban a falon ott van mindegyiktol egy sajatkezuleg alairt kottalap. Igen, van alairt kotta a Beatles-tol is, de az mar szinte kacat kategoria :)

En sajnos nem klasszikus koncerten voltam, nagy hiba, de majd potolom meg egesz biztosan. Egy skot humorista estjere jottem, Craig Ferguson, hetkoznap Dave Letterman utan van a Late Night Show-ja a TV-ben, onnan ismerem. Exkluziv hely ez, csak ma lepett fel, a jegyek 6 honapja egy nap alatt elkeltek mind. Ebben a varosban, ahol minden mindig azonnal elerheto, 24x7, a kulturaert bizony koran kell felkelni. Craig mindenesetre egesz mas eloben, nincs rajta az a prud amerikai National Television szajkosar, vegre egy szabadon humorizalo ember, nagyon ritka ez ideat es nekem hianyzik. Skotkent nem csak cinikus es politikailag nem korrekt de piszkos szaju is, mar amennyire ezt az angol nyelv lehetove teszi :) A hetkoznapokban mar annyira illedelmesek lettek az amerikaiak, meg a nagyszajunak es pofatlannak mondott NY-ban is, hogy az persze a joizu csipos humor rovasara ment. Vannak itt is napi szennylapok de nincs a 2. oldalon cicis neni benne bikiniben. Az ujsagarusnal egy Playboy sosem lehet a kirakatban, pedig ott mindig takarjak a lenyeget a cimlapon pont ezert. Brusszelben a repteren siman ki van rakva a nyaloka melle, MO-on plane nem izgat senkit. Az alszentseget ott erzem leginkabb, amikor a Training Day cimu filmben Denzel Washington tiz percen at ecseteli Ethan Hawk fiatal rendornek Harlem legdurvabb dolgait, hogyan eroszakoltak meg egy lanyt oten, hogyan akasztotta fel magat egy ficko es logtak ki a belei, ezt a filmet delutan 3-kor (!) adjak a TV-ben, de minden egyes ‘fuck’ szot nem csak kisipolnak, hanem ki is kockazzak a szajat…! Az erzekenyseg az egekig er, tegnap adott a fonokom nekem egy muzli szeletet, nesze, organic, egyel valami jot is, en meg feltunoen elkezdtem keresni rajta a lejarati datumot. Vette a lapot, rohogott, de mondta hogy huuuu, ez milyen gonosz volt, a tobbi kollega is, huuuu, that was sooo mean. Mivan? :)

Kicsit elkanyarodtam, de a lenyeg, Carnegie Hall-ba vissza kell menni komolyzenei koncertre, comedy-t eloben kell nezni szinpadon, filmekbol a DVD valtozat az enyem, mert itt a moziban is kivagtak a Gladiatorbol a szetloccsano fejeket, a cinikus humort a hetkoznapokban pedig meg kell tartani az europai baratainknak - cserebe ok duplan kapnak az arcukra, ha neha osszefutunk. Bocsesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése