2013. augusztus 29.

Boarding School

Jopar dologgal talalkozunk filmekben, konyvekben, amirol ugy gondoljuk ezek ilyen mult szazadi dolgok, ma mar kihaltak. Aztan eljossz Angliaba es latod: elnek, virulnak. Az egyik ilyen a Boarding School, magyarul bentlakasos iskola vagy internatus.

Van europai orszagokban is internatus minden fele, de ez valojaban egy angolszasz hagyomany. Erdekes modon egyike azoknak, ami az USA-ban is viragzik a mai napig, pedig ok aztan nem sokat vettek at a Commonwealth nemzetek szokasaibol. Az elit oktatasa megis brit alapokra tamaszkodva tortenik Amerikaban is.

Filmekben es konyvekben sok helyen talalkozunk Boarding Schoollal, J.D. Salinger Zabhegyezojeben hosunk Holden pont egy ilyen helyrol szokik meg Pennsylvaniaban, vagy emlitsem Erich Kastner ifjusagi regenyet A repulo osztalyt, vagy ujabb mesekben a Harry Pottert vagy akar az X-Men sorozatot, az is bentlakasos iskola volt. 

Diana, Harry, William es Charles az Eton College elott
Ami Angliaban es Amerikaban mas, hogy az allami oktatas pocsek. Public Schoolba csak a szegenyek jarnak. Hatalmas Private School rendszer alakult ki es ebbe tartoznak a nem allami egyetemek is. Ennek a magan iskolarendszernek az elso lepcsoje a Prep School. Ide 10-14 eves korig jarnak a sracok, van belole Board es Day tipusu is, Boy/Girl szeparalt es Co-Ed fajta egyarant. Nagyon reszletes statisztikak vannak fuggetlen szervezetektol, amik osszehasonlitjak az iskolak szolgaltatasait, pl. melyiknek van a campuson golfpalya, mert 14 evesen mar boven kell golfozni, valamint a gyerekek tanulmanyi eredmenyeit. Az egyik hiresebb, az Eton College-nek 82%-os A grade-je van, vagyis a diakok jegyeinek 82%-a otos. Ez egy Boys-only es Board-only iskola, nincs bejarasos verzio. Ide jart Prince William es Prince Harry is evi 32.000 fontert.

Tegnap ebedeltem az egyik nalunk dolgozo igazgatoval, nem nagy igazgato, csak kicsi. Nem igazan gazdag, nem milliomos, egy haza van, ket kocsi es evente 2x megy szabadsagra. Most lesz 10 eves a fia es elmondta nekem a gondolatmenetet. Ha Public Schoolba kuldom a fiut, akkor nagyon kozel kell lakni a sulihoz, mert lakhely szerint vagy jogosult oda jarni. A keves tenyleg jo Public School kornyeken egy haz megfizethetetlen. Ha Private Schoolba jar, napi bejarassal, akkor lakhatsz egy orara is a sulitol, legfeljebb majd utazik a gyerek minden reggel. 

De a baratom szamara nem kerdes, hogy a legjobb megoldas a bentlakasos Boarding School. Egyreszt akkor a csalad lakhat barhol, mondjuk kozel a papa munkajahoz, a sracot ugyis csak evente ketszer latjak majd. De fokeppen felfogas kerdese az egesz. Tiz evesen mar komolyan kell venni az oktatast. A privat egyetemek ugyanis azt vesznek fel, akit akarnak. Nincs valojaban felveteli, amin ha atmesz akkor felvettek. Ok valogatnak kedvukre. Marpedig Harvard, Yale, Cambridge, Oxford es tarsai a hires Senior Boarding Schoolok elitjet veszik fel. A Senior Boarding Schoolok pedig a legjobb Prep Schoolok elitjet veszik fel. 

Vilagos tehat, hogy tiz evesen mit kell tenned: beiratkozol evi 30-50.000 fontert egy Boys-only Prep Boarding Schoolba es a top 10%-ban vegzel. Innentol egyenes ut visz egy masik bentlakasos Senior Schoolba 14 evesen, ahonnan mesz is egy csucs egyetemre. Ahol hercegek es kesobbi kormanyfokkel egyutt fogsz golfozni, teniszezni, tanulni. 

Vilmos hercegnek ide kellett jarnia, mert ha a brit kiralyi csaladba szulettel, akkor nincs mas opcio. De a polgari Kate Middleton is a Marlborough College Boarding Schoolban kezdve kerult ugyanarra a St Andrews egyetemre, ahol megismerte kesobbi ferjet, az angol tronorokost. Ok a tarsadalom elitje, okosak es szepek. De azt vagod, hogy tiz eves koruk ota evente parszor lattak a csaladjukat es a golfozas mellett tanultak, tanultak es meg tobbet tanultak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése