2010. május 18.

Tavaszi futasok

Jobb lett az ido es hirtelen megugrott a Central Parkban futok szama, barmely napszakban jo sokan vannak. Bar itt nincs gumiszonyeges luxus-futocsik, de cserebe szerencsere sokkal tobb hely van, aszfalton is, folduton is. Vagyis elfer a sok ember, akik kozul meglepoen sok a lany, legalabb a fele, de inkabb tobb. Meg a kinaiak, nem tudom miert, a feher utan azokbol latok a legtobbet. A CP-ban egyebkent reggel 8 ora elott nincs autoforgalom es poraz nelkul mehetnek a kutyak. Ezert futhatsz barhol es a fuves reszeken latod kozben, ahogy a sok kutya felhotlenul nyuzza es kergeti egymast, tomor orom nezni is.

Hetvegenkent van temerdek verseny, a legtobb valamilyen fontos ugyre hivja fel a figyelmet - futottam mellrak-, prosztatarak-, veserak- es vegbelrak versenyen is. Ez a neve, pl. Colon Cancer Run :)

New York-ban a futas annyira nepszeru, hogy a varos 6 hivatalos felmaratont es 1 full maratont is szervez. Azert hat, mert van ot kerulet (borough), mindegyik csinal egy sajatot plusz van a NYC-Half meg raadasnak. Aki egy evben mindet befejezi, kap egy kulon oklevelet, ezt hivjak a NYC Grand Prix-nek. Iden nincs kizarva, hogy megcsinalom mindet, igazabol csak a Bronx Half nagyon szar, mert augusztusban mar reggel 8-kor is 30 fok van es 90% pa’ra, futoszalagon viszik ott a mentok az elhullottakat. 

NYC Half
Times Square
Marciusban volt a legnivosabb NYC-Half, amin sok masik vilagsztar mellett indult a tortenelem egyik legnagyobb atletaja, 2x-es olimpiai bajnok, a jelenlegi ferfi maraton vilagcsucstarto, Haile Gebrselassie, roviden Gebre. Egy mezonyben futottam vele! Ha ez nem lenne eleg, a versenyre lezarjak vasarnap tk. a Timeq Square-t es ott futottunk keresztul a sok fenyreklam alatt, hatalmas elmeny volt. A legjobb hangulatu versenyem eddig, minden percet elveztem. Ha ez nem lenne eleg, meg idealis ido is volt, 16 fok napsutesben, es vegre sikerult egy hasznalhato foto is rolam futas kozben, ahol nem log ki a nyelvem es nincs fennakadva a szemem :) Sikerult uj PB-t is fussak, 1:53-rol 1:43-ra javitottam, de ehhez az idohoz iden mar nem nyulok, mert itt van most a vegem, majdnem megpusztultam. 1:45 volt betervezve, roppant fegyelmezetten tartottam magam az eloirt atlagokhoz az elso 10k-n, alig 5-5 masodpercekkel voltam csak gyorsabb, pedig tudtam volna, aztan feltavnal elengedtem, ahogy jolesik, vitt a szel, integettem a turistaknak, toltam derekasan. 18k-ra mar huzodott azert minden, vadli, vall, comb, tudom is zihalt, de az utolso 3.5k-t meg fokozatosan gyorsitottam 4:40-rol 4:15-re, kodos volt a tekintetem mar amikor meglattam a "400m to finish" tablat, es akkor erre meg rasprinteltem… Celvonal utan osszerogy, a tomeg atesik rajtam, par mentos felsegit, kerdezik a nevem, cimem, megallapitjak, hogy magamnal vagyok meg, odebb kapok vizet es sos perecet, 10 perc mulva mar minden oke :) De semmi nem gorcsolt sehol, csak kipreseltem magambol minden szuszt - en aznap ezert mentem le.

Aprilis-majusban bekarcoltam szamomra derekas PB-ket 4mi es 10k tavokon is, ami azert jo, mert ezek mar vannak olyan jo idok, hogy ne akarjam oket iden megdonteni tobbet. Ami azert jo, mert innentol tiszta a fejem a novemberi maratonra, minden futas annak van alarendelve. Lassabb, hosszu futasok, semmi bohockodas, erosites, kondi. A jovo heti Brooklyn Half-ot mar a kiszemelt maraton tempoban futom es az a cel, hogy ugy erkezzek meg a 21k-hoz 1:50 alatt, mintha meg csak feltavnal volnank :) Naja… ugy legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése