2013. július 30.

A Harrods aruhaz

Felvezetonek az angol kiralyi csaladrol keszulo cikkemhez, ime egy rovid erdekesseg. Gondolom mindenki hallott mar a hires Harrods aruhazrol Londonban, Diana hercegno kozismerten szeretett itt vasarolni. 

Europa legnagyobb aruhaza majdnem ketszaz eves, Charles Harrod alapitotta alig 25 evesen. Diana hercegno kapcsan hallottam valami Al-Fayed csaladrol is, de mi is volt az? Nos az egyiptomi Al-Fayed csalad mar 1985-ben megvasarolta a Harrods aruhazat, ennek a csaladnak a fia Dodi lett Diana szerelmese Charlestol valo elvalasa utan, egyutt is haltak meg abban a bizonyos Mercedesben Parizsban.

Knightsbridge kerulet ekkove (c) Wikipedia

Politikai erdekesseg meg, hogy az aruhaz 1910 ota buszken irhatja a cegerere, hogy Hivatalos Udvari Beszallito. Csakis a kiralyi csalad legfelsobb tagjai adhatnak ki ilyen un. royal warrant-ot es a Harrodsnak negy is volt ebbol: a Queen Mother, a Queen, a Duke of Edinburgh (Fulop herceg) es a Prince of Wales (Charles) mindannyian fogyasztanak, hasznalnak Harrods termekeket. Ez egy nagyon magas kituntetes. Diana es Dodi halala utan viszont annyira megromlott a viszony az Al-Fayed csalad es a korona kozt, hogy az egyiptomiak _elegettek_ ezen warrantokat! 2010-ben pedig eladtak az egesz bizniszt a Qatar-i kiralyi csaladnak 2 milliard dollarert...

Ezen kivul persze gyonyoru es elegans az aruhaz, egy masik vilagba lepsz, ahol meg pamut kesztyuben szolgalnak ki. Nem olcso, de sok minden nagyon is megengedheto. En peldaul havi egyszer elmegyek oda tiramisut enni, mert isteni es 3 font. De van legalabb husz fele parmai sonka is, csodaszep friss halak, kavek, teak, rengeteg inyencseg. Ekszerek, butorok, ruhak, parfumok, mind kulonleges kiszolgalassal eled rakva. Van dress-code, a nagyon kihivo vagy szakadt vasarlokat a bizonsagiak mar a kapunal visszaforditjak. Udvariasan es hatarozottan.

En azt ajanlom, hogy nyitasra gyere a Harrodsba, hetfon, reggel 10 orakor, es menj egyenesen a parfum osztalyra a foldszinten. Vannak emeletek, ahol sokkal dragabb dolgokat arulnak, de hidd el, a parfumerian vannak a legcsinosabb elado lanyok :) De ne valami miniszoknyas paradet kepzelj el, ez egy mas vilag! Hetfo reggel tizkor meg pont elkapod, ahogy az idosebb, de meg mindig nagyon attraktiv fo-elado a parfumerian sorba allitja a csajokat es ellenorzi a megjelenesuket: haj, smink, korom, harisnya, mindent. Mint regen a stewardesseknel, aki nincs rendben, mehet haza. 

Kis szerencsevel meg lathatod, ahogy az egyik elado kislany a kalapjat eppen feltuzve szalad az oltozobol, o bizony kicsit elkesett. Az inspekciot tarto matrona rosszalloan csovalja a fejet, de nem kuldi haza, ezt meguszta. Meg csak par vevo koszal a sorok kozott es a tokeletes alaku lanyok, tokeletes ruhaban es mosollyal elkezdik a munkat, de rajuk nezve en mar reg elfelejtettem, hogy miert is jottem.


3 megjegyzés:

  1. Tok jo, de mit ajanlasz a lanyoknak?! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jewelry osztalyon foleg sarmos ferfi eladok vannak :) A handbag osztaly pedig onmagaban is egy elmeny a lanyoknak - azt mondjak :)

      Törlés
  2. Koszi. :-)
    Amint lehet tutira elmegyek es ellenorzom. ;-)

    VálaszTörlés