2011. február 23.

Angolutdas a valo eletben

Az ember jar mindenfele onkepzo oktatasokra, diplomaig es utana is, ennek ma mar szerves resze a nyelvtanulas, hala az egnek. Mig minden mas teruleten meggyozheto vagyok az elvi tudas szuksegessegenek, nyelvtanulas teren csakis a praktikus megkozelitesben hiszek. Mondom az alabbiakat azoknak, akik sok penzt es idot forditanak nyelvtudasuk fejlesztesere es megis elegedetlenek vele. Tiz eve olyan helyeken dolgozom, ahol folyamatosan multiknak interjuztatok embereket (es interjuzom is neha:) nemetul es angolul, MO-on, Nemetorszagban es az USA-ban. Osszeszedtem par dolgot egy csokorba, az en benyomasom, tapasztalatom alapjan, hatha segit a hasznos dolgokra fokuszalni, hamar penzt adunk a nyelvtanarnak, ne a lenyegtelennel foglalkozzon. Ja, a nyelvvizsgad, az senkit se izgat, sehol. Diplomahoz kell, utana mar csak magadnak tanulsz, interjun siman kulfoldiul kell beszelni, ennyi.

Bizonyara vannak mindenhol sznob korok, akik orommel kapnak azon ha rosszul mondasz valamit, hogy kizarjanak koreikbol. De a mai globalizalt vilagban olyan sok emberrel talalkozunk, akik valamiert fontosak, de helytelenul beszelnek, hogy szerintem az uzleti eletben mar mindenki hozzaszokott ahhoz, hogy a nyelvet kommunikacios eszkoznek hasznalja, ne ertekhatarozonak. A celja az informacio hatekony csereje, amig ez megvalosul, mindenki boldog. Hatekony, vagod? Vagyis nem akkor neznek butanak, ha egyszeru szavakat hasznalsz, hanem ha ooooo-zol es korulmenyesen fogalmazol, nehezen erthetoen. 

* Szokincs *
Csak egyszeruen, hasznald a legkonnyebben ertheto szot akkor is, ha mar 3x ismetelted. Egy targyalason vagy konferencia hivason jo esellyel tobb masik nem-anyanyelvu is van, mindenki orul a legkezenfekvobb kifejezeseknek. Nem kell izmozni ezen. Keruljuk a szlenget, filmekbol felkapva nem tudhatjuk, hogy milyen retegeket azonositanak egy-egy kifejezessel, a tobbi kulfoldi meg csak siman nem fogja erteni. Privat beszelgeteseknel probalkozhatsz szlenggel a jobb beilleszkedes erdekeben, de csak olyan baratokkal, akikrol tudod, hogy kijavitananak, ha rossz helyen alkalmazod. Az illedelmes amerikaiak nem fognak, te is butan neznel, ha egy brit kollegad magyarul olyat szolna, Ha’ ki ez a sukar legeny ottan?

* Kiejtes *
A magyar akcentus alapvetoen jo, mert precizen betu szerint beszelunk es meg ha nem is tul szep, de konnyen ertheto. A kinai, indiai, fhanszia sokkal rosszabb. Ezen sem kell izmozni. Ha csiszolni akarod, kezdd a tobbtagu szavak hangsulyozasaval, pl. representative, itt a SEN-en a hangsuly es az amerikai nagyon puha t-ket ejt, inkabb d, ha egyaltalan. Twenty = tuenni. 

* Nyelvtan *
Maradjunk biztonsagos vizeken megintcsak. Az amerikaiak meglepoen keves igeidot hasznalnak, gyakorlatilag Present Perfect es Present Continuous, tehat Have you seen that movie? No I haven’t, valamint We’re going to that pub now, wanna come? Az egyszeru jelen, egyszeru mult, egyszeru jovo ritkabb. A tobbi pedig nem is letezik. A segedigek hasznalatat nem lehet tankonyvbol megtanulni, mert az orszagtol, tarsadalmi retegtol, eletkortol, stilustol fugg, hogy mit jelent a could, would, should, may, might es tarsai, melyik mogott milyen komoly szandek vagy felszolitas ertendo. Ezt csak itt elve kezded kapizsgalni.
Nemetben kicsit mas, ott ha elszurod a neveloket es ebbol kifolyolag a melleknevragozast, akkor egyszeruen erthetetlen lesz a mondatod es nagyon nehez lesz kitalalni mit akartal mondani. Sajnos itt preciznek kell lenni, ismetlem, hasznalj egyszeru szavakat, amiknek tudod a nevelojet stabilan. Az eloszavaknak pedig meg kell tanulni, milyen esetet vonzanak, nincs mese, von mir, fur dich. Genitivet a kutya nem hasznal, konjunktivot sem, szep, de csak osszezavarja a nepet.

* Duma es iras *
Na ezen kell izmozni. Beszelni gyorsan kell az uzleti es a privat eletben egyarant, New York-ban plane. Kozismert, hogy oket USA-n belul baratsagtalannak tekintik, de en azt mondom, ha kepes vagy a mondandodat 15 mp-ben elhadarni, mindenki segiteni fog, az utcan, barhol. Gyors, hatekony, informaciocsere, imadni fognak. Fontosak a 3 mp-es lift-beszelgetesek, ha valaki trefalkozik veled, fontos a gyors comeback, a frappans visszavagas. Mindegy mit reagalsz, csak kb. relavans, poenos es gyors legyen. Vesz eseten odavagsz egy "Fair enough", "You bet!", "I told you!" vagy ilyen maszlagot egy kacsintassal. Ha ezeknel keresed a szavakat meg a ragozast es elmulik a pillanat anelkul, hogy reagaltal volna, na akkor neznek bambanak.

Az irott levelrol igazabol egy kulon posztot kene nyissak, de roviden csak annyi: mi europaiak mindig tul sok koritest irunk, szines tortenetet meselunk irasban is, tul sok infot rakunk bele, igyekszunk szepen irni. Ez az amcsikat a fraszba kergeti, sok melo nekik ennyi prozat olvasni. Plane hogy legtobben telefonrol maileznek. A jenkik helyesirasa sokkal rosszabb, mint a nemeteke vagy a briteke. Szerintem sosem fektettek ra hangsulyt az iskolaban es kesobb se erdekelte oket. Nem neznek le, ha a tied is rossz, de szerintem itt legyunk mi jobbak. Ha irsz akkor ott a gugli melletted, ne legy lusta, olyat pedig gondolkodo ember ne rontson el, hogy it’s/its, they’re/their, effect/affect. Ne legyints, hogy ugyan mar, ezeket az amerikai szuletesu ertelmisegi kollegaim minden nap elrontjak. Ha nem tudod, hogy sporadic vagy sparadic, inkabb ird azt, hogy random.

Remelem volt valami hasznos szamodra is, tenyleg varom a velemenyeket a hozzaszolasok kozott. Egy-kettot mar kaptam, szerintem abbol osszejon egy folytatas cikk is, pl. Milyen idegen nyelveket tanulnak az amerikaiak? Tanulnak? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése