2013. szeptember 18.

9/11 csendes hose

A 9/11-es New York-i támadások tizedik évfordulojan írtam, hogy a NY-iak meglepően keveset beszélnek az eseményekről. Amikor évforduló van, akkor sem sokat. Múlt héten volt a 12. évfordulója a World Trade Center katasztrófának és Londonban több emberrel is nosztalgiáztunk, hogy "Ohh, emlékszem, ott álltam a stuttgarti reptéren és döbbenten néztuk a TV-t a fejünk felett". Ilyet New Yorkban nem hallottam sosem. Ha ők nosztalgiáznának, az úgy hangzana, hogy "Ohh, emlékszem, az volt a nap, amikor nem jött haza az unokaöcsém..."

A Morgan Stanley központi épületében a Times Square-en van egy emléktábla hét névvel. Az alkalmazottak, akik életüket vesztették aznap. Minden évben virágkoszorúkat tesznek a tábla alá és csatlakozunk az egyperces néma megemlékezéshez, amit a New York Stock Exchange tart. Képzeld el, ahogy az a nyüzsgő hangyaboly, amit a Wall St-i tőzsdének ismerünk a hírekből, ahol floor brókerek kiabálnak és mutogatnak kereskedés közben, szeptember 11-én pontosan 9:25-kor megáll egy percre és teljes csend lesz. Ebben a pillanatban a Morgan Stanley irodákban is a hangosbemondó felszólít a csendre és mindenki félbeszakítja a telefonját, mindenki abbahagyja a gépelést. Az összes New York-i és londoni épületünkben.

Sosem értettem, hogy miért csak hét kollegánk neve van a táblán, amikor tobb mint 2700 alkalmazottunk dolgozott a WTC tornyokban. Még nem értek be dolgozni? Reggel kilenckor? Képtelenség. Véletlenül kaptam fel a fejem idén a történetre, miszerint a vállalat Corporate Security vezetőjének köszönhető mindez. Ő volt Rick Rescorla, akinek az életéből egészen biztosan filmet fognak csinálni egyszer, mert a 9/11-es mentőakció csak a méltó csúcsa volt egy nagyon különleges életnek.

Richard Rescorla Angliában látja meg a világot a két világháború között. A suliban rugby sztár lesz, 16 évesen otthagyja az iskolát és belép Her Majesty hadseregébe. Hat év aktív bevetés után a briteknél nem talál elég kihívást, ezért átrepül az USA-ba, önként jelentkezik az Armyba és mint gyalogsági tiszt megy Vietnámba. Sok háborús hős jött onnan vissza, de Rickre mindenki mint 'natural leader' emlékezik, aki semmitől sem hátrál meg és az embereit is győzelemre inspirálja, minden ellenállással szemben. Ezredesként jön vissza a háborúból, Silver Star és Purple Heart kitüntetésekkel. Fotója, ahogy egy bajonettes M16-os gépfegyverrel megy a dzsungelben, könyv címlapjara kerül.

Platoon Leader Vietnamban
2001-ben már masfél évtizede dolgozik a Morgan Stanley & Dean Witter banknál, a leszerelés után jogot végzett és a Corporate Security részleget vezeti. A World Trade Centerben dolgozott már 1993-ban is, amikor a mélygarázsban egy autóbombát robbantottak. Az épületnek nem lett semmi baja, de Rick kimenekített mindenkit a 22 emeletről, amit a Morgan dolgozók elfoglaltak. Sokan túlzásnak tartották.

Túlzásnak tartották saját főnokei is, ahogy a '93-as bomba után minden évben több evakuációs gyakorlatot tartott a Morgan alkalmazottaknak, míg más cégek nem csináltak ilyet a WTC épületekben. Többször mondta, hogy a következő egy repülő lesz, egy jó nagy. Nem tudta mikor, de biztos volt benne. Nem csak gyakoroltatta az épület kiürítését, hanem megafonjával diktálta a tempót is, gyorsabban, haladjunk, levenni a magassarkút. Ha volt terhes vagy mozgássérült, törött lábú dolgozó, akkor nem hagyta, hogy ők kimaradjanak a gyakorlatból, hanem visszaküldött értük valakit tolószékkel és lehozatta őket. Gyakorlásképpen.

Egyesek ekkor mar evakualtak
2001 szeptember 11-én Rick vekkere 04:30-kor csörgött, mint minden nap. Felvette szürke ingjét, személyre szabott, vékonycsíkos öltönyét egy piros selyem nyakkendővel és elsuhant a commuter train felé. Elvileg bent sem kellett volna lennie aznap. Az első becsapódás után pár perccel konkrétan ezeket mondta mobilon legjobb barátjának, Dan Hillnek:

- The dumb sons of bitches told me not to evacuate.
- They said it’s just Building One. I told them I’m getting my people the fuck out of here.

A Port Authority-re gondolt, a New York Area reptereit, hajózását, hídjait, metróit, vonatokat és épületeket felügyelő hatóság, akik az épületben maradásra utasították a WTC körüli cégek biztonsági vezetőit, így Ricket is. El akarták kerülni, hogy a lehulló darabok agyoncsapják az utcára menekülő embereket. Az épület összeomlásat pedig kizártnak tartották.

Rick válasza a Port Authoritynek:
- Everything above where that plane hit is gonna collapse.
- The overweight will take the rest of the building with it. And Building One could take out Building Two.

A 62 éves ezredes nem várta meg a második repülőt, már az első után azonnal elindította az évek során végsőkig begyakorolt evakuációt. Több mint 2700 Morgan Stanley alkalmazott volt szétszórva a déli torony 30 emeletén. Rick mindenkit a lépcsőkhöz terelt, pedig még jártak a liftek. Megafonjával nyugodt de szapora léptekre buzdított a volt Platoon Leader. Utoljára a tizedik emeleten látták, felfelé gyalogolt a lépcsőn pár a listáról hiányzó embert előkeríteni, amikor összeomlott a torony.

A Morgan Stanley hat alkalmazottja halt meg a WTC tornyokban, Rick volt a hetedik. Mindenki más kimenekült.

Rick Rescorla vezeti az evakuaciot a deli toronyban
Epilogus: A Department of Homeland Security a katasztrófa tizedik évfordulóján létrehozta a Rick Rescorla National Award for Resilience kitüntetést kimagasló vezetői teljesítményért egy civil részéről.

A History channel filmje: http://youtu.be/E9iLzu_bGys

5 megjegyzés:

  1. related http://www.youtube.com/watch?v=E9iLzu_bGys

    VálaszTörlés
  2. Tiszteletreméltó történet, na majd ezzel példálózom a következő tűzriadó gyakorlaton

    VálaszTörlés
  3. Egen. Az biztos, hogy utáltam volna a fickó pofáját, ha engem rugdos ki gyakorlatozásként, majd amikor megmenti az életemet, akkor nem győznék hálálkodni... Amióta ismerem ezt a történetet, én is más szemmel nézem az ilyen kiürítési gyakorlatokat, sőt, elvállaltam egy apró feladatot is. Ha valaki beszól, tuti elküldöm neki a wiki cikket Mr. Rescorláról

    VálaszTörlés