2013. október 13.

Kedvencem, HONY

Egyetlen blog van, ami minden reggel mosollyal indítja a napom. Nem csak a fotók miatt, hanem a három sorban összefoglalt emberi történetek miatt. Ez a Humans of New York, avagy HONY.


Brandon három éve még kötvénybróker volt Chicagoban, majd egy keddi napon kirúgták. Vett egy rendes fényképezőgépet, elköltözött New York City-be és elkezdett utcai portrékat készíteni hétköznapi emberekről, amit napi többször feltett facebookra. 10.000 kép és egy szerény követőtábor után rájott valamire. Az emberek meglepő módon tudnak megnyílni egy vadidegen előtt, ha őszintén kérdezel.

Stílust váltott és azóta minden fotóalanynak feltesz pár rövid kérdést. A válaszok mély történeteket tárnak fel, emberi sorsok, olyan színes, mint a város maga. A 80 éves házaspár az első randijukról mesél, a Nigériából érkezett bevándorló válasza, hogy miért jött ide "Otthon sok bumm-bumm, inkább elfutni", a duci kislány ballerina ruhában, az igazi ballerina a Metropolitan Opera előtt örömkönnyeket hullajtva a nagy fellépése után... Számtalan történet. Három sorban, képaláírásként.


Ha tetszik egy kép, nézd meg a kommenteket is. Ma már simán kap 30.000 lájkot egy képe, pedig naponta többet is feltesz. Nála is vannak trollok, akik beszólnak. Igen, New York sem az angyalok városa. De három troll mellett van több tízezer, akik dicsérnek, bátorítanak és a képpel kapcsolatban maguk is megosztanak egy rövid történetet. Elég csak a top-3 hozzászólást elolvasni és nem túlzok, visszatér a hited az emberiségben.


Sokaig nem tudtam eldönteni, hogy New York emberei ilyen érdekesek vagy Brandon ennyire tehetséges? Valószínüleg mindkettő együtt. Tavaly karácsonykor csinált egy különleges projektet. Talán emlékszünk még, hogy a 2012-es amerikai elnökválasztási kampányban Obama és Romney licitáltak egymásra, hogy ki hogyan fogja kezelni Iran nukleáris ambícióit. Minden sajtó csak a gonosz Iránnal volt tele, bombázás szagát hordozta a szél. Brandon egy barátja meghívására elment Iránba, utcai embereket fotózni. Nem mászkálhatott egyedül, de egy jófej bajszos öregúr lett a hivatalosan kijelölt sofőrje és tolmácsa. Közösen elképesztő képeket és történeteket gyűjtöttek, bemutatva Irán hétköznapi, emberi oldalát. Vidámak, befogadóak, egyáltalán nem amerika-ellenesek, és Iszlam ide vagy oda, a pasik pasik, a csajok csajok, nem is akármilyenek. http://www.humansofnewyork.com/tagged/iran

Tegnap az ABC News ezt a riportot sugározta HONY-ról:  http://abcnews.go.com/Nightline/video/humans-york-photog-viral-20550669

Brandon nagyon ritkán szerepel képeken, de ma már kult-figura New York utcáin, felismerik és hátbaveregetik. Szakadt farmerben, hátracsapott baseballsapkában és kitaposott New Balance cipőjében vált a város kedvencévé alig két év alatt. Vannak visszatérő alanyai is, például a 92 éves néma néni. Doris furcsa barátságba került egy bábjátékos férfival a Central Parkban - Ricky még külön bábut is készített az idős hölgynek. Múlt héten a néma Doris megszólalt! Nem csoda történt, hanem -mint kiderült- idegbecsípődes miatt némult meg és egy évet kellett várnia a műtétre. Most tudott először szavakkal is köszönetet mondani a Rickynek a barátságáért és kiderült az is, hogy a néni egyáltalán nem csendes teremtés.


Brandon első könyve a legjobb 400 képpel ezen a héten jelenik meg. Egy hónapja lehet előrendelni és egy hónapja vezeti az Amazon könyvlistáját. A hivatalos bemutatón ott lesz Doris és Ricky is az egyik New York-i könyvesboltban.

4 megjegyzés:

  1. Brandon ezt irta par perce, a konyve megjelenese eloestejen:

    "Dead tired as I'm writing this. All the adrenaline and appointments from the previous week, and excitement for the coming week, have really been doing a number on my sleeping habits. But I just want to give you guys a final, behind-the-scenes wrap up of what's happened with the HONY book.

    When I decided to make a book last year, nobody really wanted it. We pitched it to all the large publishers, but only two made offers. One publisher wanted to make an inexpensive paperback. And just one--St. Martin's Press, a Macmillan imprint, believed in our vision of an artistic hardcover. All the other publishers said the same thing: "Photography books don't sell." And "This sounds like a regional book."

    And you know what? They were right. Photography books typically don't put up big numbers. And Humans of New York does 'sound' like a regional book. But what they didn't know was this-- an amazing, international community of people had gathered around this blog. And week after week, you guys put up preorder numbers that were absolutely jaw dropping. Just jaw dropping.

    The book goes on sale tomorrow. But you guys have already made it a success of the massive bestseller variety. Thank you for vindicating everything I've dreamed about. And it might be the lack of sleep, but I'm saying this with tears in my eyes, you guys have made every one of my dreams come true. And I can't thank you enough."

    VálaszTörlés
  2. Nyálas amerikai történet...

    Na jó, maradjunk annyiban, hogy a srác egyrészt tehetséges, másrészt nagyon komolyan nyomja. És NAGYON jók a képei! Van egy sajátságos stílusa a képeinek és hangulata. Kössz a bejegyzést!

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Percek kerdese es megvagyok a marathon beszamolo cikkel, stay tuned! :)

      Törlés