2012. január 17.

Brothers in Arms

Beszeljunk Amerika egyik sotetebb oldalarol, fegyverek, haboruk, Guantanamo es az atlag amerikaiak velemenye minderrol (ha gondolod olvasas kozben hallgathatsz egy kis Mark Knopflert).

Amerikaban ma 300 millio lofegyver van maganemberek tulajdonaban, csak kicsivel kevesebb, mint mobiltelefon. A fegyverbirtoklasi jog benne van az alkotmanyukban, ami tobb mint ketszaz eves, nem egy modern darab. Lehetne sokaig taglalni, hogy miert kerult bele es miert van benne most is, de az amerikaiak jogrendszere, az alkotmanyhivok vallasa, egy kulon lapra tartozik. Mert ahogy egyesek kepesek a mai elet minden mozzanatat egy ketezer eves konyvbol levezetni, ugy vannak olyanok is, akik ezt egy 200 eves papirbol teszik. Meglepoen sokan. Annyit jegyezz meg, hogy jobban ertsd a filmeket, a hires Second Amendment-rol beszelunk, miszerint a miliciaknak joga van fegyvert viselni, hogy meg tudjak vedeni magukat a szovetsegi kormany tulkapasaitol. Az egesz alkotmany arra van kihegyezve, hogy utaljuk III Gyorgy angol kiralyt es nem akarjuk, hogy egy uj elit ugyanugy elnyomjon minket az uj kontinensen, mint eddig. A kormanynak ne legyen sok hatalma, majd az emberek eldontik, mi kell nekik.

A lenyeg az, hogy a mai ember hogyan ertelmezi a regi szoveget. Ha az emberek akarnak fegyvert tartani, akkor fognak talalni egy olyan ertelmezest, ami alatamasztja szandekaikat. Tobb precedens-per alapjan (2008 DC vs. Heller-t erdemes megjegyezni, ujsagokban sokszor hivatkoznak _a_ Heller perre) alakult ki a mai ertelmezes, miszerint: Nem kell szervezett milicianak tagja legyel, hogy fegyvert tarthass - es az automata gepkarabely, amin ha nyomva tartod a ravaszt, folyamatosan lo, azt is jogod van tartani az otthonodban. A puszta onvedelem okan…

Ha ez nem lenne eleg sokkolo, gyakorlatilag barhol hordhatsz fegyvert. Utcan, egyetemen es kocsmaban is. Koztudott, mert politikusok is tenykent emlitik a sajtoban, hogy a fegyverkereskedok nem erdekeltek a torveny betartasaban, vagyis siman eladnak fegyvert olyan embernek is, aki elitelt bunozo es ezt hangoztatja. Az igazan meglepo szamomra a barataim es ismeroseim velemenye minderrol. En egy felvilagosult, liberalis, gazdag, edukalt, demokrata varosban lakom. Ennek ellenere az en kollegaim is meg vannak gyozodve arrol, hogy egy kocsmaban fegyvert hordani _jo_ otlet. Mert hat hol mashol lenne szuksegem ra? A haloszobaban es a kocsmaban, leloni a betorot, vagy a felesegem szeretojet vagy a reszeg kotekedot. Hiaba mondom, hogy reszegen tilos a volan moge ulni, mert veszelyes magadra es masokra, igaz? Igen. De toltott fegyvert hordani a kocsmaban hordani nem az? Az mas. Akkor kepzeld el az orszag konzervativ felenek a velemenyet, ha ezek voltak a liberalisok. Es ne csinalj balhet egy kocsmaban Arizonaban.

Nehez tisztan latni ebben a szinte vallasos kerdesben, ilyenkor segitenek a szamok. A justfacts.com/guncontrol oldalarol ket dolog derul ki vilagosan: Varosokban, allamokban, ahol nemreg 5-10 evre betiltottak a fegyvertartast, felszokott a bunozes es a gyilkossagok szama. Tiszta es vitathatatlan osszefugges, mert amikor eltoroltek a fegyvertilalmat, akkor visszament a gyilkossagok szama, azonnal. Vagyis igaznak tunik, hogy a bunozonek ugyis van fegyvere, de jobban meggondolja betorni hozzam, ha tudja, hogy nekem is van. Azert persze nem tudna minden bunozo ennyire konnyen fegyvert szerezni, ha tiltva lenne, tehat tobb lovoldozeses hir van New York-ban a hetfo reggeli ujsagban, mint Londonban. A masik, hogy meglepoen keves fegyveres baleset van. A halalos balesetek 25%-a mergezes, 0.5%-a lofegyver - a mososzerbol 50x tobb gond van mint a pisztolybol, megsincs betiltva.

Fenntartasokkal, de az a velemenyem, hogy a fegyvertartas egy ujabb tema, ahol Amerika homlokegyenest szemben all az OECD-30 orszagok egyuttes velemenyevel. Egy oldalon allnak olyan kulonbozo orszagok, mint Japan, Kanada, Ausztralia, Europa es a masik oldalon Amerika. Ez oket nem erdekli, mi cowboyok vagyunk, nem puhapocsok, mondjak. Viszont a fegyvertartas annyira tradicionalis resze e nepnek, hogy megtanultak vele felelosen egyuttelni, viszonylag keves balesettel. Akar mondhatnank egy felnott tarsadalomnak is. 

Bezzeg a marijuana tiltott, attol feltjuk a nepet, meg valami kart okoznak magukban. Mondjuk a fuves cigi adobevetelei: nulla. Ellenben az USA csak tavaly a dohany-, alkohol- es fegyvereladasok utan $20 milliard dollart szedett be, csak adoban. Ezzel Magyarorszag allamadossagat het ev alatt ki lehetne fizetni. Amit az amerikai dohany-, alkohol- es fegyvergyarto cegek termeltek nyereseget, azzal pedig egesz Europa adossagat es meg borravalora is maradna. Boldog a bunozo, az artatlan, a nagycegek es a kormany is. Ki van ez talalva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése