2009. október 2.

Koncert a parkban

Ha megkerdeztek, hogy mit szeretek a legjobban a varosban, en mindig azt fogom mondani, hogy a Central Parkot. Sok-sok dolog miatt, de most csak egyet ragadok ki.

A varos dolgairol en mindig tokeletesen informalva vagyok hala a reggeli feloras metro utazasom alatti Metro magazin olvasasanak :) A minap reklamoztak Ken Burns hires termeszet- es dokumentumfilmkeszito legujabb muvenek az ingyenes premierjet, amelynek helyszine: a Central Park egyik nagyobb fuves resze. Mindez egy szeptemberi langyos keddi napon este nyolctol. Rabeszeltem Mayat is es munka utan a parkban talalkoztunk, nekem volt idom hazaugrani elotte, hatizsakba gyorsan bepakoltam egy pokrocot, 2 esokabat, zacsko chips meg uveg icetea, ami epp keznel volt, siettem. Kierve a helyszinre nyilvanvalo lett, hogy bar felkeszult cserkesznek hittem magam de valojaban teljes luzer vagyok.

Piknik pohartarto
A helyszint ugy kepzeljetek el, mint a Tabant Budan, elol egy szinpad, elotte nagy fuves terulet ami lankasan emelkedik felfele egy kisebb domb iranyaba, idealis termeszetes amfiteatrum, lelato. Nehany dologhoz az amcsik nagyon ertenek, ezek egyike a piknikezes. Pokroccal csak a luzerek jottek, az emberek tobbsege legalabb horgasz szekkel volt, ami a hagyomanyos kempingszekkel nem emlitheto egy napon. A definicioja also hangon: kenyelmes, stabil, hattamlajanak szoge allithato, nemelyiknek fejtamlaja is van, ketoldalt tarolo zsakok, karfajaban pohartarto es mindekeppen hatizsakka alakithato. Az altalanos menu a pokrocosoknal es horgaszszekeseknel egyarant: 6-8 fajta kulfoldi sajt, szolo, alma, keksz, suti, bor vagy pezsgo. Naaaaagyon halkan vettem elo azt a chips-es zacskot a hatizsakombol… A palmat viszont egy piknik pohartarto vitte el nalam, a szomszed pokrocon uloknel volt ilyen: gyakorlatilag egy aluminium vekony covek, aminek a feje egy vizszintes gyurut alkot, de nem zart, hanem nyitott egy helyen, hogy ott tudd bevinni a talpas poharad (boros vagy pezsgos). A coveket leszurod a foldbe es ivas utan behelyezed a poharad, ami… nem dol el, nem borul ki, nem torod ossze es megsem kell muanyag poharbol vagy bogrebol innod a bort. Ritkan latni itt elegans dolgokat, de ez stilusos volt.

Ken Burns - Feel Free
A rendezveny egyebkent egy koncerttel indult, sok amerikai country-blues-rock jellegu muvesz lepett fel, majd sotetedes utan Bloomberg polgarmester es Ken Burns felszolalasai utan reszleteket nezhettunk meg a filmbol egy nagy vasznon. A cim "The National Parks - America’s best idea" arra utal, hogy az egyik legjobb dolog ebben az orszagban, amire legbuszkebbek lehetnek az nem a holdraszallas, hanem a nemzeti parkjaik. Jol tudjuk, hogy a pazarlas, a kornyezetszennyezes, Kyoto egyezmeny elutasitasa csunya szegyenfolt Amerikanak. A globalis felmelegedest is csak Kina es USA tudna jelentosen megfekezni - mert ok romboljak a legjobban jelenleg. Ezt Ken Burns sem felejtette el megemliteni. A filmjevel viszont arra akar emlekeztetni, hogy a vilag elso nemzeti parkjat ez az orszag hozta letre (Yellowstone, 1872). Sok okos ember munkajanak koszonhetoen pedig ma 58 nemzeti park van az USA-ban, sehol nincs tobb. Tortentek itt tehat jo dolgok is az elmult 100 evben, ideje lenne most is vegre elen jarni a kornyezetvedelemben. Persze egy ilyen filmtol nem fagynak vissza a sarkok, de ha csak a jelenlevo parezer ember jovore a V8-as terepjaroja helyett netalan 4-hengerest vesz, akkor mar nem volt hiaba mindez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése