2009. december 31.

Karacsony a koleszban

Elso New York-i evem vegen ugy adodott, hogy ittragadtam karacsonyra. Fonokom szabin, igy en meloban, minden elkepzelheto ismeros vagy haza Europaba, haza Oregonba, el a Bahamakra, Costa Rica-ra utazott. Kedves csaladomnak koszonhetoen a tavolban sem voltam ajandekok nelkul, meg a szulinapomra is gondoltak, volt mit kibontani 23-an es 24-en is. A koccintasra Szenteste bejelentkeztem Skype-on videoval Godollore, de ezen kivul egy csendes hosszu hetvegere keszultem. 

Teljesen varatlanul ert utolso pillanatban a meghivas egy hazibuliba, allitolag magyarok is lesznek, nosza nezzukmeg. Jofej embereket ismertem meg, erdelyi magyarok, romanok, oroszok, fekete es feher amerikaiak, de a legnagyobb meglepetes, hogy volt… bejgli! Dios es makos is, az egyik magyar lany csinalta, hazilag. Ha ez nem lett volna eleg, elovettek a fiokbol par darab szaloncukrot, zseleset. A mennyekben usztam. Nem is hinne az ember, hogy a tavolban az ilyen aprosagok mennyire hianyoznak, csak amikor ott allsz Szenteste es nincs. De ugy latszik valami jot is tettem iden, mert aztan megis volt :)

Kivancsi voltam milyen lesz a varos az unnepek alatt. Bar igyekeznek itt is, feldiszitik az utcakat fenyekkel, de szerintem Becs vagy az Andrassy ut adventi hangulataval nem tud versenyezni. Viszont amikor leesett az elso ho es setaltam a Central Parkban, akkor az itt adott olyan kulonleges elmenyt, amit mashol meg nem tapasztaltam, beszeljenek a kepek: http://picasaweb.google.com/daniel.varga12/SnowInNYC

Szamomra furcsa volt az a politically uber-correct stilus, ahogyan karacsony elott mindenki mondogatta egymasnak: Happy Holidays! Nehogy megbantsunk barkit is, nehogy tolakodoak legyunk. En ehhez nem voltam hajlando csatlakozni, siman kivantam mindenkinek Boldog Karacsonyt es Boldog Hanukkat egyarant, persze szemelytol fuggoen disztingvalva. Szerintem ez a varos pont ettol jo, mindenki tiszteli es unnepli a masik unnepeit is, a St. Patrick naptol a Yom Kippuron at a kinai ujevig. Neven nevezve azokat, aminek koszonhetoen tobbet tanultam a vilag nagy kulturairol iden, mint korabban barmikor (mert vettem is a faradsagot utanaolvasni ezeknek evkozben).

A Wall St-i tozsde
Dec 24-en csak a kornyeken sokmillio ember ul repulore, kivancsi voltam mennyien maradnak ebben a 9 millios varosban es hogy karacsonykor is megy-e a hangos tivornyazas vagy inkabb otthon ucsorognek a nepek. Engem NY 25-26an egy hetvegi koleszre emlekeztetett, ahonnan hazamentek videkre a szerencsesebbek. Akik itt rekedtek, azok nagyreszt tok egyedul, program nelkul, kimennek az utcara, hogy hatha lesz valami, megse uljunk otthon - tele voltak az utcak. A NY-iak eleve nagyon kozvetlenek, de ilyenkor meginkabb kepesek teljesen random emberek is csoportokba tomorulni es egyutt bulizni, ittrekedtunk, de ne busuljunk felkialtassal. Mi sem jobb pelda erre az Avatar cimu film a mozikban. Egy hettel karacsony elott jelent meg, meg akartam nezni de nem volt jegy dec 20-24 kozott semmikorra. Gondoltam jolvan, megvarom a 24-et, elhuz mindenki a varosbol, majd nyugiban megnezem a ketunnepkozott. Dec 25-en delutan weben kiderul, hogy a korulottem levo husz moziban az kovetkezo negy napban minden eloadas ’sold-out’, pedig sok helyen egy moziban ket teremben is jatsszak parhuzamosan. Naneee… a hajnali ket orakor kezdodo vetitesre meg volt par jegy. Megvettem.

Az igazan durva az volt, hogy hajnali egyre odamentem, mert itt ugye nincs helyjegy a moziban, bar csak annyit adnak el, amennyi szek van, a leules erkezesi sorrendben tortenik. Szoval egy oraval korabban ott vagyok, egy 1000 fos IMAX, hajnali egykor, december 25-en. A terem total tele, a masodik sor szelen kapok helyet. Mire kezdodik a film persze a legutolso szek is foglalt. Ez New York - tok betegek :)

PS: En meg dec 25-en reggel 5:00-kor a 3D mozitol kabultan tamolyogtam haza. En tok normalis vagyok, ja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése