2013. június 30.

Skociaban nagyon regen

Vagany diakeveim alatt sok bringaturat toltunk, Csasza, Nedo, Gergo meg en, a kemenymag. A magyar hegyek utan kulfoldre mereszkedtunk, amikor meg nem volt GPS, Internet, hitelkartya de meg mobiltelefon sem. A Bosnyak ter melletti terkepboltban vettunk egy Skocia terkepet, valtottunk az Ibusznal talan ketszaz fontot es elindultunk Ferihegy I-re.
Mind the gap
Geri, ket bringa meg en mentunk Malevvel Lodonba, Heathrow-rol attekertunk King's Cross palyaudvarra ugy, hogy nem is volt London terkepunk! Csak kovettuk a tablakat es megkerdeztunk embereket. Igy ment ez akkor, odaertunk. Vonattal fel Edinburgh-ba es onnan indult 20 napos turank korbe Skociaban. Bringa, sator, halozsak, Globusz babkonzerv es benzinfozo, gigantikus gleccservolgyek es birkak. Csorok voltunk de jo volt az elet.

Stirlingben a kempingben talalkoztunk egy csapat lengyel fiatallal, Aga, Malina es Wojtek, akik hatizsakkal stoppolva csinaltak ugyanezt. Rogton nagy cimborak lettunk, nekunk volt olcso rumunk, nekik olcso vodkajuk, enekeltunk hajnalig es megtanultunk masnaposan tekerni. Gondoltuk sosem talalkozunk tobbet.


Aga-Malina-Wojtek, Geri es a Guns polo
Egy hettel kesobb, tobbszaz km-rel odebb, Inverness, ket kemping is van, rengeteg satorhely, keresunk egy szabad placcot, Geri, neddma, nem a stoppos lengyelek azok? Nagy parti volt Invernessben is, kajara mar alig tellett de vettunk Pringles-t meg Single Malt-ot, Eastern Europe tud elni.

Es osszefutottunk harmadszorra is, teljesen veletlenul ugyanott dobta ki oket a stoppjuk ahol mi is elfaradtunk bringaval. Skye sziget elott a Kyle of Lochalsh obolben, kilatassal Skocia leghiresebb varara. Mar nem vettunk vegso bucsut, annyit mondtuk: Viszlat valahol. Soha tobbet nem talalkoztunk.


Kilatas a kempingbol - Kyle of Lochalsh
Cimet csereltem Agaval, aki a legjobb angolos volt a lengyelek kozul, hogy elkuldom majd neki a fenykepet, amit csinaltam a csapatrol. Mert akkor meg egyetlen fenykepet csinaltunk -az egesz turara volt ket tekercs filmem- es postan kuldtuk el a papirkepet honapokkal kesobb. De nem felejtettuk el, irtam hozza levelet is, kezzel. Aga pedig valaszolt, Wroclawbol. Volt ez 16 eve.


Huszeves Daniel teker a skot szelben
Azota evente valtunk egy levelet, valahol kimaradt 3-4 ev, de ujra megtalaltuk egymast, most mar emailben es facebookon. Aga egy nemzetkozi konyvkiadonal dolgozik marketingeskent, ami angol nyelvkonyveket publikal, o angol es marketing szakot vegzett. Elt Wroclawban es latogatta a baratjat Nemetorszagban, elt Angliaban mikozben pasija Lengyelorszagban vart ra. Most Shanghaiban el a baratja pedig Madridban. Kozben Indiaba es Laoszba kirandul hetvegente, egyedul, ahol neha kanadai hegymaszokhoz csatlakozik.

Par hete irt mailt, hogy ceges konferenciara jon Londonba. Kora reggel landolt, 16 ora repules utan, 16 evvel Skocia utan, felvettem a repteren, megismertem, tenyleg nem valtozott semmit, azt mondja en sem. Este tizig setalunk, London parkjaiban, a Temze partjan, dumalunk az eletrol, mint ha gyerekkori baratom lenne. Tortent par dolog, jartunk par helyen azota.

Wojtek elvegezte a jogot a szulei kedveert, majd rogton alapitott egy ceget, ami kreativ kepzomuveszettel foglalkozik, mindig is utalta a jogot. Malina ferjhez ment Varsoban es masodik gyereket varja. Geribol Skocia utan rendes IT mernok lett de mar nincs velunk, motorbaleset vitte el par eve. Aga meg en jarjuk a vilagot a magunk utjan, neha szoloban, neha parban.


Tizenhat evvel kesobb, St. James Park, London
Chelsea egyik kocsmajaban iszunk egy pohar feher bort, Geri ba'... Rad koccintunk. Nemsokara landol Aga baratja, atjon Madridbol a hetvegere, ugyhogy bucsuzom is. 

Viszlat valahol.


1 megjegyzés: