2010. március 31.

Vegyes pillanatok

Random beszedes eletkepek az elmult par napbol:

Jimmy bacsi
A vasarnapi 4 merfoldes versenyen kivetelesen nem futottam, fotozni mentem ki meg egy baratomnak szurkolni. A celnal mellettem egy 60-as no szinten fotozashoz keszulodik, hatan ugyanugy hatizsak, ezert odaszol nekem:
   - Te is szurkolsz valakinek?
   - Aha
   - Tok jo, en a ferjemre varok, tegnap lett 70 eves.
   - Es fut? Gratulalok! Mikorra varod?
   - Kb. 4:30-as ezrekkel jon, 29p-et saccolok…
Eldobtam az agyam, 70 eves es 29:16 alatt tolta a 6.44 km-t es kilenc eve meg aktivan dolgozott a 9/11-es merenylet eltakaritasan mint tuzolto, azota asztmas. Az en legjobb 4 merfoldem 29:35, de van meg 40 evem felgyorsulni a bacsihoz.

-snitt-

Duane Reade
A DR az itteni DM csak 0-24 nyitva, gyogyszertar is egyben es lehet kajat is kapni, mindenfele kajat, ami nem friss, tehat csomagolt, de abbol mindent (ejtsd: due’n-ri’d). Tegnap ejfel elott par perccel estem be, a kosaramban 20 dolog, mogottem egy fiatal lany egyetlen zacsko chips-szel. Intek neki, hogy elozzon meg, nem sietek, megkoszoni, mosolyog. A kassza mogott szinten egy fiatal lany, elintezi a chipset, hozzam fordul, elso standard kerdese van-e klubkartyam, nincs, haladjunk. Hirtelen odafordul a kasszas az elozo csajhoz, aki pakolja el a chipset:
   - Bocs, hasznalhatja a te klubkartyad?
   - He? Ja, siman.
Kasszas lehuzza a csaj klubkartyajat, o jobbra el, mindenki mosolyog, csak en allok butan, hogy mi tortenik. Megneztem a szamlat, miszerint o kapott az en vasarlasom utan 90 pontot, nekem meg $3.60-nal olcsobb volt a szamla… Megis hogy van egy 19 eves eladonak ejfelkor energiaja ehhez? Meg mosolyogni? Rejtely.

-snitt-

Lazulunk
Ma reggel tudatosult bennem, hogy szert tettem a negyedik kollegamra, akinek igy veszem fel a telefont:
   - What?
Nemreg tettem szova neki, hogy Te Mikhail, az Oktoberi Forradalom szerelmere, nem mellozhetnenk magunk kozt a szokasos "Szia hogy vagy - En jol es te - En szinten ragyogoan - Mit tehetek erted ma" ritualet amikor napi 4x felhivsz valamivel? Azt mondta erdekes felvetes, probaljuk ki. Elegedett vagyok.

2010. március 28.

Ablakok

Akik azt vartak, hogy most a Microsoftot fogom szidni, azoknak csalodast kell okozzak. Az amerikai ablakok furcsa jelenseg, konkretan a fel- es letolhato csuszoablakra gondolok. Regebben azt hittem, hogy csak a filmekben akarjak hangsulyozni, hogy most egy regi hazat latunk, de ra kellett jojjek, hogy ezek komolyan ilyet tesznek minden lakasba. Extrem esetben lattam oldalra csuszo ablakot is, rendesen nyilot vagy billenot szerintem ideat meg nem. 

Van nehany egyertelmu hatranya:
  • Kivulrol is ki lehet nyitni (bar van belul kis lezaro ful de senki nem hasznalja)
  • Erolkodos fel- es lehuzni, ha a felso lecsuszik veletlenul azt igen nehez visszatolni ha nem vagy 2m
  • Maceras es szerintem veszelyes kihajolni, mert a parkany alacsonyan van, az ablak nyilasa tokre felhuzva is alacsony, ezert at kell bujni alatta fejjel, mikozben a parkany alig terd felett tamaszt, mar tobbszor majdnem kibuktam
  • Idovel elkopik a gumi oldalt es akkor csuszkal magatol is
Van par meglepo elonye is viszont:
  • Csak kicsit huzod fel, nem csapkodja a huzat, ugy lehet egesz nap
  • Felhuzod az alsot es lehuzod a felsot, fent kimegy a meleg lent bejon a hideg, egyszerre
  • Csak a felsot huzod le tenyernyire es nem ugrik ki a macska, hocsog, kutya, beka
  • Nem tepi a fuggonyt, konnyu moge reluxat rakni
  • Felhuzod az alsot, berakod a mikrosuto meretu klimat, visszatolod hogy tartsa, egy 10 eves is tud klimat installalni igy
  • Az ablaktablak befele kibillenthetoek a helyukrol, beviszed a kadba, megpucolod, vissza. Nem kell sem parkanyon allva zsonglorkodni sem kihajolni hozza.
A ho- es hangszigetelese teljesen rendben van. En elfogadtam, persze regimodi, fabol van a kerete, neha aluminium… de lehet vele elni. A meglepo inkabb csak az, hogy nincs alternativa. A legtobb dologbol idegesitoen nagy a valasztek, de Manhattanben a havi $500 es $3000 kozotti berlakasokban amiket lattam kizarolag csuszoablak volt, a tavaly epitett luxus-felhokarcoloban is. Nem is tudjak, hogy van mas.

Tuzriado

Masik jellegzetes amerikai lakaskellek a tuzriaszto, pontosabban szenmonoxid-riaszto. Torveny irja elo, hogy minden lakasban kell lennie, de a torveny azt is megmondja, hogy a lakonak evente 2x elemet kell benne cserelnie, kulonben megbuntethetik. Javasoljak a tavaszi-oszi oraallitassal egybekotni es akkor nincs elfelejtve. Ez eddig artalmatlanul hangzik, de…

Ha barmit sutsz serpenyoben vagy sutoben, az boven eleg hozza, hogy beinduljon. Megoldas az osszes ablak kinyitasa es a riaszto alatti tarzanos torolkozolobalas. Mindez a teli -10 fokban igen franko egyszal boxershortban es papucsban, mikozben a kajad tuti odaeg es a szomszedok kiatkoznak. Miert? Mert elkepesztoen hangos, nemtom hany dB, de faj, durvan faj, megorulsz tole 1 mp-en belul.

Tegnap ejjel arra ebredek, hogy visit, mit ebredek, kizuhanok az agybol, akkorat randultam, mintha egy ruddal vertek volna ram, rohadt hangos (*). Mire kinyitom a szemem, elhallgat. Gondoltam a szomszed alkot es mar vadul lobalja a torolkozot, a barom, ejjel haromkor. Visszafekszem, egy perc mulva ujra uvolt, kiborul, szem kinyit, elhallgat, ez kesz. Kimegyek a nappaliba es varok, egy perc mulva ujra beindul 1 mp-re majd csond. Ha! Ez az enyem, nem a szomszede :) Irto buszke vagyok magamra, hogy tok komasan, ejjel 3-kor rajottem, hogy ha nincs fust, velhetoen azt jelzi apro egyperces visitasokkal, hogy kezd merulni benne az elem. Pont mult heten volt tavaszi oraallitas… preciz kis vacak, meg kell mondjam!

(*) Azt irtam eloszor, hogy buzihangos, de amiota ragad ram a politically correct beszed napi 24 oraban, azota ilyet nem irhatok, egyszeruen szurja a szemem :)

2010. március 15.

Megszallott amatorok

Ez volt az a hetvege, amikor NY kornyeken 500.000 ember maradt aram nelkul. Okai ossztettek, allitolag a sok hotol iden meg mindig jo nedves a fold, most negy napot esett az eso, nem durvan de kitartoan, nem tudott lefolyni, adj hozza 100 km/h-s szellokeseket es a megpuhult fold miatt tobbszaz kidolt fat. Valami 16 ember halt meg csak a lezuhano agaktol egyetlen hetvegen. Amikor e sorokat irom hetfo van, mar csak 250e ember ul sotetben, a kornyezo allamok es Kanada is adtak kolcson villanyaszokat segiteni.

Ugyanerre a hetvegere szombat reggel 8-ra volt kiirva egy tavaszias 8 km-es futoverseny. Pentek este mar elegge kulonleges allapot volt varosszerte, akkor esett harom napja szunet nelkul, nyilvanvalo volt hogy a verseny alatt is szakadni fog. Gyors latogatas a szervezok weboldalara, pirossal irjak "Weather Update: Esni fog, oltozzetek fel" - nem mondtak itt meg le soha semmit, a NY-i kemeny nep, a NY-i futo meg plane. Csak 5 percre lakom a rajttol, de 7:20-kor mar az esoben kaptattam, mert meg talalkoznom kellett a futotarsammal, akit elitelendo modon radumaltam a mai testmozgasra. 7:25-re mar a bugyim is vizes volt, ami futas kozben nem zavaro, csak a rajtig meg volt fel ora. Ez a legszarabb mindig.

Eleg csaladias volt a hangulat, szokas szerint kihoztak vagy 100 ToiToi WC-t de most eloszor nem volt sor elottuk. Ahogy vartuk a rajtot, kopogott a fejemen az eso, nezegettem az embereket. A NY-i versenyek eleg prominensek ahhoz, hogy mindig legyen 30-50 profi indulo is, foallasu versenyzok, a jelenlevo orszagos-, olimpiai- es vilagbajnokoknak be is szoktak mondani a nevet, mindig van nehany. Ma nem volt :) Profi szar idoben nem jon ki, minek? Jo idot ugy sem lehet futni es csak kockaztat egy serulest a csuszos uton, ertheto. Szakado esoben az amator sem jon ki, mert a pamut trikojaban csunyan megfazna, meg talan a lelke sem birna a temat, nem mindenki el-hal a -10 fokban valo futasert es ez is tok rendben van. Kik maradtak? 

A megszallott amatorok. Ezek az atomhaboru masnapjan radioaktiv ruciban ott allnanak a rajtnal, az fix. Korulottem mindenkin kb. 400 dollar erteku cucc volt, rajtam GoreTex Nike cipo, varrasmentes technikai futozokni, hosszu futonaci ami atazva is melegit es konnyu, technikai futotriko, lelegzo vekony polar pulcsi, lelegzo-vizallo szuk esokabat, kapucni alatt napellenzos futosapka. A napellenzo miatt nem folyik szemedbe a viz es a hullo cseppek is kevesbe verodnek az arcodba. Sot, 100% vizallo fulhallgatom van az iPodhoz, miutan ketto mar tonkrement esoben futasnal. Azt hiszem kierdemeltem a helyem en is ebben a klubban.

A szokasos ritualek utan…
   1. himnusz eneklese - a tomeg tapsol
   2. Please welcome, Mr. Peter Ciaccia!! - a tomeg megjobban tapsol, mindenki tudja hogy innen mar csak 30 mp a rajtlovesig (a szerk: o a NY-i futoklub 56 eves elnoke, minden versenyt o nyit meg, barmilyen idoben, barmilyen koran). Mire Peter igy szol: Good morning runners…

...elindul a verseny. Par perc utan vegre nem fazol, a 96. utca tetejere felkaptatva elkap az eros deli szel, kiveri a szemed az eso, eleg embertelen volt, de megbirtuk. A vegen kapsz egy azott bagelt, otthon forro zuhany, az eredmenyek megteniktese online… Az atlagos hetvegi NY-i versenyen 4-4500 finisher szokott lenni, a legdurvabb idoben -10 fokban telen volt eddig a legkevesebb 3300. Ezt most 2644-en fejeztek be -  innentol dogles a kanapen egesz nap, elegedett vigyorral az arcodon :)

2010. március 12.

Times Square-en a nevem

Aprosagokkal is lehet motivalni az embert, sot. Tavaly a ceg sokszori unszolasara onkenteskedtem egy harlemi iskolaban sutottem hamburgert kis fekete ordogoknek. Nalunk olyan szintre vittek ezt, hogy kb. 5.000 onkenteskedesi lehetoseg kozul valaszthatok egy weblapon, kategoriak es lakhely szerint szurve. Mehetek heti egy alkalommal felolvasni konyvet vak veteranoknak vagy elvallalhatom ingyen egy ovoda rendszergazdai feladatait vagy pucolhatok jatszoteret egy iskolaudvarban. Csak kattintanom kell es mar fel is iratkoztam.

Tudjuk mi az a ticker? Ahol a tozsde-arfolyamok suhannak el, pl. a CNN lableceben lathattal ilyet mar. New York egyik jellegzetessege cegunk kozponti epulete a Times Square-en, aminek az oldalan van egy block szeles es kb. 5 emelet magas aprocska ticker, harom sorban rohannak az arfolyamok amig nyitva van a Wall St-i tozsde. Este gazdasagi rovidhirek futnak rajta meg par oran at, ejjelre teljesen kikapcsoljak.

Tickeren a nevem
Mi koze a kettonek egymashoz?

A heten irt mailt a HR, hogy ki fogjak irni a tickeren azok nevet, akik tavaly onkenteskedtek a cegtol. Mivel van vagy 4.000 onkentes a listajukon, egy heten at toljak, minden nap tozsdezaras utan ket oran keresztul. Meg azt is megirtak, hogy az en nevem penteken jon du. 3-5 kozott. Pont most.

Szerintem jofejseg, velhetoen nem kerult sokba.