2013. április 5.

A Rio Grande es a tarantulak

(Turank elso es masodik resze)

Las Vegasbol indulva, a Grand Canyon megmaszasaval kezdve, New Mexico-i 3000m-es hegyek, vulkanok es egy atomkutato laboratorium utan, vegre betorunk turank igazi teruletere: Texas. En konkretan a Big Bend National Parkot akartam megnezni, ami a Rio Grande folyo legszebb canyonos resze a mexikoi hataron.

Szaguldas
Ha barkit megkerdezel Texasrol, az elso amit mond, hogy nagy. Az egybefuggo USA - mas neven Lower-48 tehat az Alaszka es Hawaii nelkuli terulet- legnagyobb allama. Ironikusan mondjak peldaul, hogy "His ego is bigger than Texas". Ezen belul a Big Bendrol a legtobben meg sosem hallottak, aminek oka foleg az, hogy marha messze van mindentol. A civilizaciotol tiz ora vezetes non-stop barmelyik iranybol, de koszonhetoen az orszag legmagasabb 80 mph-s speed limitjenek, gyorsan es kenyelmesen haladunk (90-nel :). Forgalom az nincs, ez nem LA, katyuk sincsenek, ez nem New York. Dog nagy nyilegyenes autopalyakon egy csomo Harley Davidsonos banda meg epulet meretu kamionok, azok vannak.

Kepek: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/Deserts2012

El Pasoban ebedelunk, ami a tura legnagyobb csalodasa. Egy tortenelmi csengesu vadnyugati varos nevet viseli, de ma egy porfeszek. A belvaros egy lepattant szellemtanya, feltem kiszallni a kocsibol fenyes nappal. Van egy Army Base es csok. Azert Texasban vagyunk, ez az Army Base termeszetesen a legnagyobb egybefuggo amerikai katonai terulet es legter egyarant. Fort Bliss es a White Sands Missile Range akkora mint Pest-Fejer-Nograd megyek egyutt. Itt lehet tankost jatszani...

Jeep Wrangler
Szallast talalni a parkban hasonloan nehez, mint barmelyik amerikai nemzeti parkban, van ket Lodge osszesen 30 aggyal, amik mar evekre elore elkelnek horror aron, tehat a kornyezo falukban kell motelt keresni. De itt nincsenek kornyezo falvak, a motelunk cime csak ennyi: A 118/170-es utak keresztezodese. Keso este erkezunk de a hotelbe lepve nagyon jo erzes fog el: a parkoloban nem SUV-ok hanem rendes Jeep Wrangler terepjarok allnak nyakig sarosan, a beloluk kiszallo vendegek cserzett boruek szinten saros bakanccsal, a bejarat melletti kisboltban nem szuvenirek vannak a polcon, hanem turabot, hatizsak, turazokni, naptej. Este tizkor meg lehet steaket kapni. Mobil terero nincs, viszont a recepcional egy Wifi halvanyan foghato. Nekem valo hely.

A hideg Arizona es New Mexico utan egy ajandek, ahogy a reggeli meleg nap simogatja az arcom, amikor kinyitom a szoba ajtajat. Igy a bakancs melle elokerul a rovid naci, rovid szoknya es bevetjuk magunkat a Big Bend parkba. Helyi tudnivalok: sivatagi szaraz taj, igyal sokat, ha Park Rangerrel talalkozol akkor az o szava a torveny barmit mond, kutyaval es kisgyerekkel nem maszkalhatsz sehol, ugyanis a parkot szines egyenisegek lakjak: medve, puma, prerifarkas, hatalmas sasok, kigyok, skorpiok es tarantulak, hogy csak a foszereploket emlitsem.

Santa Elena Canyon
A Santa Elena Canyonban kezdjuk a napunkat, itt lep be a Rio Grande a parkba. Egy szuk szoros, at tudok dobni egy kavicsot a tulpartra, labunknal a vekony folyo, felettunk otszaz meteres fuggoleges sziklafalak. Foldbegyokerezett labbal nezed, csak nezed percekig es a legjobb: teljes csendben csordogal a Rio Grande. Itt meg a szel se fuj. Egesz mas elmeny, mint a Grand Canyon, sokkal kezzelfoghatobbak a meretek, de megis kulonleges a latvany. Ahol most allok, onnan keszult a Texas Lonely Planet cimlapfotoja, ami alapjan azt mondtam, ide el kell jonnom. A tavolsagnak elonye van: nincs itt senki. A Grand Canyonba vagy a Yellowstone-hoz 3-4 millio ember megy evente, ide tizedannyi se. Meg Death Valley-be is 3x ennyien mennek, pedig az eleg kietlen egy hely!

A turistauton setalunk a folyo menten, Bea megy elottem, az egesz volgyben sehol egy lelek, hirtelen felkialt. Mivan-mivan, hisz nincs itt senki, MIVAN?! Az osveny kozepen ul egy tarantula, egy jo nagy pok szoros labakkal. Nem csinal semmit, ott ul az ut kozepen es nez, mind a nyolc szemevel. En meg csak terrariumban lattam ilyet, beszarok, johogy, de a szabadban azert nem olyan felelmetes, ta'n csak nem ugrik torokra. Kikeruljuk es vigyorogva de gomboccal a torkunkban megyunk tovabb. Na ilyet is lattunk, a kovetkezotol mar nem szarunk be. A nap folyaman meg latunk harmat es beszarunk mindegyiktol :)

A Rio Grande hosszabb mint a Duna es az egesz Texas-Mexico hatar megegyezik a folyo medrevel. Meglepoen pici, terdig er, siman atgazolsz rajta. Eleg baj ez a hataroroknek. A Big Bend Park Rangerek egyben fegyveres hatarorok is. Mindenki tudja milyen nehez meg turista vizumot is szerezni az USA-ba, erre itt delen tobbezer km-en at csak egy kis patak a hatarfolyo, amit keptelenseg ellenorizni. Hivatalosan az orszagba meg vizummal is csak kijelolt hataratkelohelyen szabad belepni, a zold hataron mozogni mindenkinek tilos. A parkban ez azt jelenti, hogy ha hajozol a Rio Granden es veletlenul kikotsz a mexikoi oldalon, akkor elvileg utana mar nem kothetsz ki az amerikai oldalon, csak a kovetkezo hataratkelo helyen, ami mondjuk 400 km-re van. Egy Mexikoba valo atsetalas utani visszasetalasert az USA-ba lecsukhatnak, akkor is ha amerikai allampolgar vagy.

Hatarsertok
Ehhez kepest a tarantulas osvenyen mire visszafele jovunk megerkezett par autonyi csalad, akik ovodas gyerekeikkel vigan gazolnak at a folyon a mexikoi oldalra es vissza. Legalabb van ki csinaljon rolunk is egy kepet, nem vilagositom fel oket a szabalyokrol, majd megbeszelik a Rangerrel. Egy nagyobb sziklan a folyo mellett egy teritore rakott valaki fabol faragott figurakat. De nincs mellette senki. Csak a figurak vannak a teriton, egy pohar es tabla: "Ha tetszik figura, vedd el, $2. Koszonom". Hogy megy ez? Ugy, hogy kora reggel a sotetben atjon mexikoi baratunk a Rio Granden es lerakja a faragott cuccait a teritore. Napkozben a mexikoi oldalon husol az arnyekban. Este atjon megint es elviszi a portekat meg a penzt, ha rakott bele valaki. De miert rakna bele barki is penzt? A parkban nagy tablak figyelmeztetnek, hogy semmilyen arusnak, keregetonek, stopposnak ne adjatok penzt, mert torvenyellenes. Ennek ellenere a poharban van 6 dollar meg egy kis apro... a Park Ranger nem bantja, az amcsi turistak pedig nem lopnak - aki vesz figurat, rak penzt, ilyen egyszeru.
A "Big Bend" es a Rio Grande
A Big Bend nemzeti park meltan kerult a Texas Lonely Planet cimlapjara, csodaszep kornyek. Mint minden amerikai park, tiszta, remekul kiepitett es kitablazott, a Rangerek orult mukat vegezhetnek mindezen. A taj nagyon valtozatos, alapvetoen a sivatagban vagyunk, de nem annyira kietlen, mint Arizona. Kicsit hasonlit a Yosemitere a fenyoerdos reszekkel, persze a vizesesek nelkul. Kicsit Death Valley-s a regi kihalt rezbanyakkal, kicsit Zion-os a gyonyoru kilato pontjaival. De persze a kozponti elem a Rio Grande, annak kanyarai, canyonjai es a mexikoi hatar kozelsege, ami kulonlegesse teszi az egeszet. Ha muszaj, egy nap alatt bejarhato, reggel Santa Elena Canyon, Chisos Basin Lodge-nal egy bekebeli Cheeseburger ebedre mikozben balra a 2300m-es Emory Peak-et bamulod, jobbra pedig lelatni a Rio Grande volgyebe. Ha odalepsz, meg bele fog ferni egy kisebb gyaloglas a Juniper Valley fele, naplementere a Boquillas Canyon meg a labad aztatasa egy teljesen vad thermal forrasban.

A negyedik tarantulank
Teljesen sotetben hagyjuk el a parkot, kimaxoltuk ezt a napot is, mar 9 ora mult de szallasunk meg nincs, tudjuk, hogy nem messze innen van Marathon, TX - ott van ket hotel, vesz eseten... ah, csak lesz szobajuk. Egyszercsak a sivatag kozepen az ejszakai sotetben valami kivilagitott kapu van az uton es egy egyenruhas ficko integet, sorompo is van... Nem helyi rendor, hanem szovetsegi hataror, utlevelellenorzes. A hatar innen 60 km-re van, de igy szurik a mexikoiakat. Kesobb meg egy csomo ilyen ellenorzo ponton megyunk at anelkul, hogy elhagynank az orszagot, de ez volt az elso. Megallok, ket kezem a kormanyon marad, lassu mozdulattal lehuzom az ablakot, mondom az utlevelem a csomagtartoban van. Biccent a katona, a kocsibol kinyitom a csomagtartot, de amikor kiszallnek, ilyet szol: "Alljon mar felre, oda elore!" Oke fonok, eloregurulok par metert. Ekkor kiesik egy nagy koffer a kocsibol es hatalmas puffanassal az ut kozepen landol. Azonnal 10 katona kap a gepfegyverehez, rank szegezik es megfeszul a levego a sivatagban. Jaigen, kinyitottam a csomagtartot az elobb :) Megusztuk, de kicsit beszart mindenki.


Marathonban mindket hotelnek van egy utolso szobaja, az egyik szebb, masik egyszerubb, de mindketto lecsekkolasa utan visszamegyunk a szebbikbe es azt ajanljuk, hogy ha leviszi az arat a masik hotel szintjere, itt maradunk. Levitte. Szeressuk Amerikat. A barban bennszulottek nezik az amerikai focit es a falon van egy hatalmas feher boleny feje. Stilusos. Nem vagyunk ehesek, rendelunk egy tal Nachost, de ez Texas, draga baratom: van rajta fel kilo guacamole, fel kilo sajt es fel kilo daralthus. Kerunk meg ket Jack Daniel's-t es poros bakancsunkra tekintve megallapitjuk ma is: Life is good.