2013. május 8.

Turazni - esszel

Irtam mar tobbszor az amerikai nemzeti parkokban valo turazas sajatossagairol. Roviden osszefoglalnam ismet a lenyeget egy aktualis hir kapcsan.
Yosemite granitvolgye, amikor en jartam arra
Ket napja a Yosemite National Park Service, a parkot felugyelo rangerek, facebook oldalukon adtak hirt rola, hogy egy idosebb turazo nem tert haza a nap vegen, aki latta, szoljon, aki kint tolti az ejszakat, jarjon nyitott szemmel, hatha segitsegre van szuksege a bacsinak. Ma reggel jott a hir, hogy megtalaltak, egy sziklafal aljan, lezuhant es nem elte tul. Mi tortent pontosan? Minden turazonak ajanlom figyelmebe a tortenetet.

Kenneth Stensby, egy 73 eves uriember, egyedul turazott a Yosemite National Parkban, aminek mindenki tudja a rizikoit. Nem idealis dolog, barmi bajod van, senki nem tud rola, de Kenneth okosan csinalta. Minden reggel beirta magat a Hotel turakonyvebe, hogy hova megy es mikor jon vissza. Errefele ezt komolyan veszik, a Hotel Concierge ertesitette a parkorseget mar az elso nap (!), hogy a bacsi kesik, nem jott vissza. Meg aznap este a Rangerek felmentek az osvenyen, amerre Kenneth indult es megtalaltak a hatizsakjat. Masnap napkeltekor totalis keresoakciot inditottak, tobbszaz Ranger, kutyak, helikopter es delutanra meg is talaltak, sajnos mar nem elt. Aztan ha en 73 evesen meg eleg fitt leszek a Yosemiteben sziklat maszni majd hirtelen megcsuszok es annyi, szerintem boldogan halok meg. Godspeed, Kenneth.

...

E tortenet pontosan azt tamasztja ala, amit en is pofazok folyton. Ha kietlen helyen turazol, tudasd a Rangerekkel, hova mesz. Legalabb a hotel logbookba ird be magad, es pipald ki, amikor visszajossz. Amikor ket varos kozott indulsz utnak kocsival, legalabb egy otthon ulo haverodnak ird meg, hogy Vegasbol megyek El Pasoba es kuldj neki SMS-t, amikor megerkeztel. A haverodnak nincs mas dolga, mint felhivni a helyi Sheriffet, ha ket napja nem jott SMS toled. Meg fognak talalni, baromi gyorsan.

Akkor meg csak bamultam, hat evvel kesobb lementem, esszel.
Az amerikai vadnyugaton megteveszto, hogy ha latsz falut, akkor azok milyen jol felszereltek, van Walmart, Shell, McDonalds mindenhol, ugy erzed, hogy sosem hagyod el a civilizaciot. De elhagyod. Ket varos kozott 400-600 km is lesz sivatagon at. Ahol nincs terero. Egy deka se. Ha lecsuszol az utrol egy szaznal kapott defekt miatt, sosem vesznek eszre. Ha ez Bekescsaba fele tortenik, meg fel labon santikalva, verezve is besetalsz a kovetkezo faluba, meg hat van terero, Europaban mindenhol. De a sivatagon at egy marathonfuto sem megy sokra.

Amirol meg gondoskodnod kell azutan, hogy legyen ki szoljon a Sheriffnek hogy merre kolbaszoltal az, hogy kibird elve, amig megtalalnak. Ha tudjak honnan-hova mentel, egy napon belul megtalalnak, infravoros hokamerak, helikopterek, nem kispalyasok. De sivatagban turazashoz alapbol kell napi 3-4 liter viz, picivel szarazabb a levego, mint a Matraban. Minden turara kell vigyel +1 liter tartalek vizet. Ha arrol van szo, azzal az egy literrel kiprociozva kibirod ot napig elve. Kaja nem fontos, lefogysz de tuleled. Nem art alu-takaro, sulya 5 gramm, kaptam harmat a marathonok befutojanal es mindig van nalam, mert ejszaka fagypont ala hul a levego, ezzel a vekony szarral meg nem hulsz ki. Ha meg van bicskad es ongyujtod is, akkor plane rohogve fogod varni a Rangereket, nem intenziv allapotban. A hatizsak pedig mindig rajtad van - ha lezuhansz maszas kozben es kitorod mindket labad, franko ha keznel van az a kulacs.

Death Valleyben majdnem ottmaradtunk, balfek voltam
Sokan azt mondjak, hogy Ugyan, mi turaztunk Bukkben, Alpokban meg a Magas Tatraban, lattunk mar karon varjut. Igen, ott vegig van mobil terero. Oh, meg a medvek es pumak... :) Tele van veluk Amerika, meg New Jerseyben is! Ha tobb napra mennek ejszakai satrazassal a vadnyugatra, en vennek medvekre specializalt gazsprayt vagy egy pisztolyt. Minden sarkon lehet kapni. Ejszaka ha brummogasra ebredsz a halozsakodban, nem hulyeseg.

Hires tortenet a ket film: 127 ora es a Grizzly Man. Mindketto balfek volt, egyik tulelte, masiknak a sajat videokamerajarol tudjuk csak, hogyan ette meg a maci. A Grand Canyonban tobb mint husz ember hal meg - evente, csak nem keszul film belole. De ne legyenek illuzioid a "127 ora"-s Aaron Ralston tortenetevel kapcsolatban se, aki ot nap utan levagta bicskaval a karjat es tulelte: o egy kepzett orvos volt. Te meg en sosem tudtuk volna levagni a sajat karunkat es ugy elszoritani az utoeret, eltorni a csontot, hogy kozben ne ajuljunk el es verezzunk el! Aaron azota eloadasokat tart ket dologrol: Ne legy hulye, szolj mindig valakinek, hova mesz. Valamint sose add fel :)

1 megjegyzés:

  1. Vicces, amit a beírkodásról fejtegetsz, mert amikor tizenévesen kajakoztam, akkor minden nap be kellett írni magunkat a füzetbe és csúnya letolást kapott, aki nem tette meg.

    VálaszTörlés