2013. október 10.

Shoe shine

New York es London penzugyi keruleteiben jarva latsz az utcan sok helyen cipopucolot. Ott az utcan mindenki elott felulsz egy szekre es elotted terdel egy ficko, aki villamsebesen kivaxolja a cipod, mig te ujsagot olvasol vagy telefonalsz. Annyira olcso, hogy aki oltonyben jar dolgozni, annak eszebe sem jut ezzel foglalkozni, szazszor szebb lesz ha profira bizod. NYC-ben olcsobb mint egy Starbucks kave es van benne egy kis nosztalgia es patriotizmus is. Egyreszt $2.50-ert urnak erezheted magad minden masnap. Masreszt Amerikaban kifejezetten mitosza van annak, ha valaki kepes egy szar melot buszken es jol vegezni. Ha vallalkozik, nem veti meg az alja melot es hajlando odatenni magat, kesztyut huzni es mosolyogni. Mert lehet a cipopucolast is magas szinten es kedvesen csinalni. Senkinek nincs kepe $5-bol visszakerni, sokan siman 8-10 dollart is otthagynak a gyors es szep munkaert. Londonban kicsit dragabb, mondjuk nem egy hanem ket Starbucks kave ara.

Utcai cipotisztito New Yorkban (c) nymag.com
Legtobbunk csak filmekbol ismeri (dehogy ismeri) a banki vilagot. De Londonban es New Yorkban tobb mint 200.000 ember dolgozik bankoknak. Nem mindenki jar oltonyben es azok kozul is csak egy bizonyos reteg jar tobbezer dollaros oltonyben. De van beloluk igy is sok. Nem nagyzolasbol teszik, hanem mert az ugyfeleik nem vennek komolyan oket. Szerinted ha a Sotheby's aukcios haznal olyan arvereseket bonyolitasz, ahol milliokat licitalnak egy mutargyra, akkor elmegy a $400-os Hugo Boss oltonyod? Nem. Egy Wall St banknal viszont olyan bankarok dolgoznak, akiknek az ugyfelei tobbszaz millio dollar ertekben vesznek mondjuk orosz allamkotvenyt. Oda draga oltony kell, ez van. 

Ha bovebben erdekel, hogyan oltoznek a tozsdecapak: http://www.businessinsider.com/how-to-dress-the-part-on-wall-street-2013-8

Nos ma lattam valami ujat. A londoni irodankban egy kollegam elvitt a masodik emeletre, ahol ulnek bankarok es kereskedok. Olyan emberek, akik talalkoznak ugyfelekkel. En IT-s vagyok es az en kartyam nem is enged be ide. Semmi izgalmas, nagy open office, suru sorokban mindenkinek 3-4-5 monitor, az ot kepernyo mar csak ket sorban fer el, 3 alul 2 felul, kell ugye Outlook, Bloomberg, plusz egy kepernyo a chat ablakoknak az ugyfelekkel, valami Excelt bamul a masikon es a negyediken kereskedik is. 

Balra a falnal latok egy pokrocot, rajta cipopaszta, kenocsok, rongyok, de nincs szek, ahova le lehetne ulni. Egyreszt, hogy engedhettek be ide egy cipopucolot, amikor en mint alkalmazott sem johetek be erre az emeletre? Masreszt hova ul az ugyfel? Sehova kerlekszepen. A pucolo jar az asztalok kozott es aki felteszi a kezet, annak elviszi a cipojet, o meg dolgozik tovabb zokniban. Par perc mulva jon vissza a cipo kivaxolva. Volt ra igeny, lett ra kinalat.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem meg csak nem is patriotizmus. Rendesen kipucolni egy par cipot az, nekem legalabbis, olyan 15 perc melo pedig van gyakorlatom. Plusz utana korom alol kidorzsizni a cipokremet (piszok nehez!)... Es akkor a kerdes: mennyit er neked 15 perc az eletedbol? Es mennyit er ezeknek az embereknek? Mert meg ha 10 fontot is hagy ott, az 40 fontos "oraberre" jon ki, ami talan junior korukban volt utoljara elfogadhato :) A munka minosegerol nem is beszelve: egyszer mikor egy ocskabb cipoben utaztam USA-ba, es egy tobboras atszallasra varakozaskor en is beultem egy ilyen procedurara. Elotte majdnem kidobasra erett volt a cipo, utana meg honapokig vallalhato (es vizallo) lett. A City-ben viszont valamiert nem visz ra a lelek. Ejfelkor egy majdnem ures repteren rendben volt a dolog, de City-ben fenyes nappal az embertomeg kozepen en kenyelmetlenul ereznem magam. Raadasul nem is a Financial Times lenne a kezemben hanem a mobilom :)
    Ami a tobbezer dollaros/fontos oltonyoket illeti: nemreg egy szabo telefonalta korbe (hideghivasokkal) a ceget. 3000 fontert ajanlott ingeket. Akciosan! :)

    VálaszTörlés
  2. foldip mond valamit... Kicsit más téma ugyan, de ez is tisztítás. Pesten minden második héten ingvasalás volt a vasárnap esti műsor (nem $3000-es ingek persze...), de rohadtul utáltam és ez is egy olyan dolog, ha vasalóval csinálod és rendes munkát akarsz végezni, akkor bizony nem 2 perc egy ing. Szóval itt én is rászoktam a tisztítóra, egy ötven ingenként nagyon is megéri...

    VálaszTörlés