2010. október 12.

Lennon, a bevandorlo

Mult hetvegen lett volna John Lennon 70 eves es az utcak tele voltak rajongokkal, foleg a Central Parknal. A 72. utcanal van a Dakota epulet, ahol lakott es a Lennon beke-emlekmu, a Strawberry Fields is, ami a park oldalaban egy kis ter, egy mozaik es egy elkeritett fuves domb cseresznyefakkal, a beke szigete. Mindig vannak ott turistak es par Beatles szamokat gitarozo zenesz, de most ezrek voltak, boven sotetedes utan is, viszonylag csendben, gyertyakkal. 

Szombat este egy ingyenes vetitessel kedveskedett a varos a parkban, egy uj Lennon dokumentumfilmet mutattak egy honappal premier elott. Ezek a parkban levo ingyenes eloadasok allandoan dugig vannak, meg akkor is nehez beferni, ha a Great Lawn oriasi mezojen rendezik. Ez most egy joval kisebb reszen volt, ilyenkor bo masfel oraval elobb odamesz sorbaallni. Nem is annyira az ingyenesseg miatt teltek szerintem, hanem mert ezek mindig laza foldonulos bulik, haverok kimennek pokroccal, sajt, bor, keksz, nem kell kioltozni, konnyen megkozelitheto hisz a park a varos kozepen van, es altalaban valami kulonleges darabot lathatsz, amit penzert sem kaphatnal meg. Sorbanallasban pedig bajnokok, rem turelmesen birjak.

Sosem voltam egy Lennon szakerto, a Beatles utani evtizede kulonoskeppen homalyos volt nekem, ez a film viszont pont John es Yoko New York-i eveirol szolt. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi erdekes dolgot tudok meg. A vilaghires par 1972-ben szo szerint elmenekult Londonbol, foleg mert a sajto nagyon csunyan bant Yokoval. Ideat is ismertek oket, jarokelok az utcan kertek autogrammot, de senki sem sikitott utanuk, a sajtoban nem ok voltak a fo tema, tudtak nyugodtan etterembe menni. Biztos nem voltak szegenyek, megis egy kis egyszobas lakast bereltek Greenwich Village-ben, Manhattan egyik ma is bulisabb kornyeken. Megjelenesukben viszont cseppet sem voltak visszafogottak, jotekonysagi koncerteken hangosan kampanyoltak a vietnami haboru es konkretan Nixon elnok ellen. Aktajaval Patrick Gray akkori FBI-fonok szemelyesen foglalkozott. Vizumat nem hosszabbitottak meg, evekig illegalisan volt az orszagban, a hatosagok pedig sokmindent megprobaltak, hogy onmagatol tavozzek, de nyilvanosan deportalni nem mertek. Mindez egy brit allampolgarral, Amerikaban, aki azt hirdette, hogy Give peace a chance…

A mostani uj dokumentumfilm a PBS csatorna 15 eve futo American Masters sorozataban jelenik meg "LENNONYC" cimmel, ahol nem amerikai allampolgarrol csak nagyon ritkan keszitenek epizodot. Ugy ereztek, hogy John egy igazi New York-i lett abban a rovid nyolc evben, amit itt elt, oriasi hatassal az amerikai kozeletre es kulturara, mindez a Beatles korszakatol gyakorlatilag fuggetlenul. A felkonfot Lou Reed mondta el, ott elottem eloben, a Brooklyn-i fenegyerek, aki tobbek kozt a Walk on the Wild Side es a Perfect Day cimu szar notakert felelos. Eleg szetszivott hangja volt, mondta hogy 1972-ben marhara nem ucsorgott volna itt a parkban senki sotetedes utan :)

John es Yoko imadott New York-ban elni, de nem volt felhotlen ez az idoszak. Yoko konkretan kirugta Johnt 73-ban, aki ezutan majd’ ket evig LA-ben ivott, drogozott, nozott, csoda, hogy tulelte. Amikor kijozanodva visszatert NY-ba, elkezdett ujra zenelni, Yoko nagynehezen visszafogadta es egy napon minden osszejott: a 35. szuletesnapjan szuletett meg fiuk Sean es ugyanaznap nyerte meg a fellebbezesi pert is, amiben jovahagytak a Greencard-jat. Utobbit a biro igy indokolta: Negy evig kuzdott a deportalas es az FBI uldozese ellen vegig a bekeert tuntetve, ezzel bizonyitva, hogy melyen sziveben hordozza az igazi amerikai ertekeket. Van ebben nemi fajo cinizmus.

Allitolag gitarjan a D-hurt fellepesek elott mindig szandekosan fel hanggal lejjebb hangolta, meg a Beatles idokben igerte meg nagynenjenek, hogy az megismerje a felveteleken melyik gitar Johne. Es ezt elete vegeig betartotta. Sosem volt temetese, hamvait Yoko a Central Parkban szorta szet, ezert van a kesobb Strawberry Fields-nek elnevezett fuves domboldal elkeritve, senki sem lephet ra. Isten eltessen, John!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése