2012. március 20.

Zenelo keztorlo Baranyaban

Mielott folytatnam londoni elmenyeimet, par apro szosszenet a mult heti Magyarorszagra latogatasunkrol. Eloszor is leszogezem, hogy Europa igenis egyseges szemleletu sokmindenben. A britek vegkepp a legkevesbe europai nep, marmint ugyelnek arra, hogy nagyon sose olvadjanak be a kontinens hulyesegeibe, legyenek mindig kuloncok a penznemukkel, a bal oldalon kozlekedesukkel, merfoldjeikkel, Lordjaikkal nomeg az idiota Crickettel. Centimeter es kilogramm? Ugyanmar. Mi szeretunk szopni. A bal csapbol jon a forro viz a jobbol meg a jeghideg. Mert Tarzan eros es megbirja.

Ennek ellenere Londonbol hazajonni Magyarorszagra semmilyen fennakadast nem okoz es ez nem csak a jetlag hianya miatt van. Teljesen hasonlo emberek kozlekednek az utcan ugyanolyan autokkal, ugyanolyan mentalitassal, stilusban. Nem ereztem azt a sokkot, mint New York-bol hazajove, hogy je de picik az autok, viszont milyen modern minden. Amerika annyira maskepp gondolkozik arrol, hogy kell egy varosnak, orszagnak kineznie, hogy onnan nezve Europa tenyleg egy szellemiseg, egy stilus, egy felfogas. Mi persze nagyon megsertodunk, ha egy jenki egyaltalan kiejti a szajan, hogy "Ti itt Europaban…" mert egy kalap ala venni minket a gorogokkel vagy a danokkal, de meg a szlovakokkal is halalos sertes szamunkra. Nezzuk el nekik, hogy nem naprakeszek arrol, hogy nemzeteink aktualis kakasa eppen mit szolt be a masik szemetdombon kapirgalo tarajosnak. Ami pedig osszekot minket, az nem rossz dolog. A tudomanyba vetett szilard hit es az infrastruktura folyamatos fejlesztese szembetuno kulonbseg a mai Amerikahoz kepest. A kovetkezo cikkem a vallas vs. tudomany Amerikaban temat fogja boncolni. De evezzunk vidamabb vizekre, van ket remek Typisch Ungarisch epizodom mult hetrol.

Pesten parkolni ma mar a buntetes kategoria, ha talalkozom egy haverommal vacsorara az 1200 Ft az utcan valo parkolasert? Valakinek nagyon elgurult a gyoccere. A parkolas nem ertek, csak egy szukseges rossz, hogy odajussak a varosba, ahol majd lehetoleg sokat fogok fogyasztani. Voltam viszont Harkanyban thermalfurdoben. Ez mar termek, komoly ertekkel, egesz Europaban csak az izlandiaknak vannak hasonlo adottsagaik, de a mi furdoink meg igy is a legjobbak. Tenyleg van furdokulturank es ha csak egy kis penzunk van, nagyon szepen meg tudjuk csinalni a kornyezetet is. Kulfoldon ez szinte megfizethetetlen. Na bemegyek, recepcio, 600 Ft lesz egy ora, nem hiszem el, az 2 font, Angliaban lenne 200 font is. De benezek az oltozokhoz, lepacsizok a furdomesterrel, aki odahajol hozzam: Ha nem kell szamla nalam is rendezheted. Adj 300-at es beengedlek. Nem akartam megserteni senkit, adtam neki 500-at, szamla nelkul, remelem igy eleget tettunk a helyi szokasoknak. Vagyis a parkolassal leszivatjuk a nepet az idegosszeomlasig, de Europa egyik elerhetetlen kincset 80 penny-ert adjuk orankent, kacsintva, zsebbe.

Harkanybol Pecs fele ne hagyjatok ki a Tenkes Csardat. Egyreszt fantasztikus a kaja, a turogombocot ki kell probalnod - de engem ezen kivul mas furcsa dolgok is tudnak merhetetlenul szorakoztatni. Az etlapra varva egy perc alatt levagtam, hogy hiaba toltak bele a tulajok minden ma elkepzelheto luxust az etterembe, egy amerikai megis kenyelmetlenul erezne magat. A jenki valojaban nagyon puritan nep, imadnak road trip-re menni es olcso motelekben megszallni, tok igenytelenul elvannak hetekig, rongyos ruhakban, gagyi kocsival, szar kajaval es megis elvezik. De van par sarokpontja a komforterzetuknek, ami nelkul kiborulnak es egyik sem kerul sokba:
  • Klima, ebbol nem engednek egy centit sem, a zart helyseg nekik definicio szerint fustmentes es huvos, ez meg a fejlett Nyugat-Europaban sincs meg mindenhol es az amcsik ezt fajlaljak a legjobban
  • A Cola nem ket decis, hanem fel liter es tele van jeggel. Kiborulnak a ket decis koulatol, ok talaltak fel, mi meg elrontjuk. Kepzeld el, ha egy amerikai Pick szalamit tunkolna juharszirupba…
  • Kulon csomagolt szivoszalak az ital melle. Azert kell a szivoszal, hogy ne kelljen a ketes tisztasagu poharhoz erni, de ha csak ugy lehet kivenni, hogy kozben hozzaersz husz masikhoz a koszos kezeddel, akkor ugy gondoljak nem ereztuk at a szivoszal lenyeget.
Ennyi! Ha ezek megvannak, latni fogod a gyermeki oromet az arcan, hogy Ahh, vegre egy fejlett orszagban vagyunk. Ilyen kis egyszeruek. 

A csardabol tavozas elott azert meg lementem ketszer hidba :) Mindig elolvasom a nemet es angol etlapokat is mokas felreforditasokat kutatva, de annyi van, hogy mar nehez egy helynek kitunni a szememben - a Tenkes Csardanak sikerult. A torolkozo automata egy nagy feher doboz es az angol nyelvu felirat azt magyarazza, hogy Szenzoros, ne huzigald, paraszt, csak tedd oda a kezed es jon: "Don’t pull the substance!" Visitok a gyonyortol, amikor a feher doboz egyszercsak elsotetul es hangosan zenelni kezd. Ugyanis a keztorlo automata egyben beepitett lapos-TV is, amin elindul egy fekete-feher film: A Magyar Televizio bemutatja…! A hatterben egy lovas vagtat a pusztaban, taram taram taram! Zenthe Ferenc. Szornyen vagtat (taram taram taram). Ungvary Laszlo. A TENKES KAPITANYA !!

Mindez ot centire az arcomtol, egy lapos kepernyon a keztorlon, fekete-feherben, Pecs elott, az 58-as uton. Magyarorszag 2012, imadlak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése