2019. március 26.

Mueller-time!

Ejott a nagy nap, Robert Mueller (a Trump nyomozo) befejezte munkajat. Akkor most mi van, lemond Trump? Ez van: nem ismerjuk a Mueller-jelentest, csak negy kiragadott mondatot belole. Mueller nem fog mar birosag ele vinni senkit, de 7 masik iroda es a parlament meg csak most kapcsol harmasba. Trump hirdeti teljes artatlansagat, de en meg nem kuldenem haza az ugyvedjeim.



Ez tortent...


2017 es 2019 kozott zaljo Mueller-nyomozas alatt 199 bunugyi vadpontban 37 szemely ellen emeltek vadat. Ebbol a legtobben oroszok, akik nem kerultek birosag ele, mert idoben elhagytak az orszagot. Az amerikai vadlottak mind bunosnek vallottak magukat meg mielott perre ment volna az ugy, vagy birosag itelte el oket. Ot ember ment vegul bortonbe es 32 millio dollarba kerult. Sok ez penz ez? Nagyon keves. Mellesleg csak Manafort adocsalasi ugyeibol 40 millio dollarnyi erteket koboztak el a nyomozok. Ez a Mueller meg a penzzel is jol banik!



Forras: https://www.gzeromedia.com/graphic-truth-what-does-getting-to-the-truth-cost
Mueller leadta jelenteset Barr fougyesznek penteken, aki vasarnap kuldott egy negyoldalas osszefoglalot a parlamentnek, miszerint egy, Trump  es kampanya nem bunos az oroszokkal valo egyuttmukodesben a 2016-os valasztas befolyasolasara. Ketto, az igazsagszolgaltatas akadalyozasaban (ertsd: hazudni vagy dolgokat elhallgatni a nyomozok elol, tanuk befolyasolasa) bunosseget Mueller nem mondta ki, de felmenteni sem tudta. Ez William Barr levele, amiben osszesen negy sort idezett Muellertol.

Ennyi? Ohoo... dehogy.


Ez van...


Mueller lepasszolt tobb nyomozast is, amelyek most mar kulon eletet elnek olyan csoportoknak, akik ket fontos dologban kulonboznek a Mueller-nyomozastol. Egy, az elnok kegyelmi joga, miszerint barmilyen szovetsegi eliteltnek megkegyelmezhet, ezekben az esetekben nem ervenyes. Ketto, ezeket a nyomozokat nem koti semmilyen mandatum, hogy pl. csak orosz befolyasolast keressenek, hanem ok kereshetnek barmilyen buntenyt. "They are free to follow the evidence where it takes them." Okos faszi ez a Mueller.

Ok fognak meg buntenyeket feltarni es fognak tovabbi embereket lesittelni, veszelyben van adocsalas ugyben tobbek kozt Trump minden gyereke, akiket itt nem ved az elnoki kegyelem.

1) SDNY in Manhattan
2) EDNY in Brooklyn
3) EDVA in Virginia
4) U.S. Attorney’s office in LA
5) U.S. Attorney’s office in DC
6) DOJ National Security Division
7) DOJ Criminal Division 


Ez volt...


Hogy megertsuk azt, ami most tortenik, nezzuk meg mi tortent 1974-ben, amikor egy Muellerhez hasonlo Special Counsel fejezte be a Nixon elnok koruli nyomozasat, ami a lemondasahoz vezetett. Kinek adta le a riportjat es az mit csinalt vele?

A Watergate botranyban kijelolt kulonleges nyomozo Cox birosagi uton kerte be a Feher Haz magnofelveteleit, amirol sejtette, hogy bizonyitjak Nixon bunosseget. Nixon utasitotta a fougyeszet, hogy szuntesse be a nyomozast, aki megtagadta, mire Nixon kirugta, a helyetteset is, majd a 3. ember az igazsagugyi miniszteriumban, Bork, leallitotta a nyomozast.

Egy privat ember (!) birosag ele vitte Borkot emiatt (az ideiglenes fougyeszt birosag ele vinni... mint privat ember... azert meredek, nem?) es a birosag a fougyesz ellen dontott! Vagyis tizenegy nappal kesobb maris volt egy uj kulonleges nyomozo, Jaworski, aki az amerikai tortenelemben eloszor a Legfelsobb Birosag ele vitte az elnokot, mert az meg mindig nem adta ki a szalagokat - es a nyomozo nyert. Trump nem csinalt semmi ilyet, Mueller minden informacionk szerint teljes szabadsaggal nyomozhatott. Ez nagyon jo hir.

De ami mas most, az a vegso jelentes sorsa. 1974-ben Jaworski nyomozo a bizonyitekok elemzese utan ugy dontott, hogy nem fogja bunugyileg megvadolni Nixont, annak ellenere, hogy a 19 fos csapata a szalagok meghallgatasa utan egyhanguan kovetelte ezt!

Mi tortenik a nyomozok altal gyujtott bizonyitekokkal akkor, ha valakit vegul nem visznek birosag ele? Elzarjak, titkos marad. Torveny szerint ezeket kizarolag megvadolas celjabol szabad hasznalni. 1974-ben Jaworski nem csak nem vitte birosag ele Nixont, de a vegso jelenteseben teljesen elkerultea velemenynyilvanitast, hogy Nixon bunos-e pl. az igazsagszolgaltatas akadalyozasaban (a kamuzas, befolyasolas).

Viszont Jaworski a szalagokat (pl. ahol Nixon kegyelmet igert egy tanunak, majd kesobb nyilvanosan letagadta ezt) elkuldte a parlamentnek, szandekosan elterve ezzel a bizonyitekok titkossagat eloiro szabalytol. Ezzel azt mondta, hogy "Kedves parlament, en nem banthatom, de ti levalthatjatok az elnokot, nesztek, itt van minden cucc, olvassatok es dontsetek." Igy indult az Impeachment (a levaltas) Nixon ellen az Also Hazban.

Most mas a jelentes sorsa: csak negy oldal ment a parlementhez, amit William Barr fougyesz irt, benne negy sor, amit Muellertol idezett. Az a Barr, aki egy honapja ul a szekeben. Barr nem egy amator, az idosebb Bush elnok alatt mar volt egyszer fougyesz, de par honapja meg bekes nyugdijat toltotte, neha a TV-n privat velemenyt mondott aktualis jogi dolgokrol. Az egyik ilyen elemzese szerint az amerikai elnok definicio szerint nem lehet bunos az igazsagszolgaltatas akadalyozasaban, mert a torveny felett all. Vajon miert lett hirtelen Trump kedvenc fougyesz jeloltje? A Felso Haz-i republikanus szenatorok, akik meg mindig falaznak Trumpnak, halvany tobbseggel, de meg is szavaztak Barr jovahagyasat. Alig egy honapja. Ugyes.


Kerdesek...


Miert letezik egyaltalan egy Special Counsel pozicio az USA-ban? Csak akkor lep hivatalba egy kulonleges nyomozo, amikor az FBI vagy az ugyeszseg olyan szemelyek utan nyomoz, akik meg tudjak akadalyozni ezt, ertsd: az elnok szuk kabinetje (miniszterei), az elnok maga vagy csaladja. Elottunk, a nep elott, akarjak egy ilyen pozicioval bizonyitani a nyomozas tisztasagat, beismerve azt, hogy az FBI igazgato es a fougyesz egy ilyen helyzetben nem tud teljesen fuggetlen lenni, leven az elnok nevezte ki es rughatja ki oket barmikor.

Miert nem foglalt Mueller allast abban, hogy szerinte bunos vagy reszben bunos-e Trump az igazsagszolgaltatas akadalyozasaban? A Mueller-jelentes ket kerdesre volt hivatott valaszt adni Trumppal kapcsolatban: volt-e szemelyes egyuttmukodese az oroszokkal a valasztas befolyasolasara, es kamuzott-e barmiben a nyomozoknak, befolyasolt-e tanukat? A Barr-level szerint a Mueller-jelentes felmentette az elnokot az elso pontban, bar azt nem tudjuk, hogy nem talalt-e terhelo bizonyitekot, vagy talalt-e felmento bizonyitekot, vagy csak nem talalt *elegendo* terhelo bizonyitekot egy birosagi perhez? Eleg valoszinu, hogy az utobbi, akkor viszont jo lenne a talalt bizonyitekokat latni.

A Barr-level szerint Mueller nem mondta ki Trump bunosseget sem artatlansagat a kamuzassal kapcsolatban. Ezzel Mueller Barr kezebe adta e kerdes eldonteset, aki viszont nem fuggetlen, hiszen pont ezert lepett eletbe a kulonleges nyomozo! William Barr magara vette a dontes sulyat es nem meglepo modon a parlamentnek irt leveleben kozolte, hogy Trump nem bunos a kamuzasban sem. Sokan tamadjak ezert, masok szerint viszont ket ev nyomozas utan valakinek el kellett dontenie feketen-feheren, ha egyszer Mueller nem tette meg. Mueller korabbi kollegai szerint biztosan nagyon jo oka van ra, hogy nem akarta kimondani Trump bunosseget vagy artatlansagat a kamuzasban. Lehet, hogy egy kesobbi vademeles tisztasagat probalta vedeni ezzel. Minden elnok egy napon ex-elnok lesz... Be kell hivni Muellert tanuvallomasra es meg kell kerdezni tole.

Megkapja-e a parlament a teljes Mueller-jelentest? Es a birosag ele nem kerult bizonyitekokat? A parlament Also Haza mar be is kerte mindkettot Barrtol, aki lehet majd ellenall, esetleg perre mennek ezek ketten? Na, az precedens nelkuli lenne, ha a parlament feljelenti a fougyeszt a Legfelsobb Birosagnal. Valoszinubb az, hogy kis huzavona utan Barr atadja a teljes anyagot a parlamentnek, amit az Also Haz biztosan nyilvanossagra hoz. Ez a jelentes nem fog elkallodni, mint 1974-ben, ha ujravalasztjak Trumpot, ha nem.

Behivja-e tanuvallomasra Muellert az Also Haz? A fougyesz megakadalyozhatja-e? Ha megprobalja, perre mennek? Valoszinuleg inkabb megegyeznek majd, hogy Oke, mehet Mueller tanuvallomasra, de ezt-meg-azt majd nem szabad kerdezni tole.

Mikor fogja Trump vegre elismerni, hogy egyaltalan letezett orosz befolyasolas a 2016-os elnokvalasztason? Trump ugyanis tovabbra is tagadja ezt, de mar teljesen egyedul maradt ebben. Mikor fog tenni valamit, hogy 2020-ban ez ne fordulhasson elo?

Mikor es mit fog a parlament tenni valamit azert, hogy ne befolyasolhassak az oroszok a 2020-as valasztast? Ugyanis meg senki nem tett ezugyben a vilagon semmit. Persze elobb kell nekik Mueller teljes jelentese es vallomasa, ez ertheto, de nincs mar sok ido, 2019 marcius van, gyerekek.


Vallomas...


Egyik baratom kerdezte, hogy miert erdekel engem Trump sorsa egyaltalan? Egyreszt szeretem Agatha Christie-t, a Colombot, a Suits sorozatot, ez itt pedig egy nagy tetre meno, a szemunk elott zajlo, valos nyomozas es hatalmi jatszma, nagyon komoly szereplokkel, johogy tetszik.

De mi kozom nekem USA-hoz, ha nem vagyok amerikai? Egy, Putyin befolyasolta a Trump valasztast, a Brexit nepszavazast es a magyar politikaban is ket kezzel kavar. Nos, szerintem eleg baj, ha a mi sajat hulyesegunk miatt szenved a demokraciank, allatira nem hianyzik meg egy atomraketakkal rendelkezo ex-szovjet titkosugynok huvelykujja is a valasztasaink merlegen. Mivel az angolok es a magyarok nem nyomoznak semmit e teren, en orulok, hogy az amerikaiak igen. Szidhatjuk az amerikai politikat ejjel-nappal, de szeretnem en csak a felet latni annak nalunk, hogy egy kormanyfot hogyan probalnak az amerikaiak szamonkerni. A Mueller-nyomozas tanulsagaitol lehet meg a brit es a magyar politika is tisztabb egyszer.

Ketto, a vilag nagy problemai ma a klimavaltozas, a nuklearis konfliktus veszelye, a menekultvalsag es az uj technologiak veszelyei a tarsadalmunkra (a mesterseges intelligencia, az automatizacio es az emberi genkutatas). Ha barmelyik temaban javulast akarunk latni globalisan, ahhoz kell az USA. Elere pedig kell valaki, aki hisz a tudosoknak. A sajat tabornokainak. Vagy a tenyeknek.



.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése