2011. augusztus 21.

Yosemite

Yosemite Valley
Yosemite az a volgy, ahova a legjobb svajci es francia es olasz sziklamaszok is elzarandokolnak egyszer egy eletben, sokan ittmaradnak egesz szezonra - majd egy masikra… Pedig Svajcban is van hegy. De nem egeszen ilyenek. A volgy 1400m korul nem is olyan magas, a kornyezo hegyek 2400 korul, nem ez a kulonleges. Attol vilagszam a hely, hogy az egesz volgy mintha egy froccsontott granitkad volna. A hegyoldalakon nincs fa, se fogas, csak ezer meter sima, fuggoleges granitfal, egyben. Valakinek volt fantaziaja, mert teleszorta meg vizesesekkel is, rogton a bejaratnal jobbra a Bridalveil Falls, az egyik kisebb 200m-es darab. A korornaekszer a Yosemite Falls a maga 720 meterevel, amit csak a szemkozti hegyrol lehet igazabol jol megnezni. A Niagara 60 m - teny, tobb viz zudul ott le, de ha jokor jossz, tavasz vegen, olvadaskor, akkor ez sem eppen vekony. Mi jokor jottunk :)

A Yosemite Falls duzzadt a sok olvado ho alazuhano vizetol, cserebe a Tioga Pass meg zarva volt, mert 4m ho fedte az utat. A tavasz itt egy hetig tart es junius elejen van, a tel aug vegen kezdodik, ezt nem art tudni :) Aki ide jon, annak ot jotanacs. 1) Active bear area, a tobbit az utikonyvbol olvasd el, de ne vedd felvallrol. Ne riasszon el, csak ne legy ostoba. 2) Tankolni a parkon kivul, odabent egyetlen benzinkut van es meregdraga, ez Death Valley-re is igaz. Valamint feltank ala ne engedd a mutatot. Ebben a ket parkban 100-200 km-re van a kovetkezo benzinkut. De mivan ha nincs nyitva? Nincs benzin? Legyen 300km-nyi tartalekod a tartalyban, kulonben nagyon butan nezel. Hamar itt tartunk, mi az eselye, hogy napi 8-10h vezetesnel a sivatagban befigyelsz valamit az uton es defektet kapsz, feltengelyt torsz? Meglepoen sok. A kovetkezo auto lehet egy nap mulva jon, a kov. trailer mondjuk ketto, ja, GSM terero nincs itt sehol. Ebbe akkor sem kell feltetlen belehalni, de sokat javit a varakozason, ha van eleg benzin futeni ejjel es ket napi kaja pia nalad. 3) A parkon beluli szallasok egy evre elore elkelnek, de van kocsid, a parkon kivuli elso par faluban kivalo motelek vannak, csak kicsit tobbet kell menni egy nap. 4) A parkon beluli utakon ha nem kapsz be egy buszt magad ele akkor is nehez 35 mph fole menni, en probaltam - ezt kalkulald be az itinerbe. 5) Ketezer meter folott mesz egesz nap, az argentin cikkemben leirt igyal-vizet-amit-birsz strategia itt is ajanlott migrenek ellen. Amikor mar hasogat, keso.

A mentes
A Sonora Pass-on visszafele autozva gondoltam kell nekem egy kep, a hagot jelzo tabla, az ut menti 3 meteres ho es en. Nem volt jo otlet. Meg egy csomot kellett menni a hago utan mire vegre lett egy hely, ahol nem volt 3m hofal az ut szelen hanem egy sima homokos padka. Lehuzodok ket kerekkel es rogton besupped az auto a puha es hotol nedves homokba, de erre meg fel voltam keszulve. A kocsi segge meg mindig kilog, elorebb gurulok meg ket metert, ahol a homok padkat ho boritja. Fatalis tevedes. A ho alatt valojaban mar nincs padka! Az auto jobb ket kereket a ho nem tarja meg es a semmibe zuhan, az ut szelen felhasalunk alvazzal, a bal ket kerek megemelkedik, jobbra meredek hegyoldal lefele. Imola, azonnal massz a bal hatso ulesre!! En kinyitom a sofor ajtot es kilogok, hogy ne boruljon le a verda. Itt szusszanunk egyet, gondolkodjunk :) Hatha ki tudunk jonni, elvegre terepjaro. Kiallunk a bal elso es hatso ajto kuszobere nyitott ajtoknal, hogy legyen a kis padkan levo ket kereknek valami tapadasa, 4WD-lock es felezo bekapcs, ASR kikapcs, rukverc, gaz. Szeirntem kijott volna az auto de a probalkozastol meg jobban volgy fele doltunk es nem mertem folytatni. Ideje integetni, valaki csak megall.

A mentes latvanyos volt, a megallo elso random pickup truck egy egesz iskolat is elhuzott volna konnyeden. Emberunk kiszall, azonnal kirak tiz neon-piros forgalmi bolyat es ezzel lezarja az egesz hagot mindket iranyba, miattunk. Mert tiz tonnaig jo vontatokotel meg bolyak ugy vannak az embernel. Ez egy nagyon mas vilag. Itt nem biznak senkiben, csak magukban es a jo szomszedokban. Minden kocsi kepes hoeket is vinni elol, mert maguk kotorjak le az utat havazas utan. Nem varnak a rendorre, van mindenkinel shotgun a kocsiban, majd utolag elmondjak a sheriffnek mi volt. Nem hogy a kozel-keleti helyzet nem ismerik, de hogy San Franciscoban mi van sem erdekel senkit. Itt el az a reteg, aki szo szerint veszi az amerikai alkotmany masodik fuggeleket: Az embereknek joga van fegyvert viselni, hogy barmikor meg tudjak vedeni magukat a szovetsegi kormany tulkapasaitol. Ez van beleirva, es ok ide soroljak az M4-es gyorstuzelesu gepkarabelyt is. Ennek ellenere szerintem a legbaratsagosabb emberek a foldon, minket mindenesetre mosolyogva huztak ki a szarbol.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése