2012. szeptember 17.

Angol koktelpartik

Ket meroben mas koktelpartin volt szerencsem az angol kulturaval kozelebbi kapcsolatot kialakitanom, Kelet- es Nyugat-Londonban.

Az elsore Jamie hivott meg, akivel 12 oran at bandukoltam vall-vall mellett a 100 km-es London-Brighton turan es ekozben persze megismertuk egymas eletet, almait, baratnoit, mindent tudok rola. Jamie a Fordnal dolgozik mint valami majjer menedzser, de teljesen foldhozragadt figura, kozvetlen, baratsagos, vilagotjart, legjobb arc. A parti a haza kertjeben volt, vagy 100 km-re Londontol keletre. Kocsival mentem, de mint kiderult en vagyok az egyetlen, meghivottak ugyanis mind a kornyezo falukbol voltak. Jamie gyerekkori baratai, szomszedai, nem hittek, hogy barki kijonne Londonbol, plane hogy hoz magyar bort is. A kozonseg tehat videki angol, akiknek egy resze jobban kereso, valami flancos cegnel, banknal, multinal dolgozik Londonban, egy resze pedig megmaradt videken, ovononek, fodrasznak, vagy eppen foghijas epitomunkasnak. A tarsasag tehat teljesen vegyes, de osszekoti oket a kozos gyerekkor, a falu, es szemmel lathatoan ma is a legjobb cimborak - en voltam az egyetlen kulfoldi, szines ember nem volt.

A ruhak elegansak, itt szeretnek feloltozni az emberek, videken is van ra penz es igeny is. A nokon magassarku, lenge koktelruha vidam nyari szinekben, a sracokon zako, zart cipo, elegans nadrag, nehol meg kalap is. A foghijas csavon is, bezony. Az szep koktelruhabol persze van aki szereti kilogatni a fel mellet, szoval ez nem garancia a stilusra, de legalabb nem szakadtak. A nyelv problema, a London kornyeki akcentusok gyakorlatilag mint ha finnul beszelnenek: ismerosen hangzik a fulnek, de egy arva szot nem ertesz. Komolyan, alltam kukan, mosolyogtam, de legtobbszor azt sem tudtam, hogy a marsraszallasrol vagy a teniszrol beszelnek. Azert volt kozos temank megis, nyitottak, megszolitanak, kerdeznek, kis unszolasra kepesek erthetoen beszelni es meglepoen informaltak a vilag dolgairol. NY-ban sokszor volt partin az a benyomasom, hogy ertem a nyelvet, de baseball vagy kosarlabdan kivul mas temank nem lesz, mert nem nagyon informaltak es meg csak nem is utaznak (volt kivetel ott is). Szoval itt a foghijas is tudott beszelni mas orszagokrol, volt velemenye a kocsog franciakrol, es nem volt prud beszolni a bevandorloknak sem - nekem ez bejon, legalabb van tema, nem kerulgetjuk a forro kasat, kozben iszunk es hatbaveregetjuk egymast a hazigazda altal kent szendvicseket es sutiket majszolva.

Prudek vegkepp nem voltak, az angoloknal nekem nagyon tetszik a nem csak csipos de beszolos humor, ha mar basztatnak azt jelenti kedvelnek - ilyen az amcsiknal nincs, sokkal illedelmesebbek ennel. De az angol raadasul obszcen is, nem csak a bloody meg a fuck-ok repkednek gondtalanul, de a dick, a cunt es tarsai is teljesen konnyeden szallnak a grill fustjevel a koktelruhak es zakok felett.

Voltam aztan Londontol nyugatra egy masik barbeque-n, azt hittem majd tovabbfejlesztem a fent kifejlodott szokincsem, de itt alig volt helyi arc, a tarsasag nagyresze teljesen nemzetkozi, amerikaiak, sok orosz, nemet es valahonnan jott egy rasztahaju fekete is. A helyszin nem kerteshaz hanem egy kastely, korinthoszi oszlopokkal, ko vazakban virag, a kertben profi DJ nyomja a zenet es egy tizfos catering ceg suti a burgereket, keveri a koktelokat. Kerek asztalokon feheren teritve, ha esetleg leulnel. A divat itt is koktelruha a csajokon, de a fiuk kozul mar sokan shortban, papucsban. Mondhatnank lazabb partinak, ha tul tudnam tenni magam azon, hogy egy kastely udvaraban vagyok, ami elott Bentley-k es Porschek parkolnak. En meg hoztam egy barna zacskoban egy uveg vorosbort, mert mar csak igy neveltek, de vegul nem volt pofam kitenni a francia pezsgok melle.

A hangulat nagyon is New York-i: szemrevalo de kisse mu csajok probalnak felszedni gazdag vagy magukat gazdagnak feltunteto pasikat. Aszondja Marc: Oh Hungary... very nice, van ott is par befektetesem. Wall Street exec vagyok... te mit is csinalsz? Szevasz Marc, en is nyomtam a Wall Streeten az IT-t par evig, de eljottem, tul belterjes volt mar nekem (gondoltam poenra veszem a nagykepuseget, de meglepetesemre ez a duma itt nem volt szatirikus, hanem pont beleillo). Tokre megertelek Dan, nagyon jo arc vagy, el kene jonnod az en partimra is, itt a nevjegyem. Itt meg az enyem. Ennel komplexebb vaker nem kell, senkit sem erdekel mit csinalsz valojaban, a legtobben itt szerintem nem is csinalnak semmit.

Harom ev New York utan kifinomult szemeim eleg hamar kiszurtak a melegeket, a gold diggereket es hogy rajtam meg a fekete sracon kivul mindenki nyakaban David csillaga aranylik. Olvasott emberkent a hazigazdanak akkor boldog szulinapot a tobbieknek meg Shana Tovat kivanunk, ma van az ujev unnepe - betegre zabalom magam az isteni finom zsido sutikbol. Eljott a pont, amikor a fiatalok elkezdtek beugralni a poolba, akik nem oltoztek at bikinibe eleg gyorsan, azokat beloktek ruhastul, a DJ pedig feljebb nyomta a hangerot.

Ideje olajra lepni, a negyedik helyi taxitarsasagnak vegre van szabad autoja, hogy elvigyen a legkozelebbi vasuthoz, de csak fel ora mulva, ez bizony nem Central London. Reggel lattam, hogy leeresztett a bal hatso gumim, de neha kell vonatozni is. Mire megjon a kocsi mar oten vagyunk, epp egy milliomosok partijarol jove, ahol mindenki tette az agyat, hogy o mennyire gazdag, meg fontos meg szep, de akkor ez volna itt a csoro frakcio. A vasutallomashoz erve varatlan vita alakul ki, hogy a 15 fontos fuvart hogyan kene ot reszre osztani. Ez a kemeny, nem a hajozas - pedig ott a vas uszik a vizen.

5 megjegyzés:

  1. Jó volt, hogy megírtad. Egy baja van: ehhez nem lehet mit hozzászólni ;-)

    VálaszTörlés
  2. Itthon is van hasonlo erzesem neha. Elmegyek egy jupie buliba, mindenki adja a nagy embert, aztan megy a soherkodas. Egy osztalytalalkozo is kemeny tud lenni ebbol a szempontbol.
    Amikor eloszor voltam borsodban egy kertipartin, en se sokat ertettem belole. Hadartak es a kifejezeseket se, aztan amikor belottem a temat mar konnyebb volt :) viszont etettek, itattak mindennel. Zsiregeto kolbasz, alkoholmentes barackpalinka, norbi update oldalas. Bar koktelruhaban egyik se volt.

    VálaszTörlés
  3. Belotted a temat = foci? Froccsel kiserve minden zsiregetove valik, jol tudom? :)

    VálaszTörlés
  4. Úgy látom Tompa Mester örök érvényűt alkotott:) Ergo már klasszikusnak számít a a vas és a keménység esete. Én is voltam egy koktélpartin Maidenheadben ami utcabálnak indult, csak elvitte az eső meg a 13 fok, de lemaradtam az első feléről az edzés miatt és nagyon gyorsan kellett bepótolni a lemaradást.Így a második felére kevéssé emlékszem:)

    VálaszTörlés
  5. :) ismet jo volt a tolladbol olvasni az angolokrol. ugyan en ilyen pucc-partiban nem voltam, de a masik-bol volt boven reszem. viszont taxi, eating out vagy barmi mas osszeg szetosztasa soha nem volt problema. 15/5=3 mindig mukodott. es ha kajalni voltunk, akkor se szamolgatta senki, hogy 'de en 1 fonttal olcsobb kajaat ettem'. (max olyan ket kategoria volt hogy alkoholosok/nem alkoholosok, desszetesek/nem desszertesek)

    VálaszTörlés