2012. július 29.

Olimpia 2012 - Apa, kezdodik


Londonnak az idei tavasz eleg suru volt, ket hettel az Olimpia elott meg senki sem volt nagy lazban. Aprilisban London Marathon valami 40.000 induloval, utana a Queen Diamond Jubilee-je, hogy Bozsi 60 eve van a tronon, az egesz British Empire tombolva unnepelt, imadjak az oreglanyt, plane amiota ilyen szep ifju kiralyi parunk van megint. Diana idosebb fia, Prince William es Catherine tenyleg gyonyoruek, fiatalok es elegansak, pont amilyet minden brit kivan tronorokosnek. Volt tenisztorna Wimbledonban, a foci EB bar nem itt zajlott, de itt a foci a minden, szoval hetekig masrol sem volt szo. Aztan egyszercsak azt irjak az ujsagok, hogy Gyerekek, ket het mulva Olimpia!

Felreertes ne essek, az angolok atom profik. Evek ota keszulnek ra es ha jobban odafigyeltel, lattad minden nap, hogy epul ez-az a varosban itt-ott, kesz lesznek, nem vitas. Ez egy hiper-modern varos remek rendori jelenlettel, ott vannak mindenhol, de sehol sem zavaroan, hanem segitenek, iranyitjak a tomeget, bonyolitjak a rendezvenyt, hatarozottan, profin. Ennek ellenere en hianyoltam az oromet a felkeszulesbol. A sajto csak azt szajkozta az itteni BKV-val az elen, hogy milyen fennakadasok lesznek a kozlekedesben. Varunk ugye egy millio plusz latogatot az amugyis erosen zsufolt nyari turistaszezonhoz kepest. Lesznek orszaguti versenyek, mint bringazas, gyaloglas, marathon, triathlon, amik bizony a varos kozepen mennek, lezarnak azokon a napokon mindent, nem csak a rakpartot, hanem az egesz belvarost. 

Aztan az olimpiai savok... egy szot hadd szoljak London utcai kozlekedeserol, most mar tobb honapja probalok autoval kozlekedni. En ilyen elszurt varost meg nem lattam sosem. Vezettem Nordkapptol Roman at Fokvarosig jobb- es baloldalt mindenhol, New Yorkban, Guatemalaban es Argentinaban, bringaztam Kalinyingradban (az kemeny volt), de ilyen szar utcarendszert meg sehol. Nem untatlak a reszletekkel, de nem a baloldalt vezetes a gond. A szuk savokat, ahol egy utcan nem fer el oda-vissza egy auto, csak ha lehuzodok egy kapubealloba, meg lehet szokni. A rengeteg emeletesbuszt, amik szelesek, keresztbeallnak es mindig nekik van elsobbseguk, azt is. De hogy nincs egyetlen egyenes utjuk, ami ketsavos lenne... egyetlen Ulloi ut, Rakoczi ut, Kerepesi ut, Vaci ut... egy se! Csakis girbe-gurba kacskaringos utjaik vannak, amik max ketsavosak, de azon van buszsav, ami neha elfogy es a busz visszasorol, van bringasav, jobbrakanyarodosav, mindenhol, folyton elfogy a savod es sorolni kell, zoldhullam sehol. Gyakorlatilag ejjel kettokor ha harom auto van, akkor is ket ora atmenni a varoson. Budapesten ez 15 perc. New York-ban husz. Na akkor erre a szar kozlekedesre dobd ra, hogy a nagy (!) ketsavos utakbol lecsiptek egy Olimpiai Savot, amin harom hetig csak a sportolok, birok, edzok mehetnek speci buszokkal a hotelek es stadionok kozt. Remek otlet, maskepp tenyleg soha nem ernenek oda, de innentol a felszini kozlekedest a normal halandok felejtsek el.

Csinaltam par kepet is: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/LondonOlympics

Az atlag londoni tehat hetek ota csak panaszkodik, milyen szar lesz minden. Mintha otthon lennek, gondoltam, mondjuk ok kozben profin megcsinalnak mindent legalabb. 

Juli 25, szerda, ket nappal a megnyito elott, eloszor erzem, hogy valami mas. Megjottek. Egy saskahad. Normal esetben is van szocske a reten, de most minden fuszalon ezernyi. Ulnek mindenhol. Millionyi ember az utcakon! Bameszkodnak, huzzak a borondjeiket, csoportokban, mindenhol ott vannak es a vilag osszes nyelven beszelnek. Profizmus a varostol megint: nehany metromegallo ideiglenesen csak exit-only, vagyis feljonni lehet, lemenni nem. A belvarosban ugyis 5 perc setara van a kovetkezo megallo. Valamint ha UK-n kivul vettel olimpiai jegyet, postan kikuldtek a jeggyel egyutt egy metrokartyat is, hogy ne szivjal az automataknal rogton az elso nap, juss el a hoteledbe es masnap feltoltesz ra penzt. Nem hulyek az angolok.

Neonruhas segitok a Hyde Park
bejaratanal es mindenutt
Szerda este kimegyek a Hyde Park parkba futni es leesik az allam. Na nee, mit keres itt ez az irdatlan sok ember az en hatso udvaromban? Nincs semmilyen rendezveny ma este es minden talpalatnyi fuvon ezrek. Mondjuk a szazeves rekordot donto szar tavaszunk utan vegre kisutott a nap, szoval a sok turista melle meg a londoniak is kijottek a parkba kis napot szivni munka utan. De miutan megszokta a szemem, nagyon jo erzes fogott el, itt az egesz vilag, nalunk, fiatalok, boldogok, izgatottak, mindenki valamilyen zaszlot lenget es elvezi, hogy itt lehet. A napi 12 km futasom alatt ma tucatszam jonnek szembe olyan csajok, testhezallo vekony sportruciban, futva, akiknek a hasan sziklat lehet torni. Hello, szivi, te nem voltal itt mult heten... Ezek bizony sportolok, hisz a megnyito csak ket nap mulva, meg nem koltoztek be az Olimpiai Faluba, addig is a Hyde Parkban kocognak egy kicsit. Nem rossz latvany. 

Juli 27, pentek, ma van a megnyito es ket napja helikopterzugasra ebredek. Nem vagyok videki gyerek, harom ev Manhattan utan nekem a helikopter olyan mint Tapioszecson a kakas hangja, ropkodtek ott is fel-ala, de Manhattan fole nem repulhet be egy szitakoto se 9/11 ota, csak a Hudson es az East River folott mennek. London mas, itt berepulnek a varos fole, alacsonyan, de altalaban csak athuznak felettem. Nos amiota Olimpia van, azota a lakasom felett allnak es filmeznek, mert a Hyde Park sarkan valami mindig tortenik, meg harom hetig. De en akartam a varos kozepen lakni.

Duran Duran in Hyde Park
A megnyitot az Olimpia Stadionban nezni tobbezer font, otthon TV-n egyedul kicsit unalmas, valaszthattam, hogy magyar rajongokkal nezem az itteni magyar etteremben, vagy angolokkal a Hyde Parkban. Ha jobban meg akarom ismerni ezeket a mokusokat, akkor a parkban a helyem. A mult heti Bruce Springsteen es Paul Simon koncert helyen a Hyde Parkban oriasi megnyito unnepseget rendeztek. Egy esten fellep negy eloado kepviselve Nagy-Britannia tartomanyait: a skot Paolo Nutini, az angol Duran Duran, a velszi Stereophonics es az eszak-ir Snow Patrol. Lehet mi magyarok nem ismerjuk oket, max a Duran Durantol ket szamot meg a 80-as evekbol, de ez itt Anglia, korulottem 20.000 ember, akik kivulrol fujjak oket, nekik ezek az Edda, a Geszti Peter es az Animal Cannibals. A Duran Duran profi showmesterek, allat jo hangulat van!

Este 9-kor pontban megall az ejfel utanig tarto koncertsorozat es a szinpad egy oriaskivetitove valtozik, amin bekapcsoljak az olimpiai megnyitot, eloben, amit ti is lattatok TV-n, csak korulottem allt 20.000 brit es nemzetkozi rajongo a Hyde Parkban, sorrel es hotdoggal a kezukben :) 

A megnyitorol annyit, hogy Amerikabol jove a britekkel a legnagyobb bajom az understatement. A tulzott szerenyseg. Rengeteg okuk lehetne magukra buszkek lenni, de nem azok, kritikusak, kozben marha jo dolgokat csinalnak, idehaza es kulfoldon is. Ritkan hallom az I'm proud to be British mondatot, aki itt befut szinesz, zenesz, rohan Amerikaba penzt csinalni es igyekszik elrejteni angolsagat, akcentusat, idehaza meg is hurcoljak ezert aztan. A bevandorlok szeretnek itt elni, de Amerikahoz kepest nem erzem rajtuk azt, hogy ok britnek valljak magukat, hogy azok akarnanak lenni, mig amerikainak lenni egy mitosz, a legtobb bevandorlo par ev elteltevel buszken mondja, hogy I'm American, mert resze akar lenni ennek a mitosznak, amit Hollywood is szaporan epit. Anglia nem ilyen jo a self-marketingben, ok csak csendben ideraknak egy szuperul mukodo orszagot, es lehet, hogy nem is akarjak annyira, hogy ezek itt angolnak mondjak magukat.

Masreszt a pekingi olimpia megnyitoja utan Tony Blair is kabe azt mondta, hogy Te jo eg... ezt hogyan lehet felulmulni? Maskeppen. Angolosan. Szerintem annyi szinten volt zsenialis a megnyito, hogy csak na. Felvezette an angol hozzajarulast a vilagtortenelemhez, a vilagkulturahoz, buszken de nem arrogansan emlekeztetett arra, hogy mi voltunk a vilag vezeto hatalma evszazadokon at. Majd nagyon ugyesen atvezette ezt a modern korba, ahol mar minden facebook, iPhone, twitter es a popzene, bemutatta, hogy Anglia ebben is kozponti szerepet jatszik olyannyira, hogy egy informatikust unnepeltek, a WWW feltalalojat. Meg persze a Beatles-t, Rolling Stones-t es rengeteg mas muveszt. Megdobbento, mennyi brit zenet hallgatunk es lehet nem is tudjuk, hogy ezek britek, mert nem verik a melluket vele allandoan.

Mindent elert a megnyito, amit elerhetett: osszehozta a tobbezereves kulturajukat a modernkorral, emlekeztette a vilagot, kik is az angolok, mi mindent kapott a vilag toluk, es emlekeztette erre a briteket magukat, mondvan: _ma_ van az a nap, amikor teli torokbol kialthatod, hogy I'm proud to be BRITISH! God Save the Queen!


A megnyito egyik resze volt a klip, ahol James Bond alias Daniel Craig elhozza helikopterrel a Buckingham Palotabol az uralkodot. Nem tudjatok elkepzelni azt a visitast a Hyde Parkban, amikor a delceg Daniel kiszallt a fekete autobol. De meg ennel is nagyobb kiabalas volt, amikor megjelent a Queen! "Good evening, Mr. Bond" es a nepek orjongtek, mint ha egy rocksztar lepett volna szinpadra. Imadjak a kiralynot! Imadtak az egesz klipet, en is, a BBC csinalta, tudnak a sracok, volt benne James Bond, Buckingham Palota, helikopter, naplemente es persze a nagyfulu corgik :) Her Majesty the Queen bevonult a Olimpia Stadionba, felcsendult a brit himnusz es korulottem 20.000 torok enekelte konnyes szemmel, hogy

God save our gracious Queen
Long live our noble Queen
God save the Queen
Send her victorious
Happy and glorious
Long to reign over us
God save the Queen

Ekkor rajottek a londoniak, hogy az Olimpia egy megtiszteltetes. Itt van az egesz vilag es orul, hogy itt lehet, a mi szep varosunkban, tisztelegnek a kulturank elott, legyunk hat buszkek es udvozoljuk oket meltosaggal.

A XXX. olimpiai jatekok elkezdodott.



10 megjegyzés:

  1. Sajtovisszhang: http://olimpia.origo.hu/london/20120729-danny-boyle-jo-szinosznenek-tartja-ii-erzsebetet.html

    VálaszTörlés
  2. Mar alig varom!!!! Hello, London!!!!

    VálaszTörlés
  3. láttam a megnyitót, Nekem nagyon tetszik. HAJRÁ MAGYAROK!!! Tiszta London lázban égek. Töltsd ki ezt a sportkvízt: http://bit.ly/london-kviz és tedd próbára tudásod!

    VálaszTörlés
  4. "The uploader has not made this video available in your country." ;)

    VálaszTörlés
  5. Jogos, try this: http://phil-i-am.com/home/james-bond-feat-the-queen-olympia-2012-intro/

    VálaszTörlés
  6. Olvasoi erdeklodes okan megosztom, amit talaltam a corgikrol :)
    The Queen has owned more than 30 corgis during her reign, starting with Susan who was a present for her 18th birthday in 1944. A good proportion of these have been direct descendants from Susan. Her Majesty currently has five corgis - Monty, Willow, Holly, Emma and Linnet.

    VálaszTörlés
  7. Már alig vártam, hogy tollad nyomán olvashassak arról mi zajlik az esős albion fővárosában. Nem csalódtam :D

    VálaszTörlés
  8. "napi 12 km futasom"

    NAPII????? :)

    VálaszTörlés
  9. Napi-heti... a tortenet szempontjabol lenyegtelen reszletek ;)

    VálaszTörlés
  10. nagyon jo iras, es szuperul irja le a hangulatot, ami egesz Londont, Angliat atjarta az Olimpia alatt. En ugyan csak az ingyenes bringaversenyre jutottam ki, de igy is kulonleges volt ilyen kozelrol megtapasztalni az Olimpiat. Tegnap mikor bementem az irodaba az embereken lehetett erezni a hianyerzetet, hogy vege...

    VálaszTörlés