2010. január 26.

Jury Duty

Volna kedvem sok mindenrol irni, de most tul suru az elet, melo, uj lakas, koltozes utan majd irok surubben megint. Neha futkarozom is meg, tegnap volt az ev elso felmaratonja. Jo volt, nem lett PB, a Central Park erre kevesse alkalmas, van 2-3 olyan emelkedo, hogy berosalsz, de az a teny, hogy a masodik felet 4:50"-es ezrekkel toltam es a vegen nem kellett oxigensator, biztato a kovetkezore nezve. Kene egy 1:45′-os felmaraton a lelkemnek :)

Na de nem is errol akartam irni, miota szol rolam ez a blog?
A hollywoodi filmekbol ismertem en is hallomasbol az olyan szavakat, mint pl. eskudtszek. Ami viszont meglepett, hogy kollegak es baratok itt rendszeresen beszelnek kave vagy sor mellett egy Jury Duty nevu dologrol. Es trukkokrol ennek elkerulesere, ami egyesek szerint jo sport masok szerint megvetendo. Odaig megvolt, hogy az USA-ban buntetojogi ugyeknel van egy 12 fos eskudtszek, akik a bunosseg kerdeseben hoznak dontest, ami utan a biro szabja meg a buntetes merteket. Ujdonsag az volt, hogy az eskudtszeki "besorozas" igen hetkoznapi dolog, kis ismerettsegi koromben is gyakran elofordul. Egy szep napon kapsz postai levelet es mar be is vagy sorozva, megadott idoben mesz szepen a birosagra. A munkaadod koteles elengedni es fizetni a bered az elso ot napon, a hatodik naptol az allam fizet neked $50-t. Ez ugyanis egy teljes napi munka is lehet, akar honapokig, mikozben a fonokod nem rughat ki. Ha bevalasztanak - a ket ugyved kozosen valasztja ki a szamukra kedvezo 12 embert, a legtobb esetben csak behivnak es hazakuldenek egy ora mulva, nem valogattak be a csapatba. Erdekesseg: a legtobb allamban eleg a 10:2 szavazati arany, nincs mar szukseg a filmekbol annyira ismert egyhangu dontesre. Ram ez a veszely egy ideig nem leselkedik, se valasztojogom se allampolgarsagom nincs, ahonnan a neveket szedik.

Mai sajtohir, hogy egy bizonyos Mr. Barack Obama kapott egy Jury Duty levelet, hogy legyen kedves megjelenni egy chicagoi kulvarosi birosagon eskudtkent. Ez is mutatja mennyire anonim es automatizalt a folyamat. A computer talalt egy chicagoi hazzal rendelkezo amerikai valasztopolgart, aki ezek szerint nem jelentette be, hogy idokozben elkoltozott a Feher Hazba. Meg ennel is viccesebb szerintem, hogy csomo ujsagban arrol irtak, hogy a Commander in Chief egy kivalo alkalmat kapott jo peldat mutatni a nemzetnek egy kerdesben, ami alol sokan keresik a kibuvot. Persze ugyvedje reven kerte az birot, hogy egyeb elfoglaltsagai miatt ne kelljen megjelennie. Felhaborito!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése