2011. június 8.

Hatekonysag a munkahelyen

A multkori cikk utan eszembe jutott meg par gondolat. Csak azert osztom meg oket, mert nincs benne semmi kulonleges, barmelyik cegnel megvalosithato. Olyan dolgok, amiben az amcsik, akiket eloszeretettel osztok hulyesegeikert e blog hasabjain, jok es erdemes ellesni toluk par trukkot.

Magyarorszaghoz, Ausztriahoz, Nemetorszaghoz de meg a britekhez kepest is brutal hatekonynak erzem a munkavegzest itt. Multkor irtam par jelentos tenyezot ezugyben:
  • kevesebb oraban tobb melo
  • szakerto fonokok, akik dolgoznak is
  • motivalt munkaero, akit nem kell ket kezzel verni, hogy igyekezzen jol csinalni
Par masik markans kulonbseg az Europaban tapasztalt multinal valo dolgozashoz kepest: 

1) Vitatkozasi stilus
Hegyeshalomtol nyugatra mindenhol alap, hogy nem szemelyeskedunk, hanem a problemara fokuszalva otleteket vitatunk meg. Legyintunk, hogy persze, de csak kulfoldrol visszajove tunik fel, hogy a magyar mennyit kepes szemelyeskedni, hogy gyakorlati kerdesekben milyen surun dont a politika es nem az eszerv. Ideat lattam a legjobb "Profik vagyunk" hozzaallast, vagyis a legjobb otlet nyer, barki hozta is, es onnantol azt finomitjuk, az egesz csapat egyutt.

2) Szekeret egy iranyba huzzuk
A nemeteknel es odahaza tunt fel, hogy milyen magasan kepzett es milyen okosak a kollegaim, puszta intelligenciat es tudast nezve. Komolyan. Sajnos ebbol csak keveset tudunk termekekben, elvegzett projektekben csillogtatni. Ismer mindenki olyan szuper-okos kollegat, aki sokmindennek a legmagasabb szakertoje, de igazabol csak arra hasznalja ezt, hogy leszolja a te otleted. O maga nem ul neki es csinalja meg jobbra. Ezzel itt meg nem talalkoztam. Vagy megcsinalod te jobbra, vagy befogod a szad. A termeknek jovo hetre kesz kell lennie es pont. A szuper-okos szakertok felhivjak a figyelmet problemakra, amit mar most latnak, de alapvetoen elore toljak es nem vissza huzzak a szekeret.

3) Donteni es hibazni merni
A leginkabb lenyugozo viszont az, hogy milyen gyorsan kepesek donteni. Bezavarnak negy mernokot es egy igazgatot egy szobaba, gyorsan megvitatjak, helyben dontenek -nyilvanvaloan felinformaciok alapjan- es el is kezdenek ezen dolgozni, rogton. Nem, nincs kitesztelve az utolso lepesig, nincs lespecifikalva tokeletesen, biztos lesznek doccenok az uton, de felkesz kocsival mar indulunk is es menetkozben rakjuk fel az ajtokat. A fonok azert ul ott, mert o tarja a hatat mindezert, vallalja a rizikot. A dontest az is segiti, hogy minden teruletnek van egy szakertoje, akinek lehet tippeket otleteket adni, de az ove az utolso szo. Nekem foleg a nemetekkel es britekkel volt sok vitam ebbol, amikor az en teruletemhez nem erto ember mondta, hogy Danikam, szerintem negy het teszt nem eleg, legyen nyolc het mielott elesbe megy. Itt siman ramhagyjak, ha osszeomlik ugyis en allok alatta es fogom ujrarakni. Alapvetoen elhiszik, hogy ertek hozza.

Nem nagy tudomany, de megis ezekkel a hatekonysag latvanyosan fokozhato. Barhol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése